Komodity  |  30.05.2019 09:01:22

Benzín od února zdražil už o jedenáct procent. I kvůli slábnoucí koruně, která je vůči dolaru nejníže za poslední takřka dva roky

Zdražování pohonných hmot v uplynulém týdnu opět přidalo na tempu. Benzín zdražil o 28 haléřů na 33,67 koruny za litr, zatímco nafta o sedmnáct haléřů na 32,74 koruny za litr. Benzín se tak prodává za nejvyšší cenu od loňského listopadu, kdežto nafta je nejdražší od loňského prosince. Od svého letošního cenového dna v polovině února zdražil benzín již o jedenáct procent, neboli o více než 3,30 na litr.

V růstu cen pohonných hmot v ČR se zrcadlí letošní zdražování ropy. Severomořská ropa typu Brent v letošním roce zdražila v dolarech o bezmála 30 procent. V korunovém vyjádření pak barel ropy Brent zdražil dokonce o 34,3 procenta, protože k růstu cen ropy se přidal i efekt oslabení české měny vůči té americké. Koruna letos oslabila vůči dolaru o 3,5 procenta. Nyní se koruna ocitá na své nejslabší úrovni vůči dolaru za poslední takřka dva roky, za období od června 2017. Jeden dolar vyjde na 23,22 koruny.

V posledním více než měsíci však ropa zlevňuje. Z cen blížících se 75 dolarům za barel na úrovně pod 70 dolary za barel, tj. o více než šest procent. Růst cen pohonných hmot v ČR tak má na svědomí spíše slábnoucí koruna a také provozovatelé čerpacích stanic a další firmy ve zpracovatelsko-dodavatelském řetězci ropných produktů, které se i vlivem mediálně sledované situace kolem kontaminované ropy v ropovodu Držba navyšují své marže.

Důvodem je pokračující eskalace napětí v americko-čínských obchodních vztazích. Hrozba vleklé obchodní války a trvalejšího zápasu o technologickou dominanci zhoršuje vyhlídku poptávky po ropě, protože střet svou největších ekonomik světa nutně vede k poklesu globální ekonomické aktivity, a tedy i poptávky právě po ropě.

Strach trhu ze slabší poptávky je v tuto chvíli natolik silný, že upozaďuje obavy z vývoje na nabídkové straně. Na nabídkové straně je patrný tlak na růst cen z důvodu rostoucího napětí na Blízkém východě, zejména mezi Íránem a USA. A také kvůli možnému prodloužení doby, po kterou členové kartelu OPEC v čele se Saúdskou Arábií a další významní těžaři typu Ruska budou omezovat svoji ropnou produkci.

Vzhledem k předpokládané další eskalaci napětí v mezinárodních obchodních vztazích lze očekávat, že obava z poklesu poptávky se do cen ropy promítne výrazněji než tlaky na nabídkové straně, takže výsledkem bude další pokles cen ropy na světových trzích. Ten se s obvyklým zpožděním, během června, projeví výrazným zmírněním až ustáním růstu cen pohonných hmot v České republice. V příštím týdnu však cena pohonných hmot ještě vzroste, a sice v rozsahu do kolem patnácti haléřů na litr. Efekt eskalující obchodní války bude tlumit slábnoucí koruna, která slábne ze stejného důvodu – kvůli růstu nejistoty v mezinárodních obchodních vztazích.

Lukáš Kovanda, Ph.D.
Hlavní ekonom, CZECH FUND

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Čt 16:09  Cocoa na rekordních maximech X-Trade Brokers (XTB)
Čt   9:10  Cena benzínu překonala psychologickou hranic 40 Kč/l, zdražuje také nafta Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)
St 19:40  Ropa se vrací ke klíčové podpoře X-Trade Brokers (XTB)
St 16:32  Rally zlata v duchu chameleona Research (eToro)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688