TNBiz (TN.cz)
02.06.2019 21:26:30

Včelích rojů je letos rekordní množství, k vysokému počtu rojů přispělo teplejší počasí v dubnu.

Letos na jaře se u nás objevilo asi největší množství včelích rojů za poslední roky. Potvrzují to i hasiči, kteří je musejí téměř každý den likvidovat, například z veřejných prostranství anebo když jsou v ohrožení alergici. A včely se podle nich dokážou vybrat i velmi kuriózní místa.

Rekordní roj řešili hasiči v Pardubicích. Běžně mají okolo dvou kilo, tenhle měl na výšku rovný metr. Podle odhadů vážil zhruba sedm kilo a sotva se vešel do dvou beden.

 

Včely obepínaly i sloup u Karlova mostu. V Lanškrouně si sedly nad dveře, v kladrubském hřebčíně na strom a na Svitavsku vlétly až do kuchyně. Ovšem nepohrdnou ani sedadlem od kola.

 

Včely se letos rojí víc než kdy jindy, může za to klima. "Na jaře v dubnu bylo velice teplé počasí, rozkvetla nám celá příroda," vysvětluje včelař Evžen Báchor.

 

Rojením včely přirozeně zachovávají svůj rod. Nejdřív se usadí poblíž úlu a hned poté do terénu vyšlou pátrací jednotky a hledají místo, kde by se mohly usadit.

 

 

 

Roj zpravidla do jednoho dne zmizí. Někdy ale musejí zasáhnout hasiči. "Vyjíždějí v případě ohrožení života a v případě, že je na zahradě alergik nebo se jedná o veřejná prostranství," vysvětluje mluvčí pardubických hasičů Vendula Horáková.

 

"Na základě veterinárních předpisů musíme odchycená včelstva usmrtit," dodala Horáková. A to kvůli hrozbě včelího moru.

 

Hmyzí bodnutí bývá i smrtelné. Bratranec pana Mocka na něj před pěti lety zemřel. A to i přesto, že muž o alergii věděl a nosil u sebe injekci s protilátkou.

 

 

"Nestihl si ji dát, taková rychlá reakce to byla," vzpomíná příbuzný zesnulého alergika Bohuslav Mocek.

 

"Pokud se pacient necítí v pořádku, měl by volat linku 155 a okamžitě udat svoji polohu, kde se nachází," upozorňuje mluvčí pardubických záchranářů Aleš Malý. Velmi často totiž oteče krk, lidé ze sebe nevydají slovo a alergie následně způsobí dušení.

 

Chabařovice 

V sobotu přes poledne se objevil na mlýně včelí roj. Ten byl chvíli předtím nahlášen občanem na jiném místě. Obrázky zásahu Chabařovických hasičů,na videu zachycen úprk(jen ve žlutém tričku proti včelímu roji se nedoporučuje)

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty