Patria (Patria Finance)
Investice  |  02.06.2019 10:29:05

Víkendář: Korunní princ prosazuje elektromobily v zemi žijící z ropy

Norský korunní princ Haakon jezdí již 15 let elektromobilem a propaguje obnovitelné zdroje energie. V rozhovoru pro Der Spiegel uvedl, že nadšení pro ně může pramenit už z jeho dětství, kdy měl rád auta na dálkové ovládání, která rád rozebíral. Dnešní elektromobily v něm pak budí podobný pocit jako tehdy. Jeho prvním elektromobilem byl norský vůz Think, který byl prvním rokem schopen dovézt jej dvacetiminutovou cestu do královského paláce a zpět na jedno nabití. Pak se ale jeho dojezd snižoval a několikrát hrozilo, že nechá prince na holičkách uprostřed cesty.

Princ Haakon uvedl, že minulý rok bylo každé třetí prodané auto v Norsku elektromobilem, letos to bude téměř každé druhé. Cílem norské vlády je, aby v roce 2025 byly všechny prodané vozy bez emisí. Der Spiegel podotýká, že procházka po Oslu je zajímavá tím, jak tichá je doprava, ale toto město na druhou stranu pravděpodobně není reprezentativní pro celou zemi. Princ souhlasí s tím, že elektromobily mají na celkovém počtu aut na silnicích stále jen asi 8% podíl.

Jak se mohou jiné země od Norska poučit? Princ na tuto otázku odpověděl, že každý stát si musí hledat svou cestu. V Norsku se při nákupu elektromobilu nemusí platit daně, tato auta mohou parkovat zadarmo a využívat jízdní pruhy pro autobusy. Vláda také vybudovala celonárodní síť dobíjecích stanic. Elektromobily ale tvoří jen část celkové dopravní strategie, která obsahuje i železniční, autobusovou a námořní dopravu.

Norsko generuje 95 % elektrické energie z obnovitelných zdrojů a jeho industrializace stála na vodních elektrárnách. Norské firmy také investují do solární energie a větrných elektráren. Ty, které stojí na moři, jsou prozatím relativně drahé, ale podle prince by se to mělo změnit. Jak podotýká Spiegel, Norsko je zároveň jedním z největších exportérů ropy a zemního plynu. Princ Haakon to komentoval s tím, že svět zatím funguje díky fosilním palivům, ale to se musí změnit a jeho země by měla stát v čele této změny.

Spiegel na jeho slova reagoval s tím, že to připomíná situaci, kdy drogový dealer prodává drogy, aby mohl svou vlastní rodinu udržet v blahobytu. Princ s tímto přirovnáním nesouhlasil a trval na tom, že norská vláda chce prosadit posun směrem k obnovitelným zdrojům energie. A „již bylo dosaženo bodu, kdy nám pomáhají i ceny elektřiny z jednotlivých zdrojů“. Změna tedy přijde a mělo by k tomu dojít již brzy.

Zdroj: Der Spiegel

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688