Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
10.07.2019 16:31:03

Počasí: deštivý pátek i víkend, voda je potřeba

 

Červenec kromě samotného začátku léto moc nepřináší. Teploty sice nejsou silně pod průměrem, v součtu se suchým vzduchem a větrem je ale chladno. Výhled na další dny oteplení nepřináší. Naopak se do střední Evropy dostaví frontální systémy, takže bude ještě o pár stupňů méně.

Systémy donesou vytouženou vodu na většinu území republiky. Srážek by mělo být relativně dost a částečně zmírní extrémní sucho v zemi. Kolik kde spadne srážek, však není jisté. Více srážek spadne v Čechách, kde je sucho momentálně nejhorší. Teploty vlivem srážek budou o víkendu jen málokde překračovat 20 °C. V dalším týdnu nějaké oteplení přijde, nebude ale výrazné, spíš se oteplí na teploty kolem 23 °C. Pánem proudění je nyní sever. Během léta ale podle modelů vedra ještě dorazí.

 

Počasí ke konci týdne 

Ve čtvrtek bude polojasno, oblačno. Později na západě přibývání oblačnosti a místy první déšť nebo přeháňky. Teploty 19 až 23 °C.V pátek bude oblačno až zataženo, od západu na většině území přeháňky nebo déšť. Na východ dojde srážek o něco méně. Teploty 18 až 22 °C.

 

Počasí o víkendu 

V sobotu bude oblačno až zataženo, na většině území přeháňky, déšť, ojediněle bouřky. Teploty 17 až 21 °C.V neděli bude oblačno, místy přeháňky nebo déšť. Teploty 18 až 22 °C.V novém týdnu se budou teploty pozvolna zvyšovat na 21 až 25 °C. Vysoké teploty ideální na koupání tak musíme stále oželet.

Voda je nyní důležitější. Sucho je extrémní. Snad si frontální systémy přinesou dostatek vlhkosti, protože nad naším vyprahlým územím žádnou nenajdou. Kůrovcová mapa aktuálně odhaluje výrazný vstup kůrovce a usychání porostů do jižních a východních Čech. Nízký Jeseník, jihovýchodní Vysočina, podhůří Beskyd a další regiony jsou samozřejmě dávno zdecimované bez známek života ve smrkových porostech. Smutné je, že tento dramatický problém se naší země týká již 5 let, viditelné řešení v krajině není žádné.

 

Jaké jsou zatím důsledky sucha? Proč jsou aktuální teploty podprůměrné a kdy bude v Česku víc pršet? Na dotazy odpovídala meteoroložka ČT Alena Zárybnická.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty