Zmrzliny, letní osvěžení: mnoho druhů i různá kvalita

TNBiz, 2.6.2019
Léto bez zmrzliny? Rouhání! Málokdo si dokáže představit dlouhé parné dny bez sladkého ochlazení. Mnozí za pravou zmrzlinu považují jen tu se smetanou, tvarohem či mlékem, na pultech českých obchodů se však dají najít různé druhy mražených krémů, které mohou nést označení zmrzlina.

Není zmrzlina jako zmrzlina. Ne všechny jsou totiž vyrobené ze smetany, tvarohu či mléka. Některé obsahují rostlinné tuky, jako zmrzlina jsou označené i mražené vodové krémy, což jsou směsi připravené z vody a cukrů nebo sladidel a ochucujících přísad.

V našem přehledu jsou zmrzliny rozdělené právě podle různých druhů. Informace v tabulce pochází z etiket výrobků nebo přímo od výrobců. U každého druhu zmrzliny jsme vybrali nejméně pět různých výrobců.

O něco větší nároky na obsah než vodové mražené krémy mají ovocné mražené krémy. Ty kromě minimálně dvanácti procent sušiny musí obsahovat patnáct procent ovocné složky a pět procent suchých skořápkových plodů.

Mezi často kupované zmrzliny patří i sorbet, který vznikne zmražením směsi vyrobené z vody a cukrů s přídavkem ovoce a případně dalších přísad. Kromě nejméně patnácti procent sušiny v nich nesmí chybět alespoň 25 procent ovocné složky a sedm procent skořápkových plodů.

Výhodou sorbetů, vodových mražených krémů a ovocných mražených krémů je oproti smetanovým krémům to, že neobsahují téměř žádný tuk a je v nich zhruba stejně cukru jako u ostatních zmrzlin.

U mražených krémů s rostlinným tukem je jen jeden požadavek - alespoň pět procent rostlinného tuku. A tím je v mnoha případech kokosový olej. Zmrzliny s rostlinný tukem jsou na trhu asi nejčastěji zastoupené. Patří sem například Vienetta, Manhattan nebo třeba Magnum. U Magnumu je zajímavé, že pokud je v kelímku, řadí se mezi smetanové krémy, ale jako nanuk patří do krémů s rostlinným tukem.

Podle normy z roku 1980 se mražené smetanové a mléčné krémy dělily do tří skupin - mražené smetanové krémy s obsahem tuku 12 procent a s obsahem tuku 6,1 až 12 procent. Pokud obsah tuku spadl pod šest procent, jednalo se o už o mražený mléčný výrobek. Nejnižší možná hranice stanovená nebyla.

Mražený smetanový krém musí mít podle současné vyhlášky minimálně osm procent mléčného tuku. Tím jsou na něj kladeny větší nároky než v dobách bývalého Československa. Všechny současné smetanové zmrzliny tak by tak splnily požadavky dřívějších norem

Některé zmrzliny obsahují rostlinné tuky

Pokud tedy chcete pravou smetanovou zmrzlinu, není problém ji najít. Je potřeba si pouze pořádně přečíst etiketu na mražených výrobcích.




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky