Uzsvm.cz (UZSVM)
Z domova  |  27.06.2019 14:44:47

Nabídky nepotřebného státního majetku nově na jednom místě

27.06.2019 |
Ministerstvo financí ve spolupráci s Úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) připravilo novelu vyhlášky č. 62/2001 Sb., která od 1. června 2019 ukládá všem státním institucím povinnost zveřejňovat nabídky na prodej svého nepotřebného majetku na jednom místě, a to na webových stránkách ÚZSVM www.nabidkamajetku.cz.
?„Systém elektronických aukcí nepotřebného státního majetku je s námi už více než rok a funguje naprosto skvěle. Kolegové z ÚZSVM jej neustále rozšiřují a vylepšují, aby byl maximálně uživatelsky přívětivý. Lidé si mohou v aukci výhodně obstarat třeba vybavení pro svoji domácnost a vše naleznou na jednom místě. Prodej majetku v elektronické aukci je zcela transparentní a výrazně omezuje prostor pro korupci. Navíc přináší do státní kasy nemalé finanční prostředky, které pak můžeme použít na investice, školství nebo zdravotnictví,“ uvedla ministryně financí Alena Schillerová.
 
„Občané poprvé v historii nemusí vyhledávat nepotřebný státní majetek na stránkách více než 420 státních institucí, které se řídí zákonem o majetku státu, ale naleznou pohodlně vše na jednom místě. Inzerce nabídek na jedné adrese navíc razantně posiluje transparentnost hospodaření s majetkem státu a výrazně zvyšuje veřejnou kontrolu,“ dodala generální ředitelka ÚZSVM Kateřina Arajmu. 
 
Součástí aplikace Nabídka majetku státu je i historicky první státní elektronický aukční systém, který ÚZSVM vybudoval vlastními silami a má k němu autorská práva. Systém byl spuštěn 1. února 2018 pro prodej movitého majetku, od 1. listopadu 2018 si mohou občané jeho prostřednictvím koupit také nemovitosti. K tomuto datu byl systém také zpřístupněn všem státním institucím v režimu zákona o majetku státu. Od spuštění systému navštívilo webové stránky www.nabidkamajetku.cz již přes 436 tisíc unikátních návštěvníků a proběhlo již přes 3 500 aukcí, v nichž byl prodán majetek za více než 30 milionů korun.
 
Stát aktuálně nabízí movitý a nemovitý majetek ve více než 300 výběrových řízeních s elektronickou aukcí za téměř 111 mil. . Celkový počet nabídek zveřejněných na webových stránkách ÚZSVM je zhruba 550.
 
Nabídka majetku prodávaného v elektronické aukci je velmi pestrá. Stát v ní nabízí lukrativní majetek, jako jsou byty, chaty, bunkry nebo různé druhy pozemků. Například v Plzni na Doubravce je aktuálně nabízen pozemek o velikosti 1,5 hektaru vhodný i pro bytovou výstavbu, a to za doposud nejvyšší vyvolávací cenu v elektronické aukci 42 milionů korun. (Podrobnosti naleznete zde: http://bit.ly/areal_Doubravka) Zájemci si prostřednictvím elektronických aukcí mohou koupit také například auta, motocykly, jízdní kola, kuchyňské spotřebiče, nářadí pro kutily, rybářské pruty, sportovní náčiní, hudební nástroje, obrazy nebo šperky. Kromě ÚZSVM nabízí majetek v elektronické aukci také Státní pozemkový úřad, Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje nebo Státní veterinární ústav Praha.
 
Nejdražší prodanou nemovitostí prostřednictvím elektronického aukčního systému byly pozemkyareálu bývalého skladu léčiv v Sojovicích na Mladoboleslavsku, které byly prodány za 6  484 000 . Nejdražším prodaným předmětem pak bylo 16 tun měděného drátu. Po 35 příhozech ho ÚZSVM prodal za 2 325 000 .
 
Velký zájem vyvolal také prodej časopisů Čtyřlístek z 80. a 90. let, u něhož se nabízená cena 900 po 59 příhozech zvýšila na 7 401 , nebo soubor historických mincí, které byly po devadesáti příhozech prodány za 50 433 korun.
 
V případě nemovitostí byl velký zájem například o bunkr z bývalého pohraničního opevnění v obci Sedloňov, kdy se cena původní cena 42 000 po 32 příhozech navýšila na 122 000 , nebo pozemky v areálu výkupny a sběrny kovů v Praze – Michli, které byly po rekordních 255 příhozech prodány za 778 000 .
 
Více informací naleznete na www.nabidkamajetku.cz
 
 
ÚZSVM zveřejňuje všechny své nabídky prostřednictvím aplikace www.nabidkamajetku.cz. Aplikace v sobě zahrnuje tři základní sekce: Nabídky pro státní instituce, Nabídky připravované a Nabídky pro veřejnost. V záložce Nabídky připravované je majetek, který je teprve k prodeji připravován a zájemci včetně územně samosprávných celků se tak mohou na podání nabídky déle připravovat. V záložce Nabídky pro veřejnost je možné nalézt všechny nabídky majetku, které jsou určeny k prodeji veřejnosti. Samostatnou záložku tvoří Elektronické aukce, kde je možné filtrovat nabídky dle vyhlášených, probíhajících, ukončených a zrušených aukcí. V záložce Jiné formy prodeje a pronájmy je možné nalézt jak majetek prodávaný formou dražby nebo výběrovým řízením s aukcí, tak majetek nabízený k pronájmu či propachtování.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688