Radomír Jáč (Generali Investment)
Makroekonomika  |  17.07.2019 09:52:50

Průmysl zpomaluje, zemědělství roste

Růst cen průmyslových výrobců v červnu výrazně zpomalil, meziroční tempo bylo nejnižší od počátku letošního roku.
Ve směru nižší výrobní inflace působily ceny ropy a chemikálií, ve stejném směru ale působily například také výrobní ceny elektrických zařízení.

Ke zrychlení meziročního růstu výrobních cen naopak došlo v zemědělství, což může vést k dalšímu růstu cen potravin pro konečné spotřebitele.
Za letošní druhé čtvrtletí jako celek byl růst jak cen zemědělských výrobců, tak cen v průmyslu výraznější, než co čekala ČNB.

Růst cen průmyslových výrobců v červnu v meziročním vyjádření zpomalil ze 3,8 % na 2,5 %.
Finanční trh očekával růst výrobních cen v průmyslu na úrovni 3,3 %, skutečně vykázaný růst je tak výrazně nižší a jde nejpomalejší tempo od počátku letošního roku.
Za zpomalením meziročního růstu průmyslových cen je zejména situace na trhu s ropou, jež se promítá i do nižších cen v chemickém průmyslu.
Ke zmírnění cenového růstu došlo ale i v dalších průmyslových odvětvích, za zmínku v tomto ohledu stojí výroba elektrických zařízení.

V zemědělství růst výrobních cen v červnu zrychlil z 10,5 na 12,9 %, k čemuž přispěl vývoj jak v živočišné, tak rostlinné výrobě.
Potvrzuje se předpoklad, že předchozí prudký růst cen v rostlinné výrobě se bude postupně přelévat i do vyšších cen v živočišné výrobě a v konečném důsledku bude pokračovat tlak směrem k růstu cen potravin pro koncové spotřebitele.

ČNB pro celé druhé čtvrtletí čeká růst výrobních cen v zemědělství tempem 10 %, skutečný nárůst byl ale ještě výraznější a činil 11 %.
V případě průmyslových výrobců ČNB pro druhé čtvrtletí čekala meziroční cenový nárůst 3,3 %, skutečně vykázaný růst ale činil 3,5 %, i když růst za samotný červen již znamenal výrazné zpomalení.

Tuzemský průmysl se potýká s řadou smíšených faktorů: na jedné straně je zde i nadále vysoké využití výrobních kapacit a s ním související silný růst mezd, obrat ve směru nižších nákladů ale představuje vývoj cen ropy.
V zemědělství se projevují dopady sucha.

Zároveň platí konstatování, že domácí poptávka je v české ekonomice stále dost silná na to, aby umožňovala výrobcům přenášet vyšší náklady na odběratele a finální spotřebitele.

Celková inflace se velmi pravděpodobně udrží nad dvouprocentním cílem po celý zbytek letošního roku.
ČNB ale dle mého názoru ponechá ve zbytku letošního roku svoje úrokové sazby beze změny a spěchat s jejich změnou nebude ani po většinu roku 2020.

Situace v tuzemské ekonomice by možná stále hovořila pro další zvýšení úroků, vnější faktory včetně zpomalování globálního hospodářského růstu ale naopak hovoří proti dalšímu zpřísňování domácích měnových podmínek.
Navíc je třeba mít na paměti, že na českou ekonomiku teprve letos plnou měrou dopadne efekt zvýšení úroků ČNB, k němuž centrální banka přistoupila v průběhu roku 2018.

Radomír Jáč

Radomír Jáč

Radomír Jáč působí na kapitálových trzích již dvacet let, a to s praxí na pozici hlavního analytika v předních investičních bankách a asset management společnostech aktivních na středoevropských trzích. Profesně pokrývá makroekonomický vývoj včetně měnové a rozpočtové politiky, vývoj měnových kurzů či výnosů vládních dluhopisů, především ve středoevropském regionu (včetně české ekonomiky) a v eurozóně. Vystudoval VŠE v Praze se zaměřením na hospodářskou a sociální politiku, ekonomické teorie a finanční trhy. Volný čas dělí mezi své nejbližší, běh a literaturu.


Generali Investments CEE, investiční společnost, a.s.

Logo Generali

nabízí individuálním investorům a institucím komplexní produkty a služby v oblasti kolektivního investování a investičního managementu. Spravuje české podílové fondy vedené v českých korunách a irské investiční fondy nabízené v CZK, EUR a PLN. Nabídku přímých investic individuálních investorů do široké škály podílových fondů doplňuje nabídka produktů pravidelného investování, investičních programů a produktů životního cyklu. Mezi hlavní institucionální klienty patří pojišťovací a zajišťovací společnosti a penzijní fondy a současně obhospodařuje aktiva nejvýznamnějších částí Generali CEE Holding B.V. Společnost působí na trhu od roku 1991 a podle údajů Asociace pro kapitálový trh ČR je největším správcem aktiv v České republice. Její aktiva ve správě přesahují 289 mld. Kč. Řadí se tak mezi vedoucí firmy rovněž v regionu střední a východní Evropy.

Generali Investments CEE je součástí skupiny Generali, nezávislé italské finanční skupiny se silnou mezinárodní působností, která vznikla v roce 1831. Skupina Generali patří mezi přední světové pojišťovny s předepsaným pojistným 70 miliard euro (v roce 2016). Ve více než 60 zemích světa zaměstnává 74 tisíc odborníků. Skupina Generali zaujímá vedoucí postavení na trzích západní Evropy. Stále významnější pozici získává v Asii a také v regionu střední a východní Evropy. V 10 zemích tohoto regionu je skupina Generali jedním z předních poskytovatelů pojištění prostřednictvím holdingové společnosti Generali CEE Holding B.V.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688