Orange Academy (Orange Academy)
Práce  |  18.06.2019 12:53:16

Navýšení rodičáku nestačí. Kapacita mateřských škol je zoufalá!


V poslední době se hojně hovoří o plánovaném navýšení rodičovského příspěvku o 80.000 Kč. Ten by měl pomoci maminkám zvednout životní úroveň po dobu, jež vykonávají péči o své dítě a přicházejí tak o svou pravidelnou mzdu ze zaměstnání. Avšak my se ptáme, je to dostatečné řešení? Doufejme, že se jedná pouze o začátek pomoci a můžeme se těšit na lepší zítřky, rodiny s malými dětmi to zcela jistě uvítají! Vždyť kapacita mateřských škol a jeslí je naprosto zoufalá!

 

 

Proč navýšení rodičovského příspěvku o 80.000 nestačí?

Účelem plánovaného navýšení rodičovského příspěvku je přilepšení všem maminkám a tatínkům, kteří jej pobírají. Avšak uvědomte si, že velká část maminek dosáhne díky vyměřovacímu základu na maximální výši čerpání 7.600 , a to z důvodu, že nemají dostatečný počet odpracovaných dní a nejsou tedy po určenou dobu účastníkem placení nemocenského pojištění. To se může lehce stát, pokud maminka otěhotněla např. při studiu vysoké školy nebo pracovala na živnostenský list, a přestože si platila dobrovolné nemocenské pojištění, jeho částka dosáhne na pouhý minimální vyměřovací základ, a tedy těmto ženám připadne maximální měsíční částka čerpání rodičovského příspěvku ve výši 7.600 . Úlevu v rodinném rozpočtu tedy pocítí spíše ty, co měli vyšší příjem v zaměstnání a mají možnost čerpat měsíčně vyšší částku.

Podpora pracujících maminek je od státu minimální

Je mnoho maminek, které by si rády při rodičovské dovolené přivydělaly pár korun navíc a zlepšily svůj život, aby mohly dětem koupit hezké oblečení a vyrazit s nimi občas na výlet. Český stát je v tom ale příliš nepodporuje. Pokud dají dítě mladší 2 let do školky či jeslí, tak jim hrozí, že o dávky přijdou, pokud překročí 46 hodin měsíčně. Také zaměstnavatelé nejsou příliš ochotní zaměstnávat maminky s malými dětmi, bojí se, že budou jejich ratolesti často nemocné a nastane problém s jejich zastoupením ve firmě. Zkrácené, tzv. poloviční úvazky či práce z domova jsou rovněž u českých firem málo známým pojmem, i když se tato situace díky zahraničním trendům lehce zlepšuje. Chybí však podpora státu, aby měli zaměstnavatelé důvod tyto maminky zaměstnávat. Zajímavým řešením by byly sdílené pracovní pozice, kdy na jednu práci připadnou 2 až 3 zaměstnanci, kteří se střídají a mohou se tak věnovat rodině.

Nedostatek školek, soukromých mateřinek a jeslí v některých krajích

Bohužel v některých krajích je situace se školkami opravdu kritická, a to i přesto, že se obce a města snaží školky neustále rekonstruovat a rozšiřovat. Nejhůře jsou na tom vesnice a menší města, které vlastní školku nemají a spoléhají na spádovost. Je běžnou praxí, že se desítky dětí v jednotlivých obcích do školky ve 3 letech nedostanou. Jesle téměř žádné nejsou a soukromé školky jsou k vidění spíše ve větších městech. Pokud bydlíte několik desítek kilometrů od nich, musíte dojíždět, nic jiného vám nezbývá. Ale ani soukromé školky nejsou zárukou, že bude vaše dítě umístěno do školního zařízení a bude v denním kontaktu s dětmi. Dost často jsou místa v soukromých školkách obsazená dříve, než proběhnou klasické zápisy nových dětí do státních školek. Dalším problémem je, že by soukromých školek mohlo být mnohem více, ale je to tak legislativně složité a psychicky náročné, že se do tohoto odvětví podnikání pustí jen opravdu silné povahy.

Spádovost státních školek v praxi často nefunguje

Podle znění školského zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání, je každá obec povinna mít vlastní spádovou školku či musí mít podepsanou smlouvu o spádovosti s jinou obcí. Bohužel nejvíce jsou na tom bité menší obce, které vlastní školku nemají, protože by nenaplnily jejich kapacitu. Ač mají podepsanou spádovost s jinou obcí, dost často se stává, že kapacita školky nestačí ani pro obec či město, kde je zřízena, natož pro děti z jiných obcí. Hlavním kritériem pro přijetí do školky je totiž trvalé bydliště či spádovost, přičemž trvalý pobyt má přednost, a následně věk dítěte. Ačkoli je povinnost každé obce zajistit místo ve školce pro dítě, které dosáhne 3 let do 30. srpna daného školního roku, je to pro rodiče dost těžko vymahatelné. Nepochodí-li u obce, mohou se obrátit na kraj, ale řešením jsou dost často pouhé sliby.

Slovo závěrem…

Ač by tedy děti starší 3 let mohly být umístěny ve školce a jejich maminky chodit do práce, bohužel tomu mnohdy tak není. Maminky musejí dávat výpověď v práci kvůli nepřijetí dítěte do školky, následně zůstávají vedeny na úřadě práce či si prodlužují rodičovský příspěvek na maximum, tedy do 4 let věku dítěte. Hlavní problém je nejen chybějící prostor v mateřských školách, ale také nedostatek kvalifikovaných učitelů.

Autorka: Ing. Romana Hubáčková, garantka rekvalifikačního kurzu Personalistika, který probíhá v Praze, Brně, Ostravě, Olomouci a dalších 15 městech po celé ČR. Můžete si přečíst i 304 recenzí kurzu.

Editorka: Zuzana Klímová

Orange Academy

Orange Academy se zabývá výukou rekvalifikačních kurzů a školení v oblasti účetnictví, mzdového účetnictví, personalistiky a marketingu. Dále nabízí jazykové kurzy s výukou angličtiny a němčiny přímými metodami Effective English® a Effektives Deutsch®. Od roku 1990 absolvovalo kurzy více než 20 000 účastníků ve 34 městech po celé ČR.

Více na https://orangeacademy.cz

18.06. 15:38  Mateřské školky... (Ladislav Strnad)
18.06. 14:35  Mateřské školky... (Ladislav Strnad)

Poslední zprávy z rubriky Práce:

Čt   9:16  BDO: Zaměstnávání dohodářů bude výhodné, ale jen když je firmy zaregistrují jako... BDO Česká republika (BDO Česká republika)
Po 12:19  Firemní benefity v roce 2024 Pluxee Česká republika (Pluxee ČR)
11.04.2024  Když se dlouho nedaří získat nové zaměstnání Hays plc (Hays plc)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688