uamk.cz (ÚAMK)
Auto Moto  |  19.06.2019 16:47:07

Evropa: Kde je na dálnicích dráž?

Delší je seznam zemí, kde se poplatky za jízdu po dálnicích nezměnily, než těch, které zdražily. Takže beze změny je výše poplatků za krátkodobé dálniční známky například: v Čechách (10denní vyjde na 310 ), Slovensku (10 euro), Slovinsko (15 euro)…

Naopak některé státy navýšily zpoplatnění. Minimálně třeba v Rakousku (asi o 20 centů, tedy asi o 0,5 procenta), ale například Maďarsko asi o 15 %. Každopádně mějme na paměti, že zhruba jen v 10 zemích Evropy není třeba platit za jízdu po dálnicích. Jak uvádějí odborníci ÚAMK, naopak ve 23 státech je tato povinnost kontrolovaná jak policií tak kamerovým systémem provozovatelů dálnic.  

V zásadě lze hovořit o zdražení i v Chorvatsku, nejčastější cílovou destinací českých dovolenkářů. Byť se jedná o tradiční každoroční přechod na letní ceny. Co to konkrétně znamená? Tak zvaný letní tarif je reakcí na vysokou návštěvnost této země, která meziročně vzrostla o 13 % a letos se předpokládá, že se z 18,5 milionů opět zvýší a zřejmě překročí hranici 19 milionů návštěvníků. Z nich více než dvě třetiny přijíždějí automobilem a využívá dálnice, kde se platí za projetý úsek na mýtnicích. Tudíž se na dálnicích spravovaných Hrvatske autoceste a Autocesta Rijeka-Zagreb se od 15. června do 14. září cena zvyšuje o 10 %. V oblasti Istrie je toto období ještě o 1 měsíc delší, takže se letní tarif účtuje od 1. června do 30. září.

Pro orientaci dodejme, že na trase Macelj – Ploče (směr Dubrovnik), tedy na dálnicích A2 a A1 zaplatí motorista při cestě do Splitu celkem 229 kuna. Již dříve byl naopak zrušen poplatek za průjezd tunelu Sveti Ilija.     

Nicméně Češi mají šanci si platbu zlevnit. Konkrétně použít elektronické platby za pomoci ENC krabičky (pořízení je stále za 122 kuna) u společnosti HAC. Výdaje se proti běžnému mýtnému sníží o 21,74 %. A to na trasách až od Zagrebu níže, jako třeba na trase Zagreb-Split, Zagreb- Rijeka a podobně, ale i za přejezd mostu na Krk (běžná obousměrná cena 21 kuna) a jinde. Podstatná informace pro české turisty: ENC krabičku nelze použít na trase od slovinsko-chorvatských hranic, tedy v úseku Macelj-Zagreb. Navíc v této sezóně mají krabičky moderní zmenšenou podobu. Ještě jednou, a podstatnou výhodou ENC krabiček je fakt, že mají svoje samostatné průjezdy mýtnými branami, kde obvykle nejsou žádné kolony a tudíž se jejich majitelé nezdržují a nestojí v kolonách jako ostatní, kteří platí hotově.

Pokud jde o země, kterými čeští turisté projíždějí při cestě k Jadranu, pak v Rakousku je letos cena stanovena u 10 denní známky na 9,20 euro (asi 236 ). I letos má český motorista dvojí možnost: zakoupení klasické viněty, kterou nalepujeme z vnitřní strany čelního okna anebo elektronické dálniční známky. Pro ni, v případě že motorista pojede soukromým vozem, platí, že funkčnost známky naběhne až po 18 dnech od platby. S tím je třeba počítat. U firemních vozidel je to okamžitě.

Německu jsou osobní vozy s hmotností do 3,5 tuny stále osvobozeny od placení dálniční známky. Podle všeho je ale letošek posledním takovým rokem. V budoucnu, od roku 2020 má být výše platby za známku odvozena kromě jiného od objemu motoru, stejně jako od toho, jakou ekologickou normu vůz plní.

Švýcarsko je další výjimkou ze zajetého systému, protože dálniční známky jsou zde výhradně roční, krátkodobé se nenabízejí. Jejich cena nevzrostla, stále činí 40 CHF (asi 913 ). Stejně jako v jiných zemích jsou i v zemi helvétského kříže samostatnou položkou platby za průjezdy tunely a dalšími dopravními stavbami. Obvykle se ceny pohybují v Evropě od 5 do zhruba 15 euro.

Platby motoristy potkají i v zemích jako je Rumunsko (7denní známka činí 77 ), ale i v Bulharsku (povinná ekologická viněta), nebo v Turecku (za přejezd mostu přes Bospor) a tak podobně.

Pokud jde o mýtné, které používají podle ujeté vzdálenosti třeba: v Polsku, Francii, Španělsku, Itálii, Řecku, Srbsku a dalších státech, ceny se různí kromě jiného i podle toho, jaká společnost daný úsek dálnice spravuje. V Itálii, lze hovořit například o průměrné ceně 8 euro za ujetých 100 km, ve Francii je to okolo 9 euro/100 km, za 100 km jízdy po dálnicích Španělska zaplatíte v průměru 9,5 euro… Pro zjednodušení se obvykle používá v případě platby za ujeté kilometry následující přepočet: 1 km = 1,5 až 2 .

Pokuty za jízdu bez dálniční známky jsou vysoce postihovány. Jedny z nejnižších postihů jsou v zemích jako Maďarsko (v přepočtu asi 1300 ), naproti tomu v Rakousku se může pokuta ve správním řízení vyšplhat až na 80 000 , byť základní sazba činí asi 3000 . Na Slovensku je částka asi o 700 vyšší, ale na konec roku je připravena změna, která ji opět zvedne (původně to bylo až 500 euro). V Slovinsku je pokuta do úrovně 20 000 , ale existuje pravidlo, že jakmile motorista zaplatí na místě nebo do 8 dnů poštou či převodem, snižuje se částka až o polovinu. Snižování pokuty za okamžitou platbu, byť ne tak vysoké, znají i ve Španělsku nebo Portugalsku i jinde. „Rekordmanem“ ve výši postihu je zřejmě Švýcarsko, kde se sazba za jízdu bez dálniční známky může vyšplhat až na 100 000 .

Experti ÚAMK tedy znovu varují před nedodržováním předpisů v jiných zemích, a to včetně platby za použití dálnic. Dokonce v případě mýtných bran, kdy vám při vjezdu nedá systém kontrolní lístek nebo „nebude vyžadovat“ na konci úseku platbu, se může motorista dostat do problémů. Ve všech podobných případech odborníci ÚAMK radí přivolat SOS tlačítkem obsluhu, aby zjednala nápravu.

A co budoucnost a jediná elektronická známka pro celou Evropu? Zatím jde pouze o vizi, která je v danou chvíli nerealizovatelná, byť prvním krůčkem k cíli je povinnost států EU nabídnout do roku 2022 elektronickou platbu za jízdu po dálnici.

Asistenční služby pro motoristy, dopravní informace, dálniční kupóny, autoškoly, turistické informace, cestování.

ÚAMK je ryze českým poskytovatelem asistenčních služeb s největší tradicí v poskytování asistenčních služeb v České republice s přímým napojením na mezinárodní sítě prestižních automotoklubů sdružených v sítích FIA (Fédération Internationale de L´Automobile) a ARC Europe, prostřednictvím, kterých zajišťuje kvalitní asistenční služby kdekoliv v Evropě i ve světě.

Více na: www.uamk.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688