Komodity  |  12.07.2019 17:21:03

Palivové dřevo je kvůli suchu a kůrovci nejlevnější minimálně od roku 2011. Ještě výrazněji jeho láce vyniká v porovnání s jinými palivy a zdroji energie

Státní podnik Lesy České republiky v prvním pololetí zvýšil meziročně těžbu kůrovcového dřeva o 112 procent na 2,87 milionu metrů krychlových z předchozích 1,35 milionu metrů krychlových. Celková těžba v prvním pololetí stoupla o 17 procent na 5,59 milionu metru krychlových. Podniku patří téměř polovina lesů v zemi a jeho nynější hlavní snahou je zvládnutí kůrovcové kalamity. Tu fatálně umocnilo loňské nevídané sucho.

Z velké části vynucený růst těžby dřeva se kromě jiného promítá do zlevňování palivového dřeva. V době růstu cen energií, jako je elektřina nebo plyn, se tak dřevo coby palivo vydává přesně opačným směrem. Pro některé, náležitě vybavené domácnosti tak může být intenzivnější zapojení dřeva jakožto zdroje energie ekonomicky racionálním krokem, díky němuž ušetří.

V prvním letošním čtvrtletí vlastníci lesů prodávali palivové dřevo podle dat ČSÚ v průměru za 722 korun za metr krychlový. Srovnáme-li tuto cenu s ročním průměrem uplynulých let, zjišťujeme, že naposledy bylo palivové dřevo prodávané vlastníky levnější v roce 2011. Tehdy průměrná roční cena činila 682 korun za metr krychlový. Například v roce 2014 ale tato cena převyšovala úroveň jednoho tisíce korun.

Ještě markantnější propad letos nastává v případě prodeje dřeva nevlastníky. Průměrná cena palivového dřeva prodávaného nevlastníky letos v prvním čtvrtletí činila jen 490 korun za metr krychlový. To je suverénně nejnižší cena ve čtvrtletním sledování minimálně od zmíněného roku 2011. Průměrná roční cena se v letech 2011 až 2018 podle ČSÚ pohybovala v pásmu od 638 korun za metr krychlový v roce 2018 do 867 korun za metr krychlový v roce 2014.

Vzhledem k rozsahu napadení lesů kůrovcem lze očekávat, že cena palivového dřeva bude pod silným tlakem i v příštích čtvrtletích a letech a že palivové dřevo dále zlevní v absolutním vyjádření a tím pádem – a ještě výrazněji – relativně vůči jiným palivům a zdrojům energie, které momentálně vesměs spíše zdražují

Lukáš Kovanda, Ph.D.
Hlavní ekonom, CZECH FUND



Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)
Čt   9:17  S&P500 uzavřelo na nových rekordech Research (Česká spořitelna)





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688