TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  03.06.2019 11:05:54

Učitelům vadí nižší růst platů. Chystají stávkovou pohotovost

Učitelům zřejmě dochází trpělivost. Bojí se, že současné kroky vlády sníží kvalitu vzdělání. Pedagogická komora proto připravuje stávkovou pohotovost ve školách. Zároveň zveřejnila osm požadavků na vládu a ministerstvo školství.

Komora požaduje například revizi inkluze, změny v návrhu novely zákona o pedagogických pracovnících a omezení vlivu neziskovek na rozhodování o školství. Zároveň žádají navýšení rozpočtu na školství na unijní průměr, který činí zhruba pět procent hrubého domácího produktu.

 

"Cílem našich akcí je informovat veřejnost, především rodiče žáků, že politici školství zanedbávají, což má negativní dopady na kvalitu výuky," vysvětlil prezident Pedagogické komory Radek Sárközi. "Chtěli jsme o akutních problémech ve školství jednat s panem ministrem Plagou, ale ten na opakované žádosti o osobní setkání nereaguje, nemáme tudíž jinou možnost, než vyhlásit stávkovou pohotovost," dodal.

 

Komoře se nelíbí například to, že ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) navrhla na příští rok růst platů pedagogů o deset procent, místo původně slíbených 15 procent. Podle ministra Roberta Plagy (ANO) jde však zatím o první návrh rozpočtu. Ten prohlásil, že pokud budou makroekonomické podmínky Česka dobré, bude chtít od ministerstva financí na platy peněz více.

 

 

 

Učitelé nesouhlasí ani s novelou zákona o pedagogických pracovnících. Podle té budou moci učit žáky na druhém stupni základních škol lidé bez pedagogického vzděláni.

 

V České republice je zhruba 150 tisíc učitelů. Pedagogická komora má více než 2 500 členů a je nejpočetnějším školským spolkem v České republice. Komora už zveřejnila otevřený dopis politikům za záchranu českého školství, který podepsalo přes 3 800 lidí. Následně zorganizovala akce Den učitelů v černé a Týden škol v černé, do nichž se zapojili učitelé ze zhruba tisícovky škol.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688