Petr Hanisch (AliaWeb)
České Budějovice  |  28.07.1998 09:23:32

Investiční fond bohatství, a.s. - VÝROČNÍ ZPRÁVA 1997

Investiční fond bohatství, a.s. - VÝROČNÍ ZPRÁVA 1997

Základní údaje o fondu

Název Investiční fond bohatství, a.s.

Sídlo Senovážné náměstí 32, 114 03 Praha 1

IČO 43875114

Vznik 1991

Informace - kontaktní adresa Burzovní palác, Rybná 14, 110 00 Praha 1

Telefon 02 / 21 84 41 67 - 8

Fax 02 / 21 84 41 70

Manažer fondu Ing. Karel Chmelík

Základní jmění k 31. 12. 1997 (tis. Kč) 1 255 527

Nominální hodnota akcie () 1 000

Forma a podoba akcie na majitele, zaknihovaná

ISIN CZ0008011301

BIC BFABOHAT

Kurz akcie na BCPP - poslední hodnota v roce 1997 () 1 035

Aktiva k 31. 12. 1997 (tis. Kč) 2 258 791

Vlastní jmění k 31. 12. 1997 (tis. Kč) 2 190 235

Čisté obchodní jmění na akcii k 31. 12. 1997 () 1 744

Počet akcionářů k 31. 12. 1997 74 166

Zakladatel a obhospodařovatel První Investiční a.s., Bělehradská 110, 120 00 Praha 2

Roční poplatek za obhospodařování fondu 2 % průměrné roční hodnoty

čistého obchodního jmění fondu

Depozitář Investiční a Poštovní banka, a.s.Senovážné náměstí 32, 114 03 Praha 1

Roční odměna za služby depozitáře 0,15 % průměrné roční hodnoty aktiv fondu

Auditor Ing. Jaroslava Pechová

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Úvodní slovo předsedy představenstva

Vážené dámy, vážení pánové,

jménem představenstva Investičního fondu bohatství, a.s., (dále jen fond) Vám předkládám výroční zprávu obsahující výsledky hospodaření fondu v roce 1997.

Investiční fond bohatství, a.s., se jako růstový fond zaměřil především na pokračování restrukturalizace svého strategického portfolia, ke které byly položeny základy v předešlém roce.V roce 1997 došlo k dalšímu selektivnímu snížení rozsahu titulů cenných papírů obsažených v majetku fondu s ohledem na jejich kvalitu a likviditu. V souladu s potřebou vyšší likvidity byl významně posílen podíl dluhopisů v portfoliu cenných papírů a podíl silných majetkových účastí, jejichž prodej by měl přinést v budoucích letech značný zisk. Pozitivním jevem je i snížení celkového objemu pohledávek a likvidace dlouhodobých závazků. Mezi neméně důležité faktory hospodaření v roce 1997 patří rozhodnutí zaměřit svoje investice do cenných papírů na zahraničních trzích. První nákupy zahraničních cenných papírů proběhly v závěru roku a do portfolia cenných papírů byly připsány v lednu 1998. Podrobnější údaje o investicích jsou uvedeny v dalším textu výroční zprávy.Základní strategie fondu investovat do silných majetkových účastí přinesla při realizaci některých z těchto titulů v roce 1997 mimořádný zisk. Avšak většina těchto titulů, s jejichž prodejem se uvažuje až v následujících letech, má negativní dopad do výše čistého obchodního jmění. Tento negativní dopad do majetku bude eliminován při jejich prodeji. Propad čistého obchodního jmění byl prohlouben koncem roku 1997 poklesem kurzů na českém kapitálovém trhu , zejména kurzů bank.

Na dosažení celkově příznivých výsledků se projevilo prohloubení spolupráce představenstva se správcem fondu - První Investiční a.s. Profesionální přístup jejích pracovníků přispěl ke splnění podnikatelského záměru fondu. Činnost depozitáře pro fond zajišťovala v plném rozsahu zákona č. 248/92 Sb. Investiční a Poštovní banka, a.s.

Celkové výsledky hospodaření a činnost fondu v roce 1997 lze hodnotit kladně. V roce 1998 budeme navazovat na již započaté nové metody spolupráce se správcem fondu. Současně bych Vás rád ujistil, že budeme pružně reagovat, tak jako v minulosti, na veškeré legislativní a hospodářské změny, které jsou očekávány na kapitálovém trhu, a tudíž v roce 1998 očekávají i náš fond.

Ing. Miloslav Milostný

předseda představenstva

 

 

 

Orgány fondu

Představenstvo

Ing. Miloslav Milostný

předseda představenstva

Českomoravská stavební spořitelna, a.s.

Ing. Václav Polívka

člen představenstva

důchodu

Ing. Vladimír Cejnar

člen představenstva

důchodu

 

 

Dozorčí rada

JUDr. Hvězdoslav Stefan

předseda dozorčí rady

Domeana, s.r.o.

Dr. RNDr. Petr Kielar

člen dozorčí rady

Českomoravská stavební spořitelna, a.s.

 

Ing. Stanislav Hlavatý

člen dozorčí radyIPB Pojišťovna, a.s.

Manažer Fondu

Ing. Karel Chmelík

 

Historické shrnutí

Investiční fond bohatství, a.s., byl založen v roce 1991. Je jedním ze čtyř investičních fondů, jejichž zakladatelem a správcem je První Investiční a.s. - dceřiná společnost a člen finanční skupiny Investiční a Poštovní banky, a.s.

Po skončení první vlny kuponové privatizace měl fond 193 892 akcionářů. Po připsání akcií na majetkové účty ve Středisku cenných papírů začal proces jejich koncentrace do rukou menšího počtu akcionářů. Koncem roku 1997 se snížil počet akcionářů na 74 166.

Základní jmění fondu činí 1 255 527 000 . Představuje ho 1 255 527 akcií v zaknihované podobě znějících na majitele, každá o jmenovité hodnotě 1 000 . Akcie jsou obchodovatelné bez omezení převoditelnosti. V roce 1994 byly akcie fondu přijaty na kotovaný trh a s účinností od 5. 1. 1998 jsou obchodovány na ve-dlejším trhu Burzy cenných papírů Praha.

Investiční fond bohatství, a.s., je růstový fond. Jeho cílem je spravovat svůj majetek tak, aby průběžně rostla jeho hodnota. Podle svého statutu bude fond po sedm let od převzetí majetku z kuponové privatizace reinvestovat veškerý svůj zisk. První výplata dividend, o jejíž výši rozhodne valná hromada, bude možná v roce 2001.

Činnost fondu

Vývoj kapitálového trhu v roce 1997

Český kapitálový trh byl v roce 1997 pod silným vlivem domácích politických a ekonomických změn. Na počátku roku se završila tzv. 3. vlna privatizace a kurz takto získaných cenných papírů většinou prudce poklesl pod jejich vnitřní hodnotu. To se projevilo celkovým poklesem kurzů na kapitálovém trhu a zejména pak poklesem kurzů vysoce bonitních cenných papírů .

Koncem roku přispěl ke kurzovému kolísání i nečekaný propad na zahraničních trzích. Tento propad ovlivnil český kapitálový trh v menší míře. Více se podílel na poklesu kurzů v druhé polovině roku a v jeho závěru vývoj na domácí politické scéně včetně prudké devalvace koruny a následný odliv zahraničních investorů. Pokles vedl ke zcela neočekávanému propadu vlastního jmění investičních fondů.

 

 

 

V průběhu roku 1997 sice nedošlo k výrazným změnám v legislativě, ale očekávání zcela zásadních legislativních změn, jejich zdlouhavá příprava a projednávání často i v rozporuplném duchu, zvyšovaly nejistotu investorů a možnost optimálního nasměrování jejich dalších aktivit. Výraznou změnu hospodářské situace a celkového makroekonomického klimatu nelze očekávat ani počátkem roku 1998.

Ve srovnání s koncem roku 1996 poklesl hlavní burzovní index PX-50 ke konci roku 1997 zhruba o 8 %. Nejvýraznější pokles zaznamenal obor zemědělství, obor průmyslu textilního a oděvů. Tyto obory jsou zastoupeny v portfoliu fondu minimálně a neovlivňují vývoj vlastního jmění fondu. Mezi další obory s velkým poklesem patří peněžnictví, jehož propad o cca 35 % se v portfoliu obzvláště projevil. Peněžnictví je nejvíce zastoupeným oborem v akciovém portfoliu fondu a tvoří téměř jeho čtvrtinu

(22 %). Při propadu kurzů cenných papírů bank však klesá celkové procentní zastoupení tohoto oboru v portfoliu. Dalším významně zastoupeným oborem v portfoliu fondu je obor průmyslu papírenského a dřevozpracujícího, který tvoří zhruba 10 %. Pokles tohoto odvětví činil cca 23 %. Naopak relativně nejmenší pokles kurzů akcií zastoupených v portfoliu zaznamenal obor průmyslu nápojů a tabáku, jehož pokles činí cca 5 % a je druhým nejvíce zastoupeným oborem v portfoliu fondu. V porovnání s dalšími středoevropskými kapitálovými trhy byl vývoj českého kapitálového trhu nepříznivý a ani počátkem roku nelze očekávat závažnější změnu.

Obchodní a investiční politika Fondu

Základním cílem obchodní a investiční politiky fondu v roce 1997 byla kultivace portfolia, další snížení rozsahu titulů cenných papírů a změna majetkové struktury ve prospěch likvidnějších cenných papírů s vyšší bonitou. Zásadní změnou v hospodaření fondu oproti roku 1996 bylo rozhodnutí vytvořit vysoký zisk, který v rámci celkové strategie fondu byl naplánován a jeho vytvoření připraveno mnoha hospodářskými opatřeními již v roce 1996. Slib daný představenstvem na loňské valné hromadě, dosažení výrazného zisku, byl tímto splněn.

Majetková struktura Fondu

Strukturu majetku fondu tvořily z větší části, tak jako i v předešlých letech, cenné papíry. Poměr cenných papírů se však zvýšil oproti předešlému roku na zhruba 90 % na úkor pohledávek, které poklesly na cca 5 %. Vlastní poměr mezi akciemi a dluhopisy se změnil ve prospěch dluhopisů, jejichž poměr stoupl na více než 14 % a akcie tvoří zhruba 75 %. Zastoupení hmotného majetku ve fondu, složeného především z nemovitostí a investic do nich, se také zvýšilo. V současné době činí podíl hmotného majetku v aktivech fondu přibližně 3 %. Tento mírný nárůst byl však způsoben předem naplánovanými investicemi do stávajících nemovitostí, jejichž celkový počet se v roce 1997 nezměnil a ani se nepředpokládá jejich další nárůst v roce 1998. Tato skutečnost je ovlivněna menší likviditou nemovitostí, jež jsou v mnoha případech zajímavými investičními příležitostmi, ovšem s dlouhodobějším horizontem držení. V této souvislosti je však nutno zdůraznit investování do rodinných domků v Rudné, jejichž prodej je dokladem úspěšnosti i v tomto oboru podnikání.

Vývoj hodnoty portfolia Fondu v porovnání s vývojem indexů

Porovnání vývoje čistého obchodního jmění fondu vůči vývoji hlavního burzovního indexu PX-50 zaznamenává nepříznivý vývoj čistého obchodního jmění fondu v průběhu prvního čtvrtletí roku 1997. Tento vývoj byl způsoben především propadem kurzu akcií PVT, které byly v daném období nejvíce zastoupeným titulem v portfoliu fondu a propadem Pivovaru Radegast. Prodejem akcií PVT vysoko nad tržní cenu, prodejem akcií Sklo Bohemia a dalších titulů došlo k opačnému vývoji čistého obchodního jmění fondu oproti indexu a tím k rychlejšímu nárůstu čistého obchodního jmění v průběhu druhého čtvrtletí roku. V průběhu srpna a září došlo k dalšímu poklesu čistého obchodního jmění fondu, které koncem roku oscilovalo na úrovni indexu a mírně pod ním. Příznivější vývoj čistého obchodního jmění znemožňuje v současné době nižší výkonnost hlavních titulů zastoupených v portfoliu fondu. Jsou to především akcie peněžních ústavů, jejichž propad je podstatně vyšší než propad ostatních titulů. Současný vývoj kurzů peněžních ústavů je zcela nepochybně ovlivněn předpokládanou nebo již probíhající privatizací těchto ústavů a mohl by být i signálem pro jejich nákup.

 

 

Vývoj kurzu akcií Fondu

Rozsáhlá mediální kampaň vedená proti IPB a První Investiční v první polovině roku 1997 silně ovlivnila vývoj akciového kurzu fondu, který poklesl až na hodnotu cca 550 . V dalším období došlo po ohlášení novely zákona o investičních společnostech a investičních fondech v části o povinném otevření fondů při překročení stanovené výše diskontu k prudkému růstu kurzu. Investoři zaregistrovali výrazný rozdíl mezi skutečným čistým obchodním jměním a kurzem, který zaručoval investorům vysoký zisk. Na základě tohoto předpokladu dlo k růstu kurzu, jehož současná výše se pohybuje okolo 1 000 . Další pohyb kurzu bude patrně ovlivněn vývojem čistého obchodního jmění a také vývojem jednání o novele zákona o investičních společnostech a investičních fondech.

 

Ekonomické výsledky Fondu

Plánovaný stav majetku a vlastního jmění a z toho plynoucí očekávaná hodnota čistého obchodního jmění na akcii doznala značných změn a plánované hodnoty byly přizpůsobeny reálné úrovni vyplývající z celkového vývoje kapitálového trhu a stavu české ekonomiky. Absolutní hodnota majetku však koncem roku zaznamenala mnohem větší propad vzhledem k událostem na politické a ekonomické scéně, které výrazně ovlivnily vývoj kapitálového trhu na sklonku roku 1997. Tento negativní dopad i do výše čistého obchodního jmění způsobil propad oproti předchozímu roku o 16 %.

V průběhu 1. pololetí 1997 provedl Úřad pro cenné papíry Ministerstva financí České republiky prověrku činnosti správce fondu při hospodaření s jeho majetkem. Závěry prověrky byly promítnuty do řady opatření v organizaci činnosti správce a vzájemných vztahů mezi fondem a správcem.

Celková výše majetku fondu se přiblížila výši vlastního jmění. Tato skutečnost byla způsobena radikálním snížením cizích zdrojů fondu. Jednalo se především o úhradu závazku za nákup Plzeňského Prazdroje, který byl splatný v závěru roku 1997.

Celková rozkolísanost domácího kapitálového trhu a jeho negativní dopady do hodnoty majetku fondu vedly k urychlení přípravy rozhodnutí investovat do zahraničních cenných papírů. V druhé polovině prosince se uskutečnil nákup prvních zahraničních cenných papírů v rozsahu více než dvou procent. Jejich připsání do majetku fondu se však uskutečnilo až v lednu roku 1998 a ke konci roku 1997 jsou vedeny v pohledávkách.

Pozitivním jevem v hospodaření fondu je výše dosaženého zisku, která k 31. 12. 1997 činí 174 miliony . Při vytváření kladného hospodářského výsledku se zcela jednoznačně potvrdila správnost strategie fondu investování do podhodnocených cenných papírů a balíků akcií, při jejichž prodeji fond utrží prémii za rozhodující postavení prodávaných akcií a ve výši čistého obchodního jmění fondu se projeví okamžitým nárůstem jeho hodnoty. Prodej většiny takto získaných cenných papírů proběhne v roce 1998 a v následujících letech.

Výše přijatých dividend v roce 1997 činila zhruba 22 miliony a jejich celková částka je nižší než v roce předchozím. Tato skutečnost byla ovlivněna úspornější dividendovou politikou jednotlivých společností a částečně i prodejem některých dividendových společností. Mezi hlavní obchodní transakce roku patřily především výhodné prodeje majoritních balíků akcií, které jednak ovlivnily pozitivně výši zisku a jednak umožnily dostát veškerým závazkům fondu, mezi něž patří především splátka Plzeňského Prazdroje, ve výši 223 miliony . Zejména prodej akcií Jihočeských mlékáren a Pivovaru Radegast výrazně posílil vytvořený zisk fondu. Mezi další významné obchody patří prodej PVT a Sklo Bohemia, v závěru roku pak prodej akcií Hotel Otava-Patria. Likvidita fondu byla ke konci roku zajištěna prodejem obligací, které byly v průběhu roku využívány na zhodnocení vložených prostředků až ve výši 14 % p.a.

 

 

 

 

Hlavní směry strategie Fondu pro rok 1998

Základní strategie fondu bude i nadále zaměřena na růst majetku. Hlavní investice fondu budou směřovat do společností, jejichž hospodaření bude pro potencionální investory zárukou stability a likvidnosti cenných papírů na kapitálovém trhu. Zaměření jednotlivých investičních akcí fondu bude do značné míry záviset na vývoji českého kapitálového trhu a na domácí politické situaci. Dále pak na vývoji hlavních makroekonomických ukazatelů, na vývoji zahraničních cenných papírů a rovněž i na dopadech připravovaných legislativních změn, týkajících se kapitálového trhu. Odhad nárůstu kurzů na kapitálovém trhu se v současné době pohybuje ve velkém rozpětí od poklesu až k mírnému nárůstu trhu. Předpoklad celkového vývoje majetku fondu a jeho úspěšnost v roce 1998 se proto budou odvíjet od srovnání se základním ukazatelem českého kapitálového trhu, indexem PX-50.

Z hlediska skladby majetku bude zvláštní důraz kladen na podstatnější navýšení podílu zahraničních cenných papírů v akciovém portfoliu a cenných papírů s pevným výnosem. Zahraniční cenné papíry by měly být zárukou vyšší stability vývoje čistého obchodního jmění a vyšší likvidity majetku fondu v případě potřeby pohotového získání finančních prostředků. Situace na českém trhu nemovitostí se v roce 1998 pravděpodobně zásadně nezmění. Při hodnocení výnosnosti investic do nemovitostí vzal fond v úvahu prvek zajišťující a stabilizující zejména v období inflace. Nicméně z hlediska likvidity a výše výnosů je omezena výše podílu nemovitostí v portfoliu fondu do maximálně deseti procent.

Za nejdůležitější bod svého strategického záměru pro rok 1998 považuje fond vytvoření kladného hospodářského výsledku a dokončení již započaté restrukturalizace svého portfolia.

Struktura aktiv fondu k 31. 12. 1997

graf

Oborová struktura akcií v portfoliu fondu k 31. 12. 1997

graf

Cenné papíry s největší vahou v aktivech fondu k 31. 12. 1997

název podíl na aktivech (%)

Plzeňský Prazdroj, a.s.*) 11,7

IPB, a.s. 9,9

Biocel Paskov, a.s. 7,7

Chlumčanské keramické závody, a.s. 7,4

Bankovní holding, a.s. 6,1

Komerční banka, a.s. 5,7

ČEZ, a.s. 4,9

Severočeské doly, a.s. 2,3

*) Překročení limitu podle § 24 odst. 1 zák. č. 248/1992 Sb. bude v zákonné lhůtě odstraněno.

Vývoj kurzu a objemu obchodůakciemi fondu na BCPP

graf

Vývoj kurzu akcií fondu a čistého obchodního jmění na akcii

graf

Vývoj čistého obchodního jmění na akcii fondu ve srovnání s indexem PX-50

graf

 

Cenné papíry v portfoliu fondu k 31. 12. 1997

Akcie a zatímní listy

EMITENT POČET NOMINÁLNĺ TRŽNĺ PODĺL NA PODĺL NA ZÁKL. KUSŮ HODNOTA () HODNOTA () AKTIVECH (%) JMĚNĺ (%)

Adamovské strojírny, a.s. 34 306 1 000 4 631 310 0,21 3,64

Ambit, a.s. 2 909 1 000 290 900 0,01 2,89

Bankovní holding, a.s. 98 018 1 000 137 519 254 6,09 2,94

Biocel Paskov, a.s. 321 771 1 000 172 948 695 7,66 9,70

BVV Brno, a.s. 7 413 1 000 22 239 000 0,98 1,29

Česká pojišťovna, a.s. 7 702 1 000 18 523 310 0,82 0,23

Česká zbrojovka, a.s. 13 000 1 000 23 101 000 1,02 1,89

České loděnice, a.s. 28 192 1 000 1 310 928 0,06 7,04

ČEZ, a.s. 96 117 1 100 111 106 446 4,92 0,18

ČKD Tatra, a.s. 28 269 1 000 2 968 245 0,13 3,05

ČZ Strakonice, a.s. 3 974 1 000 257 515 0,01 0,23

Dřevostroj Čkyně, a.s. 12 921 1 000 1 156 430 0,05 19,00

EGO, a.s. 12 213 1 000 225 941 0,01 6,74

Elektro - Praga Hlinsko, a.s. 77 802 1 000 38 901 000 1,72 8,84

Fotolab, a.s. 3 000 10 000 30 000 000 1,33 7,41

Hotel OTAVA PATRIA, a.s. 37 147 1 000 4 346 199 0,19 20,00

Hotel Palcát Tábor, a.s. 30 100 000 3 000 000 0,13 4,27

Hotel Panorama, a.s. 951 10 000 9 510 000 0,42 13,99

Hotels and Services, a.s. 2 150 1 000 3 010 000 0,13 6,67

CHEMAPOL GROUP, a.s. 32 000 1 000 48 000 000 2,13 1,28

Chlumčanské keramické závody, a.s. 44 245 1 000 167 688 550 7,42 8,27

Interhotel Voroněž, a.s. 2 000 1 000 146 000 0,01 0,66

INTEX, a.s. 27 459 1 000 326 762 0,01 5,70

Investiční a Poštovní banka, a.s. 1 183 645 100 224 442 765 9,94 2,08

IPS Praha, a.s. 19 430 100 3 825 961 0,17 0,14

Janka, a.s. 17 547 1 000 1 351 119 0,06 4,39

JUNIVEL České Budějovice, a.s. 16 185 125 2 023 125 0,14 5,88

Kabelovna Děčín - Podmokly, a.s. 200 1 000 300 000 0,01 0,04

Kablo Elektro, a.s. 13 014 1 000 12 103 020 0,54 5,12

Komerční banka, a.s. 108 699 500 129 519 206 5,73 0,57

Kovohutě Mníšek, a.s. 60 1 000 4 140 0,00 0,01

Krušnohorské lesy, a.s. 34 920 1 000 1 920 600 0,09 10,01

Léčebné lázně Jáchymov, a.s. 9 998 1 000 4 019 196 0,18 2,39

Léčebné lázně Mariánské Lázně, a.s. 46 636 1 000 13 990 800 0,62 11,03

Lesní společnost Hradec Králové, a.s. 1 000 5 000 3 953 000 0,18 1,00

Lesní společnost Nové Město na Moravě, a.s. 7 174 1 000 365 874 0,02 14,58

Lesni společnost Polička, a.s. 7 672 1 000 329 896 0,01 17,75

Lesní společnost Telč, a.s. 6 850 1 000 157 550 0,01 18,65

Lesní společnost Broumov, a.s. 193 1 000 3 860 0,00 0,37

Luhov, a.s., Stráž pod Ralskem 6 668 1 000 300 060 0,01 10,27

MATE, a.s. 7 947 1 000 15 894 0,00 6,65

Montáže Přerov, a.s. 8 480 1 000 152 640 0,01 8,54

Nová huť, a.s. 18 519 1 000 8 320 402 0,37 0,16

Obchodní sladovny, a.s. 42 983 1 000 17 966 894 0,80 4,57

Olšanské papírny, a.s 2 000 1 000 72 000 0,00 0,15

Plzeňský Prazdroj, a.s. 67 755 1 000 264 342 882 11,70 3,49

První brněnská strojírna, a.s. 81 742 1 000 2 251 992 0,10 4,79

Severočeská armaturka, a.s. 3 559 1 000 214 964 0,01 0,92

Severočeské doly, a.s. 58 461 1 000 52 626 592 2,33 0,67

Severočeské teplárny, a.s. 1 161 1 000 708 210 0,03 0,10

Sklárny Kavalier, a.s. 22 020 1 000 35 143 920 1,56 3,05

Společnost pro Moravský kras, a.s. 1 690 10 000 15 210 000 0,67 13,41

SPT TELECOM, a.s. 2 551 1 000 9 402 170 0,42 0,01

Stavby mostů Praha, a.s. 19 824 1 000 1 496 712 0,07 4,63

Svit, a.s., Zlín 118 096 1 000 3 306 688 0,15 4,89

 

 

 

 

 

EMITENT POČET NOMINÁLNĺ TRŽNĺ PODĺL NA PODĺL NA ZÁKL. KUSŮ HODNOTA () HODNOTA () AKTIVECH (%) JMĚNĺ (%)

Škoda Plzeň, a.s. 18 000 1 000 10 859 040 0,48 0,19

Technolen WF, a.s. 13 001 500 6 500 500 0,29 1,31

Tonaso, a.s. 49 827 1 000 2 242 215 0,10 8,14

TRESO, velkoobchod obuví a.s. 697 1 000 20 213 0,00 0,24

Třinecké železárny, a.s. 19 614 1 000 2 991 135 0,13 0,01

TUSCULUM, a.s. 15 000 1 000 46 500 0,00 2,37

UNI TECHNO, a.s. 9 711 125 1 213 875 0,14 5,88

UNIPETROL, a.s. 98 513 100 9 653 289 0,43 0,05

Východočeské papírny, a.s. 66 1 000 2 046 0,00 0,03

Zbrojovka Vsetín, a.s 78 466 1 000 1 909 078 0,08 4,75

ZZN Strakonice, a.s. 7 104 1 000 249 350 0,01 4,30

ZZN v Berouně, a.s. 11 910 1 000 358 491 0,02 14,96

ZZN v Praze, a.s. 2 039 1 000 44 858 0,00 1,72

ZZN v Uherském Hradišti, a.s. 3 069 1 000 135 036 0,01 0,77

ŽĎAS, a.s. 122 936 1 000 62 697 360 2,78 8,81

Železniční stavitelství Brno, a.s. 5 207 1 000 2 759 710 0,12 1,12

Živnostenská banka, a.s. 800 1 000 1 520 000 0,07 0,06

ŽPSV Uherský Ostroh, a.s. 5 355 1 000 441 252 0,02 0,90

 

Obligace

NÁZEV POČET NOMINÁLNĺ TRŽNĺ PODĺL NA PODĺL NA KUSŮ HODNOTA () HODNOTA () AKTIVECH (%) EMISI (%)

Adamovské strojírny (var/2000) 200 100 000 20 051 478 0,89 6,67

Benzina (12,7 %/2000) 2 420 10 000 23 802 515 1,05 4,84

ČEZ 5 (10,9 %/2001) 1 000 10 000 9 310 560 0,41 0,33

ČEZ 2 (14,375 %/2001) 3 800 10 000 41 155 026 1,82 0,95

ČSOB 3 (var/2001) 4 000 10 000 39 870 640 1,77 0,67

IPB 2 (var/2001) 2 000 10 000 20 283 980 0,90 0,40

IPB 1 (11,125 %/1998) 5 000 10 000 47 960 950 2,12 1,00

IPS (12,1 %/2000) 500 10 000 4 851 926 0,21 1,25

JIP (13,875 %/2001) 2 011 10 000 20 364 150 0,90 6,70

KB (var/2002) 2 000 10 000 20 816 920 0,92 0,33

KBI X (var/1999) 1 500 10 000 15 485 910 0,69 0,30

Lázně Velichovky (13,4 %/2004) 1 000 10 000 9 362 920 0,41 18,73

Moravskoslezské teplárny (13,0 %/1999) 10 100 000 1 035 172 0,05 0,29

SEPAP (14,1 %/1999) 20 000 1 000 21 555 000 0,95 4,00

SPT Telecom (12,5 %/1999) 1 500 10 000 15 945 165 0,71 1,50

Státní dluhopis 22 (povodňový) 10 000 1 000 11 267 100 0,50 0,36

 

 

Finanční část

Rozvaha k 31. 12. (v tisících Kč)

1995 1996 1997

AKTIVA CELKEM 2 691 465 3 091 559 2 258 791

  1. Pohledávky za upsané vlastní jmění — — —
  2. Stálá aktiva 1 019 566 1 462 096 1 403 403

B.I. Nehmotný investiční majetek 8 381 — —

B.I.1. Zřizovací výdaje 8 381 — —

  1. Nehmotné výsledky výzkumné a obdobné činnosti — — —
  2. Software — — —
  3. Ocenitelná práva — — —
  4. Jiný nehmotný investiční majetek — — —
  5. Nedokončené nehmotné investice — — —
  6. Poskytnuté zálohy na nehmotný investiční majetek — — —

B.II. Hmotný investiční majetek — 66 463 66 921

B.II.1. Pozemky — 12 200 11 226

  1. Budovy, haly a stavby — 46 708 18 082
  2. Samostatné movité věci a soubory movitých věcí — 633 422
  3. Pěstitelské celky trvalých porostů — — —
  4. Základní stádo a tažná zvířata — — —
  5. Jiný hmotný investiční majetek — 930 930
  6. Nedokončené hmotné investice — 1 099 8 261
  7. Poskytnuté zálohy na hmotný investiční majetek — 4 893 28 000
  8. Opravná položka k nabytému majetku — — —

B.III. Finanční investice 1 011 185 1 395 633 1 336 482

B.III.1. Podílové cenné papíry a vklady v podnicích

s rozhodujícím vlivem — — —

  1. Podílové cenné papíry a vklady v podnicích

s podstatným vlivem — — —

  1. Ostatní investiční cenné papíry a vklady 979 785 1 265 341 1 013 363
  2. Půjčky podnikům ve skupině — — —
  3. Jiné finanční investice 31 400 130 292 323 119
  1. Oběžná aktiva 1 669 567 1 622 496 855 247

C.I. Zásoby — — —

C.I.1. Materiál — — —

  1. Nedokončená výroba a polotovary — — —
  2. Výrobky — — —
  3. Zvířata — — —
  4. Zboží — — —
  5. Poskytnuté zálohy na zásoby — — —

C.II. Dlouhodobé pohledávky — — —

C.II.1. Pohledávky z obchodního styku — — —

  1. Pohledávky ke společníkům a sdružení — — —
  2. Pohledávky v podnicích s rozhodujícím vlivem — — —
  3. Pohledávky v podnicích s podstatným vlivem — — —
  4. Jiné pohledávky — — —

C.III. Krátkodobé pohledávky 510 424 188 482 110 332

C.III.1. Pohledávky z obchodního styku 510 424 168 126 88 612

  1. Pohledávky ke společníkům a sdružení — — —
  2. Sociální zabezpečení — — —
  3. Stát – daňové pohledávky — 19 791 15 967
  4. Odložená daňová pohledávka — — —
  5. Pohledávky v podnicích s rozhodujícím vlivem — — —
  6. Pohledávky v podnicích s podstatným vlivem — — —
  7. Jiné pohledávky — 565 5 753

C.IV. Finanční majetek 1 159 143 1 434 014 744 915

C.IV.1. Peníze — — —

  1. Účty v bankách 21 531 680 681 43 585
  2. Krátkodobý finanční majetek 1 137 612 753 333 701 330
  1. Ostatní aktiva – přechodné účty aktiv 2 332 6 967 141

D.I. Časové rozlišení 2 332 6 967 141

D.I.1. Náklady příštích období — — —

  1. Příjmy příštích období 2 332 6 967 —
  2. Kurzové rozdíly aktivní — — 141

D.II. Dohadné účty aktivní — — —

 

 

1995 1996 1997

PASIVA CELKEM 2 691 465 3 091 559 2 258 791

  1. Vlastní jmění 2 296 450 2 607 942 2 190 235

A.I. Základní jmění 1 255 527 1 255 527 1 255 527

A.I.1. Základní jmění 1 255 527 1 255 527 1 255 527

  1. Vlastní akcie — — —

A.II. Kapitálové fondy 973 258 1 959 810 693 835

A.II.1. Emisní ažio — — —

  1. Ostatní kapitálové fondy 1 796 636 1 796 636 1 122 477
  2. Oceňovací rozdíly z přecenění majetku - 823 378 163 174 - 428 642
  3. Oceňovací rozdíly z kapitálových účastí — — —

A.III. Fondy ze zisku 15 893 17 433 17 433

A.III.1. Zákonný rezervní fond 1 897 3 437 3 437

  1. Nedělitelný fond — — —
  2. Statutární a ostatní fondy 13 996 13 996 13 996

A.IV. Hospodářský výsledek minulých let 20 964 49 331 49 331

A.IV.1. Nerozdělený zisk minulých let 20 964 49 331 49 331

  1. Neuhrazená ztráta minulých let — — —

A.V. Hospodářský výsledek běžného účetního období 30 808 - 674 159 174 109

  1. Cizí zdroje 382 153 459 272 56 613

B.I. Rezervy — — —

B.I.1. Rezervy zákonné — — —

  1. Rezerva na kurzové ztráty — — —
  2. Ostatní rezervy — — —

B.II. Dlouhodobé závazky — 223 848 —

B.II.1. Závazky k podnikům s rozhodujícím vlivem — — —

  1. Závazky k podnikům s podstatným vlivem — — —
  2. Dlouhodobé přijaté zálohy — — —
  3. Emitované dluhopisy — — —
  4. Dlouhodobé směnky k úhradě — 223 848 —
  5. Jiné dlouhodobé závazky — — —

B.III. Krátkodobé závazky 171 752 235 424 56 613

B.III.1. Závazky z obchodního styku 162 462 235 368 56 557

  1. Závazky ke společníkům a sdružení — — —
  2. Závazky k zaměstnancům 33 45 45
  3. Závazky ze sociálního zabezpečení — — —
  4. Stát – daňové závazky a dotace 9 257 11 11
  5. Odložený daňový závazek — — —
  6. Závazky k podnikům s rozhodujícím vlivem — — —
  7. Závazky k podnikům s podstatným vlivem — — —
  8. Jiné závazky — — —

B.IV. Bankovní úvěry a výpomoci 210 401 — —

B.IV.1. Bankovní úvěry dlouhodobé — — —

  1. Běžné bankovní úvěry 210 401 — —
  2. Krátkodobé finanční výpomoci — — —
  1. Ostatní pasiva – přechodné účty pasiv 12 862 24 345 11 943

C.I. Časové rozlišení 12 862 24 345 994

C.I.1. Výdaje příštích období 9 922 22 140 958

  1. Výnosy příštích období 2 940 2 205 —
  2. Kurzové rozdíly pasivní — — 36

C.II. Dohadné účty pasivní — — 10 949

 

 

Výkaz zisků a ztrát (v tisících Kč)

1995 1996 1997

  1. Tržby za prodej zboží — — —
  1. Náklady vynaložené na prodané zboží — — —

+ Obchodní marže — — —

  1. Výkony — — —

II.1. Tržby za prodej vlastních výrobků a služeb — — —

  1. Změna stavu vnitropodnikových zásob vlastní výroby — — —
  2. Aktivace — — —
  1. Výkonová spotřeba 40 986 64 044 49 614

B.1. Spotřeba materiálu a energie — — —

B.2. Služby 40 986 64 044 49 614

+ Přidaná hodnota - 40 986 - 64 044 - 49 614

  1. Osobní náklady 528 560 672

C.1. Mzdové náklady — — —

C.2. Odměny členům orgánů společnosti a družstva 528 560 672

C.3. Náklady na sociální zabezpečení — — —

C.4. Sociální náklady — — —

  1. Daně a poplatky — 27 90
  2. Odpisy nehmotného a hmotného investičního majetku 3 763 11 086 2 479
  1. Tržby z prodeje investičního majetku a materiálu — 509 37 024
  1. Zůstatková cena prodaného investičního majetku a materiálu — 204 29 250
  1. Zúčtování rezerv a časového rozlišení provozních výnosů — — —
  1. Tvorba rezerv a časového rozlišení provozních nákladů — — —
  1. Zúčtování opravných položek do provozních výnosů — — —
  1. Zúčtování opravných položek do provozních nákladů — — —
  1. Ostatní provozní výnosy 576 9 320 10 922
  2. Ostatní provozní náklady 150 11 478 901
  3. Převod provozních výnosů — — —
  1. Převod provozních nákladů — — —

Provozní hospodářský výsledek - 44 851 - 77 570 - 35 060

  1. Tržby z prodeje cenných papírů a vkladů 1 389 111 6 503 988 2 074 786
  1. Prodané cenné papíry a vklady 1 323 011 7 053 169 1 910 160
  1. Výnosy z finančních investic 19 609 15 773 38 953

IX.1. Výnosy z cenných papírů a vkladů v podnicích ve skupině — — —

  1. Výnosy z ostatních investičních cenných papírů a vkladů 19 609 15 773 38 953
  2. Výnosy z ostatních finančních investic — — —
  1. Výnosy z krátkodobého finančního majetku 18 024 16 394 11 889
  2. Zúčtování rezerv do finančních výnosů — — —
  1. Tvorba rezerv na finanční náklady — — —
  1. Zúčtování opravných položek do finančních výnosů — — —
  1. Zúčtování opravných položek do finančních nákladů — — —
  1. Výnosové úroky 11 941 9 691 14 461
  1. Nákladové úroky 16 153 27 462 8 821
  1. Ostatní finanční výnosy 18 234 594
  1. Ostatní finanční náklady 7 374 14 085 12 970
  1. Převod finančních výnosů — — —
  1. Převod finančních nákladů — — —

Hospodářský výsledek z finančních operací 92 165 - 548 636 208 732

  1. Daň z příjmů za běžnou činnost 16 506 — —

R.1. – splatná 16 506 — —

  1. – odložená — — —

Hospodářský výsledek za běžnou činnost 30 808 - 626 206 173 672

  1. Mimořádné výnosy — — 724
  1. Mimořádné náklady — 47 953 287
  2. Daň z příjmů z mimořádné činnosti — — —

T.1. – splatná — — —

  1. – odložená — — —
  2. Mimořádný hospodářský výsledek — - 47 953 437
  1. Převod podílu na hospodářském výsledku společníkům — — —

Hospodářský výsledek za účetní období 30 808 - 674 159 174 109

Hospodářský výsledek před zdaněním 47 314 - 674 159 174 109

 

 

Příloha účetní závěrky

  1. Obecné údaje

Investiční fond bohatství, a.s., (dále fond) byl založen 2. 12. 1991, sídlo fondu je na adrese Senovážné nám. 32, Praha 1.

 

Předmět podnikání fondu

Předmětem podnikání fondu je kolektivní investování, tj. shromažďování peněžních prostředků vydáváním akcií, ukládání prostředků na zvláštní účet u banky, jakož i jejich použití ke koupi cenných papírů, nemovitostí, movitých věcí nebo k vkladům podle smlouvy o tichém společenství.

Struktura vlastníků fondu a struktura fondu

Akcionářem vlastnícím 22,49 % akcií fondu je Cetus, a.s. Žádný jiný akcionář nemá větší než 10% akciový podíl. Zakladatelské akcie vlastní První Investiční a.s.Členové statutárního orgánu vlastní 6 akcií fondu.

Fond má jednostupňovou organizační strukturu. fond nemá větší než 20% podíl na základním jmění jiných podniků. fond nemá žádné zaměstnance.

 

 

Členové představenstva a dozorčí rady fondu

Údaje o složení představenstva a dozorčí rady jsou uvedeny na str. 2 této výroční zprávy.

(v )

31.12. 1996 31. 12. 1997

Odměny členů statutárního orgánu a dozorčí rady 559 645 672 000

Jiné odměny členové představenstva a dozorčí rady nepobírají.

  1. Informace o účetních metodách a obecných účetních zásadách

Fond neposkytl žádné půjčky, úvěry, záruky ani ostatní plnění akcionářům ani členům statutárních a dozorčích orgánů.

  1. Způsob ocenění
  1. cenné papíryCenné papíry a majetkové účasti jsou zaznamenány v účetnictví v ceně pořízení.Cenné papíry v portfoliu fondu se ke konci každého měsíce oceňují dle vyhlášky Ministerstva financí č. 224/96 Sb., ze dne 26. 7. 1996, o výpočtu hodnoty cenných papírů v majetku v podílovém fondu nebo majetku investičnho fondu, a sice:

1. Tržní hodnota se stanoví jako vážený denní průměr kurzů a cen obchodů uzavřených nebo evidovaných na BCPP1 ke dni výpočtu tržní hodnoty.

2. Jestliže v den výpočtu tržní hodnoty nebylo s cenným papírem na BCPP obchodováno, je podkladem pro výpočet hodnoty cenného papíru jeho poslední průměrná cena uveřejněná BCPP v období předcházejících deseti pracovních dnů přede dnem výpočtu tržní hodnoty.

3. Nebyla-li průměrná cena uveřejněná BCPP v období předcházejících deseti dnů, po-užije se pro výpočet tržní hodnoty kurz vyhlášený RM-S ke dni výpočtu tržní hodnoty.

4. Nebyl-li v tento den kurz vyhlášen, použije se pro stanovení tržní hodnoty poslední kurz vyhlášený RM-S v období předcházejících deseti dnů. Cenné papíry, které nebylo možno ohodnotit dle BCPP i RM-S, byly ohodnoceny cenou pořízení.

Ke konci každého měsíce se stanoví změna ocenění cenných papírů jako rozdíl tržní ceny a ceny pořízení (účet 414, analytický účet skupiny 06 nebo 251).Při prodeji cenných papírů je uplatňován způsob FIFO.

V roce 1997 byly obligace rovněž oceňovány dle výše uvedené vyhlášky cenou pořízení včetně 75 % zaplaceného AÚV. 25 % zaplaceného AÚV se účtuje na účet 568. Státní dluhopisy emitované do konce roku 1996 se oceňují včetně zaplaceného AÚV (100 %)

  1. pozemky a budovy

Součástí ocenění pořizovací cenou jsou náklady související s pořízením. V souladu se zákonem o investičních společnostech a investičních fondech se u investičního fondu provádí změna ocenění jednotlivých pozemků a budov jednou ročně. Změna ocenění se zaúčtuje na patřičné analytické účty majetkových účtů a na účet 414 Změna ocenění.

Změnu ocenění provádí soudní znalec nezávislý na fondu.

1 BCPP = Burza cenných papírů Praha

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2) Způsob sestavení odpisových plánů a použitá odpisová metoda v roce 1997 (v tisících Kč)

odpisová % účetního účetní daňový

metoda odpisu odpis odpis

Zřizovací výdaje zrychlená — — 2 235

Budova v Ústí nad Labem rovnoměrná 5 1611 87

Budova v Lužné ulici rovnoměrná 4 991 558

Telefonní ústředna rovnoměrná 25 211 241

Budova v Lípové ulici rovnoměrná 4 465 262

Budova v Křížkovského ulici rovnoměrná 4 652 366

1 v květnu 1997 došlo k prodeji budovy v Ústí nad Labem

V účetnictví fondu nebyly uplatněny opravné položky k majetku.

C. Doplňující informace k rozvaze a výkazu zisků a ztrát

1) Hmotný a nehmotný majetek, finanční investice (v tisících Kč)

Přehled o stavu investičního majetku a jeho nejdůležitějších přírůstcích a úbytcích dle jednotlivých skupin

 

Hmotný a nehmotný pozemky budovy umělecká ostatní nehmotný nedokonč. poskyt.

investiční majetek3 a stavby díla hmotný investiční hmotné zálohy

majetek1 majetek2 investice na HIM

 

Stav k 1. 1. 1996

v pořizovacích cenách 11 764 7 714 — — 17 879 — —

Stav k 31. 12. 1996

v pořizovacích cenách 38 604 60 404 930 844 17 879 10 835 4 893

Korekce

k 31. 12. 1996 — - 2 904 — - 211 - 17 879 — —

Ocenění

k 31. 12. 1996 - 26 404 - 10 792 — — — - 9 736 —

Stav k 31. 12. 1996

(netto) 12 200 46 708 930 633 — 1 099 4 893

Přírůstky v roce 1997

v pořizovacích cenách — — — — — 28 119 53 507

Úbytky v roce 1997

v pořizovacích cenách 4 422 7 714 — — 17 879 18 071 4 994

Stav k 31. 12. 1997

v pořizovacích cenách 34 182 52 690 930 844 — 20 883 53 406

Korekce

k 31. 12. 1997 — - 4 215 — - 422 — — —

Ocenění

k 31. 12. 1997 - 22 956 - 30 393 — — — - 12 622 - 25 406

Stav k 31. 12. 1997

(netto) 11 226 18 082 930 422 — 8 261 28 000

1 jedná se o telefonní ústřednu v budově v Lužné ulici

2 jedná se o zřizovací výdaje

3 hmotný investiční majetek je zpravidla ve spoluvlastnictví více fondů.

 

Z toho:

a) hmotný majetek bez pozemků (v tisících Kč)

31. 12. 1996 31. 12. 1997

pořizovací zůstatková pořizovací zůstatková

cena cena účetní cena cena účetní

Budova v Ústí nad Labem 7 714 6 917 —11

Budova v Lužné ulici 24 780 23 789 24 780 22 798

Budova v Křížkovského ulici 16 288 15 637 16 288 14 985

Budova v Lípové ulici 11 622 11 157 11 622 10 692

Telefonní ústředna v AB v Lužné 844 633 844 422

Nedokončená h.i. - stavba v Rudné 10 690 10 690 18 382 18 382

Nedokončená h.i. - rekonstrukce v Lužné 145 145 2 265 2 265

Nedokončená h.i. - rekonstrukce v Lípové — — 236 236

Záloha na stavbu v Rudné 4 893 4 893 3 706 3 706

Záloha na rekonstrukci AB v Lužné — — 49 700 49 700

1 v květnu 1997 došlo k prodeji budovy v Ústí nad Labem

b) pozemky (v tisících Kč)

rok pořízení pořizovací cena

k 31. 12. 1997

Pozemek v Rudné 1995 7 138

Pozemek v Ústí nad Labem 1995 —1

Pozemek v Lužné ulici 1996 22 117

Pozemek v Křížkovského ulici 1996 2 742

Pozemek v Lípové ulici 1996 2 185

1 v květnu 1997 došlo k prodeji pozemku v Ústí nad Labem.

c) umělecká díla (v tisících Kč)

rok pořízení pořizovací cena

k 31. 12. 1997

M. Knížák: Dvojité nebe 1996 650

A. Šimotová: Zkřížení 1996 130

B. Dlouhý: Zeď s kárátkem 1996 150

 

d) nehmotný investiční majetek (v tisících Kč)

31. 12. 1996 31. 12. 1997

pořizovací zůstatková pořizovací zůstatková

cena cena účetní cena cena účetní

Zřizovací poplatek 17 879 — — —

e) cenné papíry

Cenné papíry dle jednotlivých druhů a emitentů v členění počet kusů, nominální hodnota, tržní hodnota, podíl na aktivech a podíl na základním jmění jsou uvedeny v samostatné části “cenné papíry v portfoliu fondu” této zprávy.

 

 

 

2) Vlastní jmění

a) popis změn vlastního jmění (v tisících Kč)

31. 12. 1996 změna 31. 12. 1997

vlastního jmění

Zvýšení základního jmění (411) 1 255 527 — 1 255 527

Ostatní kapitálové fondy (413) 1 796 636 - 674 159 1 122 477

Oceňovací rozdíly

z přecenění majetku (414) 163 174 - 591 816 - 428 642

Zákonný rezervní fond - příděl (421) 3 437 — 3 437

Ostatní fondy (427) 13 996 — 13 996

Nerozdělený zisk minulých let (428) 49 331 — 49 331

Neuhrazená ztráta minulých let — — —

Hospodářský výsledek

běžného účetního období - 674 159 848 268 174 109

Vlastní jmění celkem 2 607 942 - 417 707 2 190 235

b) rozdělení hospodářského výsledku a úhrada ztráty předcházejícího účetního

období (v tisících Kč)

31. 12. 1996 31. 12.1997

Příděl do rezervního fondu 1 541 —

Dividendy — —

Tantiémy 900 —

Nerozdělený hospodářský výsledek 28 367 —

Hospodářský výsledek celkem 30 808 - 674 1591

Dle zápisu z valné hromady:

1 ztráta za rok 1996 byla uhrazena převodem z účtu 413 Ostatní kapitálové fondy.

c) základní jmění

Základní jmění fondu činí 1 255 527 000 a je rozděleno na 1 255 527 ks akcií na majitele o nominální hodnotě 1 000 .

3) Pohledávky a závazky

a) pohledávky (v tisících Kč)

31. 12. 1996 31. 12. 1997

Pohledávky celkem (ř. 2 + 3)

(ř. 4 + 5 + 6 + 7+ 8) 188 482 110 332

Pohledávky dlouhodobé ř. 2 — —

Pohledávky krátkodobé ř. 3 188 482 110 332

Pohledávky za CP související

s repooperacemi ř. 4 — —

Pohledávky za CP

související s úpisy ř. 5 33 350 —

Jiné pohledávky za CP 1 ř. 6 95 283

Pohledávky za penězi 2 ř. 7 99 859 14 743

Ostatní pohledávky ř. 8 55 178 95 306

Z řádku 1:

Pohledávky se splatností

před více než 180 dny — —

Pohledávky jištěné zástavním právem — —

Pohledávky jištěné směnkou 7 680 7 680

1 např. z titulu nákupu CP, nebyl-li ještě obchod vypořádán v SCP

2 např. z titulu prodeje CP, nebyl-li ještě obchod vypořádán bankou.

b) závazky (v tisících Kč)

31. 12. 1996 31. 12.1997

Závazky celkem 459 272 56 613

Krátkodobé závazky 235 424 56 613

Dlouhodobé závazky 223 848 —

Závazky se splatností před více než 180 dny — —

Závazky kryté zástavním právem — —

Fond nemá žádné závazky neuvedené v účetnictví.

 

c) ostatní pasiva (v tisících Kč)

31. 12. 1997 popis

Dohadné účty pasivní obhospodařovatelský poplatek

10 949 za IV. čtvrtletí 1997

Výdaje příštích období 957 depozitářský poplatek za IV. čtvrtletí 1997

Kurzové rozdíly pasivní kurzové rozdíly k pohledávkám

36 za zahraničními CP

4) Další doplňující údaje k rozvaze a výkazu zisků a ztrát

a) mimořádné náklady (v tisících Kč)

popis 31. 12. 1997

Správa pražských nemovitostí náklady na správu

B. P. SERVIS, s.r.o. nemovitostí za rok 1996 287

5) Další důležité informace

Fond nevytvářel žádné zákonné ani ostatní rezervy. Nejsou známy žádné události, které by podstatným způsobem ovlivnily hospodaření fondu v průběhu následujícího účetního období.

Součástí přílohy roční účetní závěrky je výkaz peněžního toku, který byl v roce 1997 sestaven přímou metodou. V předchozích letech bylo k sestavení výkazu peněžního toku využito nepřímé metody.

 

Výkaz cash flow (v tisících Kč)

1995 1996

  1. Stav peněžních prostředků a peněžních ekvivalentů

na začátku účetního období 1 294 983 1 159 143

Z. Účetní hospodářský výsledek z běžné činnosti před zdaněním 47 314 - 674 159

Peněžní toky z hlavní výdělečné činnosti (provozní činnosti) — —

A.* Čistý peněžní tok v provozní činnosti před zdaněním,

změnami pracovního kapitálu a mimořádnými položkami 100 885 - 97 437

A.** Čistý peněžní tok z provozní činnosti před zdaněním

a mimořádnými položkami - 96 820 48 476

A.*** Čistý peněžní tok z provozní činnosti - 93 350 19 439

A.1. Úpravy o nepeněžní operace 53 571 576 722

A.1.1. Odpisy stálých aktiv 3 763 21 086

A.1.2. Změna stavu opravných položek, rezerv a změna zůstatků

přechodných účtů aktiv a pasiv - 12 080 6 848

A.1.3. Hospodářský výsledek z prodeje stálých aktiv 66 100 548 876

A.1.4. Výnosy z dividend a podílů na zisku

(investiční společnosti a IF nevyplňují) — —

A.1.5. Vyúčtované nákladové a výnosové úroky - 4 212 - 88

A.2. Změna potřeby pracovního kapitálu - 197 705 145 913

A.2.1. Změna stavu pohledávek z provozní činnosti - 378 702 - 531

A.2.2. Změna stavu krátkodobých závazků z provozní činnosti 39 235 - 237 835

A.2.3. Změna stavu zásob — —

Změna stavu krátkodobého finančního majetku 141 762 384 279

A.3. Výdaje z plateb úroků s výjimkou kapitalizovaných úroků 16 153 —

A.4. Přijaté úroky (investiční společnosti a IF nevyplňují) — —

A.5. Zaplacená daň z příjmů za běžnou činnost a za doměrky

za minulá období - 12 683 - 29 037

A.6. Příjmy a výdaje, které tvoří mimořádný HV včetně daně

z příjmů z mimořádné činnosti — —

Peněžní toky z investiční činnosti

B.*** Čistý peněžní tok vztahující se k investiční činnosti - 42 490 32 484

B.1. Výdaje spojené s pořízením stálých aktiv - 170 520 - 2 913 286

B.2. Příjmy z prodeje stálých aktiv 128 030 2 945 770

B.3. Půjčky a úvěry spřízněným osobám — —

Peněžní toky z finančních činností

C.*** Čistý peněžní tok vztahující se k finanční činnosti — 222 948

C.1. Změna stavu dlouhodobých závazků — 223 848

C.2. Dopady změn vlastního jmění na peněžní prostředky — - 900

C.2.1. Zvýšení peněžních prostředků a peněžních ekvivalentů

z titulu zvýšení základního jmění,

event. rezervních fondů včetně složených záloh na toto zvýšení (+) — —

C.2.2. Vyplacení podílu na vlastním jmění společníkům (-) — —

C.2.3. Peněžní dary a dotace do vl. jmění a další vklady peněžních

prostředků společníků a akcionářů (+) — —

C.2.4. Úhrada ztráty společníky (+) — —

C.2.5. Přímé platby na vrub fondů (-) — —

C.2.6. Vyplacené dividendy nebo podíly na zisku včetně srážkové daně (-) — - 900

C.3. Přijaté dividendy a podíly na zisku

(investiční společnosti a IF nevyplňují) — —

F. Čisté zvýšení, resp. snížení peněžních prostředků - 135 840 274 871

  1. Stav peněžních prostředků a peněžních ekvivalentů na konci

období 1 159 143 1 434 014

Výkaz cash flow k 31. 12. 1997 (v tisících Kč)

FINANČNĺ MAJETEK

NA POČÁTKU ROKU (ř. 51 rozvahy) ř. 1 1 434 014

PENĺZE (ř. 52 rozvahy)

Počáteční stav 2 —

Změna stavu účtu (+/-) 3 —

Konečný stav (ř. 2 + 3) 4 —

BANKOVNĺ ÚČTY (ř. 53 rozvahy)

Počáteční stav bankovních účtů 5 680 681

Čisté zvýšení, resp. snížení peněžních (příjmy ř. 7 až 15)

prostředků na bankovních účtech (výdaje ř. 7 až 15) 6 - 637 096

z toho: příjmy výdaje

provozní peněžní daně, úroky 7 23 395 19 124

tok A*** poplatky, výdaje placené fondem 8 918 72 922

výdaje na statutární orgány 9 — 672

výdaje na dary, sponzoring 10 — —

mimořádný mimořádný peněžní tok

peněžní tok 11 86 25

investiční investiční činnost

peněžní tok B*** (CP, nemovitosti a umělecká díla) 12 1 986 767 2 596 081

finanční peněžní dividendy, kupon obligací 13 33 784 —

tok C*** prodej podílů, navýšení ZJ 14 — —

ostatní finanční příjmy 15 8 826 2 048

Konečný stav bankovních účtů (ř. 5 + 6) 16 43 585

KRÁTKODOBÝ FINANČNĺ MAJETEK (ř. 54 rozvahy)

Počáteční stav 17 753 333

Změna stavu účtu (+/-) 18 - 52 003

Konečný stav (ř. 17 + 18) 19 701 330

FINANČNĺ MAJETEK

NA KONCI ROKU (ř. 51 rozvahy) (ř. 1 + 6 + 18) 20 744 915

 

 

 

 

Výrok auditora

V účetní jednotce bylo provedeno ověření účetní závěrky a údajů výroční zprávy za rok 1997 v souladu se zákonem č. 563/1991 Sb., o účetnictví, ve znění pozdějších změn a doplňků, zákonem č. 524/1992 Sb., o auditorech a Komoře auditorů České republiky a auditorskými směrnicemi Komory auditorů České republiky.

Za vedení účetnictví, za jeho úplnost, průkaznost a správnost odpovídá statutární orgán fondu.

Účetnictví je vedeno nepřetržitě, úplně, průkazným způsobem a v zásadě věcně správně.

Účetní závěrka ve všech podstatných skutečnostech věrně zobrazuje stav majetku a závazků, čistého obchodního jmění, finanční situaci a výsledek hospodaření fondu za rok 1997.

Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem je možné vyslovit výrok k účetní závěrce za rok 1997

bez výhrad.

V Praze dne 17. března 1998

Ing. Jaroslava Pechová

auditor, č. dekretu 123

Historie porovnání základních ukazatelů Fondu

1995 1996 1997

Aktiva k 31. 12. (tis. Kč) 2 691 465 3 091 559 2 258 791

Počet akcionářů k 31. 12. 125 141 97 251 74 166

Základní jmění k 31. 12. (tis. Kč) 1 255 527 1 255 527 1 255 527

Vlastní jmění k 31. 12. (tis. Kč) 2 296 450 2 607 942 2 190 235

Zisk před zdaněním (tis. Kč) 47 314 - 674 159 174 109

Čistý zisk (tis. Kč) 30 808 — 174 109

Čisté obchodní jmění na akcii k 31. 12. () 1 829 2 077 1 744

Dividenda na akcii () — — —

Objem obchodů s akciemi fondu na BCPP (tis. ks) 223 337 195

Objem obchodů s akciemi fondu přes RM-S (tis. ks) 65 67 80

 

 

 

 

INFORMACE O SPRÁVCI FONDU

CHARAKTERISTIKA PRVNÍ INVESTIČNÍ A.S.

Vznik společnosti 5. prosince 1990

Zakladatel a hlavní akcionář Investiční a Poštovní banka, a.s.

IČO 00255149

Sídlo Bělehradská 110, Praha 2

Kontaktní adresa Burzovní palác, Rybná 14, 110 00 Praha 1

Telefon 02/21 84 41 67 - 68

Fax 02/21 84 41 70

Počet obhospodařovaných fondů k 31. 12. 1997 13

Auditoři ERNST & YOUNG AUDIT, s.r.o.,

auditorská licence KA ČR č. 137

Předseda představenstva Ing. Petr Karfík

Generální ředitel Ing. Josef Horák

 

FONDY OBHOSPODAŘOVANÉ PRVNÍ INVESTIČNÍ A. S. k 31. 12. 1997

Vznik fondu Aktiva(mil. )

INVESTIČNÍ FONDY

Rentiérský investiční fond 1.IN, a.s. 1991 2 319

Investiční fond bohatství, a.s. 1991 2 259

Křišťálový investiční fond, a.s. 1991 1 166

Investiční fond obchodu, cestovního ruchu a služeb, a.s. 1991 781

Restituční investiční fond ČR, a.s. 1992 14 074

UZAVŘENÉ PODÍLOVÉ FONDY

Český fond 1990 327

Moravskoslezský fond 1990 133

Fond majetku 1993 142

Fond prosperity 1993 352

Fond pravidelných příjmů 1993 411

OTEVŘENÉ PODÍLOVÉ FONDY

Investiční rozvojový fond 1990 1 716

Fond zaručených odkupů 1993 214

Horizont 1996 51

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky České Budějovice:

09.04.1999  Jihočeská energetika, a.s. - cash flow k 31.12.1998 Petr Hanisch (AliaWeb)
09.11.1998  Změny v dozorčí radě Jihočeské energetiky, a.s. Petr Hanisch (AliaWeb)
31.07.1998  VÝZVA K UPISOVÁNÍ AKCIÍ IPB Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec