Borůvková sezóna je v plném proudu, kvůli suchu jsou plody menší

TNBiz, 13.7.2019

Sezóna borůvek je v plném proudu. Bobule jsou letos ale menší, za což prý může červnové sucho. I přesto jich je poměrně dost, sobotní borůvkobraní v Borovanech by tak nemělo být v ohrožení.

Lesy se v těchto dnech plní sběrači borůvek. Ať už třeba v okolí středočeského Benešova nebo u jihočeské Třeboně. Právě tam se na vypravili i reportéři TV Nova. Čtvrtlitrovou sklenici se jim podařilo nasbírat za 27 minut.

Borůvek je sice dost, kvůli červnovému suchu jsou ale velmi malé. Čtvrtlitrová sklenice se dá v obchodě koupit za 45 korun.

Ty největší pochoutky z borůvek budete moct ochutnat o tomto víkendu v jihočeských Borovanech. Reportéři pod ruce zkušených pekařek nahlédli už v pátek. Borůvek nasbíraly přes 75 litrů. Jen koláčů chce osm dobrovolnic upéct okolo sta plechů.

Největší specialitou je prý borůvkový žahour. Uvaří ho tu několik desítek litrů. "Dají se rozvařit borůvky a když jsou rozvařený, tak se zavaří pudinkem," popsala jedna z dobrovolnic.

Připravit se musí také kynuté knedlíky, které budou jedlíci pojídat. Rekord drží pan Vícha, který jich v roce 2010 snědl 33.
 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky