TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  18.07.2019 23:24:08, aktualizováno 19.07.2019 07:17:49

Stát dal na jízdné v květnu přes půl miliardy. Peníze prý lze využít lépe


Levné jízdné pro studenty a seniory vyjde stát měsíčně na zhruba půl miliardy korun. Náklady za květen, který je zatím posledním vyčísleným měsícem, však byly dosud nejvyšší, celkem to bylo 527 milionů. Roční investice se pak odhaduje asi na 6 miliard korun. Opozice mluví o plýtvání penězi, které jsou potřeba jinde. Vláda ale za dotovaným jízdným stojí jako za jednou ze svých programových priorit.

Částku 500 milionů korun pro dopravce jako souhrnnou měsíční kompenzaci za výhodnější jízdenky pro studenty a seniory přesáhlo ministerstvo dopravy už podruhé. Květen byl ale rekordní.


"Bylo od dopravců fakturováno celkem 527 milionů a 800 tisíc korun, což je doposud největší částka. Věříme, že nepřekročíme původně plánovanou částku," řekla mluvčí ministerstva dopravy Lenka Rezková. Ta je na jeden rok naplánovaná na šest miliard.


"Od září minulého roku, kdy jsou kompenzace vypláceny, bylo ze strany státu vyplaceno asi 4,2 miliardy korun," doplnil mluvčí ministerstva financí Michal Žurovec.


Zlevněné jízdné studentů a seniorů od počátku kritizuje opozice. "Tímto způsobem si sice vláda snaží tyto vrstvy obyvatel zavázat, ale pak také chybí peníze na mnohem důležitější věci, jako jsou třeba sociální služby," prohlásila místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

 

 


Jiné investování peněz navrhují také ekonomové. Částka by se podle nich mohla využít například na další navýšení starobních důchodů. Senioři by si podle jejich propočtů mohli polepšit místo o 900 korun měsíčně až o 1200.


"Měly by být využity buďto na navýšení důchodů, nebo třeba na celospolečensky prospěšnější věci, jako je třeba stavba nemocnice, nebo se za to dá postavit třeba 60 kilometrů nových dálnic," srovnal ekonom Lukáš Kovanda.


Vláda zřejmě bude hledat způsoby, jak snížit deficit rozpočtu pro příští rok. Dotované jízdné ale rušit nehodlá. Otázkou zůstává, jak se do nákladů promítnou letní prázdniny. Studenti sice nejezdí do školy, více se ale cestuje na výlety a dovolené.
 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688