TNBiz (TN.cz)
08.07.2019 23:04:18

Počasí v Čechách a na Moravě: Boj s extrémním suchem, vláda chce zavést speciální komise

Českou republiku trápí extrémní sucho a podle aktuálních údajů je jím momentálně zasažena polovina republiky. A má být ještě hůř. Na stále se zhoršující situaci se snaží reagovat i vláda. V pondělí například schválila návrh novely vodního zákona, podle níž vzniknou krajské komise pro sucho. Návrh přináší i větší dohled nad firmami. Hospodaření s vodou chce stát sledovat u dalších více než osmi tisíc společností.

Sucho trvá a trápí téměř celou republiku. Koncem týdne má podle webu intersucho 80 % území Česka dosáhnout nejvyššího stupně - tedy extrémního sucha. V mnoha obcích platí zákaz používání vody k zalévání nebo napouštění bazénů. O tuto pravomoc ale starostové zřejmě brzy přijdou, převzít ji mají krajské komise pro sucho.

 

"Z toho starosty sejmou tu odpovědnost, kdy on musel rozhodovat někdy třeba nepopulární opatření, třeba o odběru vody pro nějakou skupinu lidí. Dnes tam bude mít odborníky," vysvětlil ministr životního prostředí Richard Brabec. 

Komise bude moci upravit, omezit nebo zakázat nakládání s vodou a to včetně užívání vody z vodovodu. Upravit si může podmínky každá sama a to včetně pokut. Vlastníkovi vodohospodářského zařízení může nařídit jeho zprovoznění.

Předsedou komise má být hejtman daného kraje, dalšími členy zástupci krajského úřadu, povodí, hydrometeorologického ústavu, policie, hasičů, hygienické stanice a případně i ministerstva dopravy v případě, že je v kraji dopravně využívaná vodní cesta.

"V konečném důsledku budou rozhodovat hejtmani a to znamená poměrně velké korupční riziko, protože ten bude rozhodovat, komu vodu vypnou, komu omezí, kterému podniku," myslí si poslankyně Dana Balcarová (Piráti).

Současné zákazy jsou podle obcí spíš žádosti o úsporné zacházení s vodou. Plýtvání s vodou totiž nemají často jak dokázat. V jihočeské obci Jivno musela jen za červen vodárenská společnost doplnit místní vodojem 350 tisíci litry vody.

Dohlížet chtějí ministerstva zemědělství a životního prostředí i na hospodaření s vodou u firem. Doposud stát sledoval každého s odběrem nad šest tisíc kubíků ročně, nyní se má hranice snížit na jeden tisíc. To odpovídá spotřebě zhruba 10 domácností.

Novela vodního zákona nyní míří do sněmovny. Krajské komise mají začít fungovat do tří měsíců od schválení zákona.
 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty