Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  04.06.2019 23:37:14

4. června: Tohle potřebujete vědět nejen o úterním obchodování na amerických burzách

Americké akciové indexy v úterý posílily. Trh reagoval na prohlášení šéfa americké centrální banky Jeromea Powella, který naznačil, že základní úroková sazba v USA by se mohla snížit. Powell to zdůvodnil současnými ekonomickými riziky, včetně globální obchodní války.

Index Dow stoupl o 2,06 % na 25 332,18 bodu, širší index S&P 500 se vrátil nad 200denní klouzavý průměr a technicky zajímavou hladinu 2 800 a posílil o 2,14 % na 2 803,27 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite vzrostl o 2,65 % na 7 527,12 bodu. Index volatility VIX klesl o 10,02 % na 16,97 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů se zvýšil o šest bazických bodů na 2,13 %. Bitcoin a ethereum zažily prudký výprodej a ztrátu zhruba 9 %, trhu s ropou se divoký vývoj vyhnul a ceny barelu zůstaly prakticky beze změny.

Jerome Powell uvedl, že Fed pozorně sleduje dopady obchodního sporu, který narušuje globální trhy a ohrožuje růst, a slíbil, že banka bude jednat podle potřeby, aby se odvrátila případná rizika způsobená obchodní válkou.

Powell se svým prohlášením přišel po pondělním komentáři prezidenta Federální rezervní banky v St. Louis Jamese Bullarda. Ten uvedl, že by v USA již brzy mohl nastat důvod ke snížení úrokových sazeb vzhledem k rostoucím ekonomickým rizikům způsobeným globálním obchodním napětím a slabé inflaci.

CO (NE)PROZRADILA AMERICKÁ VÝSLEDKOVÁ SEZÓNA?

Investory podle analytiků také povzbudil mexický prezident Andrés Manuel López Obrador, který uvedl, že je optimista a věří v dosažení dohody o migraci, která má zabránit uvalení amerických cel na mexické zboží.

Akciový index S&P 500 přitom v květnu klesl o šest procent kvůli obavám ze zpomalení globálního růstu a zvýšení obchodního napětí mezi USA a Čínou a USA a Mexikem.

Čínské ministerstvo obchodu uvedlo, že by neshody USA a Číny v rámci vzájemného obchodu měly být vyřešeny v rámci jednání, ovšem vždy na základě vzájemného respektu, rovnosti a oboustranně výhodně.

EKONOMIKA ŠLAPE, AMERIČANÉ ALE MAJÍ OBAVY

Ožily technologické společnosti, které v pondělí naopak výrazně klesly, v čele s firmami Apple (+3,66 %) a Microsoft (+2,77 %). Posílily i akcie společností Amazon (+2,18 %) a Alphabet (+1,52 %), které v pondělí ztrácely kvůli obavám z vyšší kontroly ze strany regulátorů.

Růst výnosů amerických státních dluhopisů podpořil bankovní společnosti (JPMorgan +3,08 %, Citigroup +5,22 %). Ztrácely pouze energetické a realitní firmy.

Dolar kvůli komentáři Powella mírně oslabil. Dolarový index, který sleduje výkon dolaru ke koši šesti předních světových měn, klesl o 0,1 % na 97,08 bodu. Euro vůči dolaru posílilo o 0,1 % na 1,1258 USD, kurz dolaru k jenu zůstal téměř beze změny na 108,09 JPY. Euro vůči jenu vzrostlo o 0,2 % na 121,68 JPY.

KOMPLETNÍ SHRNUTÍ ÚTERNÍHO OBCHODOVÁNÍ V USA

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688