TNBiz (TN.cz)
Cestování  |  01.06.2019 00:04:08

Nepříjemnost pro Smartwings. Po MAXech jim chybí další letadlo

Další komplikace musí řešit česká letecká společnost Smartwings. Letoun, který měl v neděli při přistání v Marsa Alam technickou závadu, se ještě nevrátil do provozu. Společnost se už musí potýkat s uzemněním boeingů 737 MAX, kterých měla mít v létě 16.

Od neděle se česká letecká společnost Smartwings musí obejít bez jednoho z letounů typu Boeing 737-800. Při příletu do egyptského letoviska Marsa Alam se u stroje objevily problémy při vysouvání klapek. Letadlo přistání přerušilo, a aby spálilo palivo, hodinu v okolí letiště kroužilo. Práce na odstranění závady se ale protáhly a posádka se s letadlem už ten samý den kvůli normě, kolik hodin může strávit v práci, nemohla vrátit. Společnost do Egypta vyslala technika a náhradní posádku a turisté se z dovolené vrátili až následující den.

Závada se ale ukázala být komplikovanější a stroj se zatím do vzduchu nevrátil. Podle informací TN.cz se ani po konzultacích s výrobcem letadla zatím příčinu potíží nepodařilo najít. Na lety, které měl opravovaný boeing operovat, musela být nasazena ostatní letadla společnosti.

Stejný stroj zavadil před dvěma týdny při pojíždění na start z pražského letiště křídlem o záď jiného letadla také létajícího pro Smartwings. Cestující odletěli na portugalskou Madeiru jiným strojem, tento se technikům podařilo během několika hodin vrátit do služby. Druhý letoun se do vzduchu vrátil, když společnost dostala příslušný náhradní díl.

"Striktně odmítáme jakoukoli souvislost mezi technickou závadou, která se vyskytla při přistání v Marsa Alam v neděli 26. 5. a událostí na pražském letišti dne 17. 5.," vyloučila mluvčí Smartwings Vladimíra Dufková, že by spolu oba případy mohly souviset.

Smartwings se už musejí potýkat s výpadkem Boeingů 737 MAX. Před jejich uzemněním jich společnost stihla převzít sedm. Další již hotová letadla čekají u výrobce. Společnost počítala s tím, že jich v létě bude provozovat 16.

Na provozu se ale výpadek dalšího stroje zatím neprojevil. Hlavní sezona teprve začne. Smartwings tak mohly dočasně vyřazený letoun nahradit jinými stroji. Výpadek MAXů pak vyřešila společnost úpravou letového řádu, kdy seškrtala hlavně lety z regionálních letišť, a také pronájmy letadel od jiných dopravců.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688