Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  09.06.2019 10:09:06

Pražská burza rostla druhý týden v řadě, pomohly zejména finanční tituly

  • pražská burza si po započítání dividend, měřeno indexem PX-TR, letos znovu připisuje přes 10 %
  •  akcie TMR na více než 5 letých maximech
  • počet letos kurzově ztrátových emisí se díky akciím O2 rozrostl na 3

Pražská burza si polepšila druhý týden v řadě, nicméně ve srovnání např. s americkým trhem, kde indexy poskočily o cca 4-4,7 %, byly zisky skromnější. Index PX se ve čtvrtek podíval na téměř měsíční maxima nad hranici 1 060 bodů, týden nakonec zakončil výše jen o 0,53 % na necelých 1 050 bodech. Své opět sehrály také dividendy, resp. technický výrazný kurzový pokles akcií O2 díky rozhodnému dnu pro nárok na požitek. Po očištění o tento vliv a tedy měřeno indexem PX-TR byly týdenní zisky pražské burzy téměř dvojnásobné.

Zmiňované akcie O2 klesly mezitýdenně o 20 , tedy nakonec téměř o celou hrubou dividendu. Dostaly se tak nejníže od listopadu, kdy tehdy propadly po zprávách o vyřazení z indexu MSCI. Výraznější ztráty zaznamenaly vlastně již jen akcie KOFOLA, které tak dále korigovaly rovněž po předchozím rozhodném dnu na dividendu a dostaly se na 5 měsíční minima.

U v týdnu ztrátových akcií PHILIP MORRIS a STOCK lze vlastně zmínit jen přetrvávající kurzovou oscilaci a vyčkávání, kterým směrem se tituly nakonec vydají. Brzdou je nyní schvalované další zvýšení spotřebních daní.

Svou vahou však v týdnu ovlivňovaly index výrazně především akcie ERSTE, které ve čtvrtek vystřelily až na 850 , tedy vlastně k jedné se značných technických úrovní posledních měsíců. Odrazily se však od ní zpět níže a je otázkou, zda je brzy neuvidíme až u další silné technické hranice u 800 .

Nevýrazné ztráty nakonec utrpěly i rovněž indexově významné akcie ČEZ, které se nejdříve ocitly na téměř 3 týdenních maximech nad hranicí 540 . Oznámené insider prodeje hned od obou místopředsedů představenstva (více zde) však mnoho důvěry v budoucí kurz vlastně nevydaly.

 

Kurzovým vítězem týdne se staly akcie CETV, které se vlastně svezly na domovském trhu Nasdaq na vlně optimismu. V týdnu se z Wall Street dozvíme o aktuálním stavu short pozic.

Svou vahou však index PX podpořily zejména finanční tituly. Po dvou týdnech výrazných ztrát se k nádechu vydaly akcie VIG. Vytvořený tzv. gap po dividendě začaly vyplňovat akcie MONETA. Za zmínku jistě stojí v průběhu pondělní seance odpolední strmý nárůst akcií KB. Při absenci nových zpráv se tak posunuly nad v minulém reportu zmiňovanou technickou hranici 880 a začaly se stabilizovat u vyšších úrovní.

I když by se podle nakonec mezitýdenní nulové změny mohl zdát klid na akciích Avast, nadále předvádějí ve srovnání s většinou ostatních titulů výraznou volatilitu.

Už od minulého týdne je znát nezvyklý nárůst likvidity na akciích slovenské TMR. Titul jak známo neovlivňuje index PX, když není zařazen v jeho bázi. Zajímavostí je, že se však v Praze v pátek posunul cenově v přepočtu o několik desítek korun výše, než se v závěru týdne obchodoval na svém domovském trhu v Bratislavě.

 

Z hlediska firemních zpráv lze v příštím týdnu v kalendáři nalézt jen páteční valnou hromadu PFNONWOVENS. Ve středu však bude možné po pár týdnech opět zobchodovat akcie start-up společností zařazených v segmentu Start. V tomto segmentu se akcie daných společností obchodují po lotech, když u každé společnosti je stanovena jeho jiná výše. Investovat tak lze u titulů v násobcích v rozmezí od cca 50 až 250 tisíc .


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688