TNBiz (TN.cz)
Ze světa  |  30.05.2019 08:57:35

Vyšetřovatel řekl, proč neobvinil Trumpa. Potvrdil ruské vměšování

Ve středu vystoupil vůbec poprvé bývalý ředitel FBI Robert Mueller, který byl pověřen vyšetřováním ruského vlivu na americké prezidentské volby v roce 2016. Mueller v krátkém prohlášení řekl, že Rusko se skutečně snažilo americké volby ovlivnit v neprospěch Hilary Clintonové, niťky ale nevedly k lidem z kampaně Donalda Trumpa. Že se Trump dopouštěl maření spravedlnosti, ale Mueller nepopřel. Vysvětlil, proč prezidenta nemůže obžalovat.

"Kdybychom si byli jistí, že prezident nespáchal zločin, tak bychom to řekli," to jsou nejzávažnější slova, která zazněla na tiskové konferenci zvláštního vyšetřovatele Roberta Muellera. Uvedl ale, že prezident nemůže být obviněn ze spáchání zločinu, když je v úřadu. To neumožňuje Ústava. Proto nemohl být Donald Trump obviněn.

Obvinění by se netýkalo spolupráce s Ruskem při prezidentské kampani, to Muellerovo vyšetřování vyloučilo, ale bránění spravedlnosti, kdy měl prezident podle některých nařčení Muellerovo vyšetřování sabotovat.

Teď bude na Kongresu, jak se ve věci postaví. Mueller ale avizoval, že o to, aby musel vypovídat před Kongresem, nestojí. Několikrát zdůraznil, že všechny závěry jsou již uvedeny ve zprávě, kterou jeho úřad vypracoval, a nic navíc k vyšetřování říct nemůže.

Mueller ale zdůraznil, že ze strany Ruska došlo ke snaze ovlivnit americké prezidentské volby, ať už šlo o útok na počítače lidí z kampaně Hillary Clintonové, kdy ukradené materiály následně zveřejnili s cílem Clintonovou poškodit. Dalším způsobem vměšování se bylo vydávání se za americké občany ze strany Rusů a šíření informací po sociálních sítích.

"Došlo k několika systematickým útokům na naše volby. A toto zjištění by mělo zajímat každého Američana," ukončil svůj projev Mueller. Uvedl také, že jeho úkol na ministerstvu spravedlnosti tím skončil a on se vrací do soukromé sféry.

"Nic se oproti Muellerově zprávě nemění! Nebylo dost důkazů a tak v naší zemi je člověk nevinný. Případ je uzavřen, díky!" reagoval na twitteru na Muellerův projev Trump.

A tím ale úplně nesouhlasí představitelé Kongresu. "Když zvláštní vyšetřovatel Mueller nemohl prezidenta stíhat, je na Kongresu, aby reagoval na jeho zločiny, lži a další provinění prezidenta Trumpa. A to také uděláme. Nikdo, ani prezident Spojených států, není nadřazený právu," uvedl předseda právního výboru Sněmovny Jerry Nadler.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688