Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
15.07.2019 16:34:02

Počasí: Horké léto hlásí návrat

 

Chladnější počasí z průběhu července je u konce. V průběhu nového týdne se bude den za dnem oteplovat a kolem víkendu už by mohlo být i 30 °C. Víkend přinesl srážky, kromě pár míst zasažených bouřkami s vydatným lijákem ale tak moc vody zase nedodal. Rozhodně ne v souvislosti extrémního sucha na našem území a horkého suchého výhledu počasí. Srážky se v dalším období dostaví jen od čtvrtka formou přeháněk a bouřek. Konečně se ale po nějaké době půjde zase koupat. Oteplení přijde od jihu a prozatím bude stabilní. Na konci článku se věnujeme i Středomoří. Uklidnila se tam situace s bouřkami a vrátilo se klidné horké léto i tam?

 

Počasí v týdnu 

V úterý bude polojasno, během dne na severu ojediněle přeháňky. Teploty 20 až 24 °C, na jihovýchodě už může být 26 °C. Ve středu bude polojasno až oblačno, na severu a severovýchodě znovu ojediněle přeháňky. Teploty 22 až 26 °C. Ve čtvrtek bude polojasno až oblačno, ojediněle přeháňky nebo bouřky, zejména na západě a jihozápadě. Tam dokonce místy. Teploty 24 až 28 °C.

 

Počasí o víkendu

Od pátku bude skoro jasno, polojasno, odpoledne až oblačno. Místy přeháňky nebo bouřky. Teploty budou nadále stoupat na 27 až 33 °C. Nížiny čeká další epizoda veder.

 

Počasí ve středomoří 

A jak je na tom slibované Středomoří? Studený vzduch zatekl přes střední Evropu docela daleko na jih, až na úroveň Řecka. Proto se tam objevily nebývale silné bouře s tragickými následky. Ze Středomoří se studený vzduch naštěstí velmi rychle vytratí. Oteplení půjde ruku v ruce s oteplením u nás.

Napříč všemi jižními zeměmi u moře bude už během následujícího víkendu 29 až 35 °C. Sezóna dovolených může v klidu pokračovat. Moře budou vyhřátá na 23 až 26 °C.

 

Nepodceňujte bouřky nikde ve světě, nikdy nevíte, jakou sílu bouřkový mrak přinese. Chalkidiki se bohužel stalo obětí silné supercely, typu bouře, který má ještě mnohem větší energii než běžné bouřky. Riziko bouřek je hlášeno i nadále.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty