Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  30.06.2019 10:45:54

Pražská burza v červnu potvrdila negativní statistiku, přijde obrat?

Zejména negativní vývoj v posledním červnovém týdnu zamíchal s konečným měsíčním výsledkem. Index PX totiž oproti minulému pátku odepsal 1,11 %, což byl vůbec čtvrtý nejpesimističtější týden v tomto roce. Vývoj tak stáhl výsledek za celý červen na -0,23 %. Každopádně se tak potvrdilo, že v červnu se na pražské burze žádný velký optimismus čekat nedá. V daném měsíci si index PX dokázal polepšit naposledy v roce 2012. Přesto si letos investoři mohli před prázdninami přijít na dvouciferné zisky hned u dvou titulů.

Vítězem měsíce se staly akcie mediální CETV, které zakončily na téměř 1,5 letém maximu. V pondělí je navíc čeká další růst, když budou reagovat na páteční večerní závěr z Wall Street. Na domovském Nasdaqu uzavřely na 4,36 USD (97,50 ). U titulu možno zmínit pro hospodaření příznivé oslabování dolaru a také v týdnu zveřejněný téměř stagnující objem short pozic.

Jen nevýrazně nižší zisky si připsaly akcie slovenské TMR, které však nejsou součástí indexu PX. K výsledku jim dopomohla především až poslední červnová seance, když se při objemu zobchodovaných celých 4 akcií posunuly nejvýše od dob snížení základního jmění z října 2013. Cenově tak výrazně překonávají jak kurzový vývoj v domovské Bratislavě, tak ve Varšavě. Investoři mohli v pátek reagovat na zveřejněné pololetní výsledky, když firma dále zvyšuje své příjmy. Jak provozní, tak čistý zisk nicméně zaznamenal meziročně pokles.

 

Bronz za červen patří akciím KB, které si vyšší úrovně nalezly hned v úvodu měsíce. Pak již jen oscilovali v rozpětí cca 880-908 a tedy nedokázaly všechny zisky udržet. Konkurenční akcie MONETA na tom byly podobně, když se obchodovaly nejvýše od dubnové dividendy, resp. technicky začaly vyplňovat tzv. gap. Akcie ERSTE po oznámených výrazných odpisech v Rumunsku se ke konci měsíce propadly i na více než 3 měsíční minima, ve výkonnosti je tak nakonec předběhl druhý rakouský titul VIG.

V červnu si dokázaly připsat zisky již jen akcie ČEZ, navíc však nepatrné. Úvod července je však hned stáhne do letošní kurzové negativní výkonnosti. Hned v pondělí se dá totiž očekávat technický kurzový pokles, když se začnou obchodovat bez nároku na schválenou dividendu 24 . K titulu nicméně možno zmínit růstový vývoj cen elektřiny, kdy se nad 50 EUR/MWh ke kontraktům pro příští rok, přidaly po čase i kontrakty pro rok 2021 i 2022.

Červnovým propadákem se staly akcie O2, které zároveň nejvýrazněji stáhly pražskou burzu do záporu. Své sehrálo rozhodné datum na dividendu, ale také přetrvávající napětí ohledně konkurenčního vývoje. Ať už kvůli připravované aukci na kmitočty pro 5G, tak již rozpoutaný cenový tlak na datech pro zákazníky. Titul se obchodoval i za 214,50 , tj. nejníže od července 2016. Sama firma se přesto k nákupu vlastních akcií stále nevrátila.

Nedařilo se výrazně také akciím likérky STOCK. Svou vahou však na index výrazněji tlačily softwarové akcie Avast. U obou titulů oproti Londýnu navíc v přepočtu v Praze negativně ovlivnilo posílení koruny, resp. oslabení libry. Britskou měnu šlo za aktuálních zhruba 28,40 naposledy koupit v létě 2017.

Pokusy o vyšší hodnoty stále nevycházejí akciím PHILIP MORRIS, kde jsou u investorů, stejně jako u zmiňovaných akcií STOCK, stále znát obavy ze zvyšování spotřebních daní.

V posledních čtyřech letech se v červenci pražské burze výrazně dařilo. Index PX si vždy polepšil nejméně o 2,5 %. Zda se i letos dočkáme obdobného výsledku, např. v návaznosti na možný konec obchodních Trumpových válek, ukáží příští týdny. Poslední vývoj nicméně naznačil, že domácí trh z optimismu v zahraničí příliš těžit nedokáže. Nejen na Wall Street, ale i na pražské burze započne další výsledková sezóna. Na konci července čísla za 2Q představí ERSTE a nejspíše i CETV.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688