TNBiz (TN.cz)
Cestování  |  30.05.2019 07:46:55

Boeing 737 Max: V létě, nebo až příští rok? Kolem návratu boeingů bují spekulace

Vrátí se momentálně "uzemněné" Boeingy ze série 737 Max do vzdušného prostoru už přibližně za měsíc, nebo až příští rok? Záleží, koho se zeptáte. Zatímco některé aerolinky počítají s problémovými boeingy už pro letní sezónu, jiné odhady jsou podstatně pesimističtější.

Nejrůžověji vidí návrat problémových letadel na oblohu velké indické aerolinky SpiceJet, které po komunikaci s Boeingem počítají s tím, že nucené uzemnění skončí asi za měsíc a "Maxy" se tak do provozu vrátí v červenci, napsal Sydney Morning Herald.

To by byla skvělá zpráva i pro řadu Čechů, kteří by se nemuseli bát, že kvůli výpadku boeingů bude jejich cesta na dovolenou komplikovanější, než by bylo třeba.

Jiné odhady ovšem tak radostné nejsou. "Úřad pro bezpečnost letectví EU (EASA) v dopise, který tento týden zaslal členům dopravního výboru Evropského parlamentu, uvádí, že bude po Boeingu žádat jasný důkaz bezpečnosti letounů, jinak jim návrat do vzduchu nepovolí," varuje ekonom Lukáš Kovanda. 

Boeing bude muset například prokázat, že pravděpodobnost katastrofického selhání je nižší, než jedno takové selhání během miliardy nalétaných hodin. To je podle úřadu běžný standard v odvětví.

"Pokud tedy již koncem června dostanou od amerického úřadu pro letectví problémové stroje povolení vzlétnout, minimálně některé další příslušné úřady, včetně právě úřadu EU, je podrobí svým vlastním testům," předpovídá Kovanda.

Tenhle scénář podporuje i komunikace redakce TN.cz s agenturou EASA. Ta jasně řekla, že kromě vlastních testů letadel bude trvat i na důkladném proškolení posádek.

"To vše signalizuje, že vzlétnutí „Maxů“ už během července je minimálně pro území Evropské unie nepravděpodobné," uzavírá ekonom.

Nejpesimičtější nicméně zůstávají letečtí regulátoři z indonésie, kteří vzkázali, že boeingy z modelové řady Max pustí zpátky do vzduchu možná až příští rok, píše Jakarta Post.

 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688