Patria (Patria Finance)
Investice  |  15.07.2019 09:25:50

Rozbřesk: Nová čísla automobilky asi moc nepotěší

Kdybychom měli soudit podle výsledků z minulého týdne, nevedla si česká, a nakonec ani evropská, ekonomika v posledních měsících zrovna nejhůř. Alespoň ne tak, jak stále naznačují soft ukazatele za poslední více než rok. Na jedné straně jsme zde viděli slušný růst průmyslové výroby (včetně produkce automobilů) podpořený i solidním přírůstkem nových zakázek, na straně druhé slabší čísla ze stavebnictví, nižší inflaci a také pomalejší tvorbu nových pracovních míst. Jde samozřejmě o neúplný vzorek, nicméně tragickému obrazu panujících nálad v podnikovém sektoru až tak přece jen neodpovídá.

Nakonec ani evropský průmysl si podle pátečních údajů nevedl až tak zle. Výroba se meziměsíčně zvýšila o necelé procento, což znamenalo meziroční navýšení o čtyři desetiny procentního bodu. Není to mnoho, nicméně přece jen růst vykazuje alespoň většina zemí EU. Ale aby toho optimismu nebylo u pondělka až příliš, stačí se podívat na čísla od našeho hlavního obchodního partnera – Německa – a počáteční nadšení ihned pomine. Ani relativně pěkný meziměsíční přírůstek nedokázal zvrátit trend tamního průmyslu, a ten se tak propadl už o 4,3 %. Asi nepřekvapí, že za tímto výsledkem najdeme především slabší výrobu aut, která tam (mimochodem stejně jako v Itálii) aktuálně ztrácí 6,5 %, zatímco ta česká si připsala podle údajů Eurostatu necelých osm procent.

Pro země stojící a „padající“ s automobilkami přijde tento týden jistě vhod nová várka dat o prodejích osobních automobilů v zemích EU. Po nedávné nadílce chmurných čínských výsledků by alespoň tento významný trh mohl naznačit, že se tam začíná situace alespoň stabilizovat. Už ve středu bude jasné, jak se v červnu prodávala, nebo přesněji registrovala, auta v zemích EU. Jen pro občerstvení – za prvních pět měsíců roku byl trh o 2,1 % níže než ve stejném období loni. Nová čísla mohou naznačit, zda se evropským zákazníkům skutečně vrací chuť nakupovat auta, nebo zda třeba raději nevyčkávají na ta výkonná „zelená“. Stejně jako statistika aut bude ve středu na programu i evropská inflace. Nemělo by jít o žádné překvapení s ohledem na již zveřejněný bleskový odhad, a tak zejména ta jádrová bude moci ECB posloužit jako argument pro další uvolnění již tak uvolněné měnové politiky. Jinak tento týden bude ve znamení především amerických čísel. Ať už jde o průmysl, stavebnictví nebo trh práce, která ovšem už avizovaný pokles sazeb neodvrátí.

TRHY
CZK a dluhopisy

Koruna se i v pátek bez výraznějších pohybů držela a v blízkosti 25,60 EUR/CZK. Tento týden nejsou na programu žádné významnější domácí statistiky, a tak impulsy k pohybu bude hledat spíše v zahraničí. Pomalu a jistě by se mohli rozmluvit i centrální bankéři, kterým už v polovině příštího týdne začne období mlčení. Pokud by tedy chtěli trhům alespoň trochu naznačit svůj postoj, přichází čas. Vzhledem k domácím číslům i s ohledem na dosavadní postoje většiny členů bankovní rady však žádný dramatický obrat neočekáváme. Tím nejzajímavějším, co z nadcházejícího zasedání bankovní rady vzejde tak bude především nová prognóza.

Zahraniční forex
Eurodolar má tendenci se tlačit vzhůru směrem k hodnotě 1,13. Zajímavé přitom je, že dolar nedokáže těžit z vyšších amerických výnosů. To by mohlo svědčit o tom, že Čína společně s Ruskem relativně redukují své držby amerických vládních dluhopisů ve svých devizových rezervách. Dolar může mít také lehké obavy ze spekulací, že by americké ministerstvo financí proti němu zaintervenovalo.
Začátek týdne bude opatrný s tím, že nás čeká jen podnikatelská nálada v New Yorku a pravděpodobně další komentáře z vedení Fedu.

Ropa
Ropa Brent si na počátku nového týdne připisuje lehké ztráty, které zavlály její cenu zpět pod 67 USD/barel. Navzdory přetrvávajícím obavám z tropické bouře Barry, které mají za následek uzavření téměř 75 % těžebních kapacit v Mexickém zálivu, se na cenách podepisují zejména slabá čísla z Číny. Místní ekonomika, která je klíčovým motorem růstu globální spotřeby ropy, totiž ve druhém čtvrtletí rostla meziročně pouze 6,2 %, což je nejméně za posledních 27 let.

Těm se nakonec ve svém pátečním reportu věnovala také Mezinárodní energetická agentura, která odhaduje, že v prvním pololetí tohoto roku byl ropný trh v přebytku 1 mil. barelů denně. Navíc IEA upozorňuje, že prodloužení těžebních škrtů ze strany kartelu OPEC fundamentálně nemění výhled na trh a producentské státy tak budou mít velký problém rebalancovat trh i v příštím roce. Hlavním rizikem pak dle pařížské agentury zůstává ještě výraznější oslabení globální hospodářské expanze, které by se negativně projevilo na poptávce po ropě.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688