Komodity  |  23.05.2019 09:39:03

Benzín od února zdražil už o více než deset procent. I kvůli slábnoucí koruně, která je vůči dolaru nejníže za poslední takřka dva roky

Zdražování pohonných hmot v uplynulém týdnu zvolna pokračovalo. Benzín zdražil o jedenáct haléřů na 33,39 koruny za litr, zatímco nafta o osm haléřů na 32,57 koruny za litr. Benzín se tak prodává za nejvyšší cenu od loňského listopadu, kdežto nafta je nejdražší od loňského prosince. Od svého letošního cenového dna v polovině února zdražil benzín již o 10,1 procenta, neboli o více než tři koruny na litr.

V růstu cen pohonných hmot v ČR se zrcadlí letošní zdražování ropy. Severomořská ropa typu Brent v letošním roce zdražila v dolarech o bezmála 31 procent. V korunovém vyjádření pak barel ropy Brent zdražil dokonce o 34,9 procenta, protože k růstu cen ropy se přidal i efekt oslabení české měny vůči té americké. Koruna letos oslabila vůči dolaru o 3,2 procenta. Nyní se koruna ocitá na své nejslabší úrovni vůči dolaru za poslední takřka dva roky, za období od června 2017.

Bezprostředně ovšem ropa zlevňuje. Důvodem je překvapivý nárůst stavu amerických zásob a také pokračující eskalace napětí v americko-čínských obchodních vztazích. Hrozba vleklé obchodní války a trvalejšího zápasu o technologickou dominanci zhoršuje vyhlídku poptávky po ropě, protože střet svou největších ekonomik světa nutně vede k poklesu globální ekonomické aktivity, a tedy i poptávky právě po ropě.

Vyšší než očekávaný stav amerických zásob přitom svědčí o tom, že tamní ekonomika USA zpomaluje, což umocňuje obavy z jejího citelného cyklického útlumu. Ten by dále podvázal globální poptávku po ropě. Strach trhu ze slabší poptávky je v tuto chvíli natolik silný, že upozaďuje obavy z vývoje na nabídkové straně. Na nabídkové straně je patrný tlak na růst cen z důvodu rostoucího napětí na Blízkém východě, zejména mezi Íránem a USA. A také kvůli možnému prodloužení doby, po kterou členové kartelu OPEC v čele se Saúdskou Arábií a další významní těžaři typu Ruska budou omezovat svoji ropnou produkci.

Vzhledem k předpokládané další eskalaci napětí v mezinárodních obchodní vztazích lze očekávat, že obava z poklesu poptávky se do cen ropy promítne výrazněji než tlaky na nabídkové straně, takže výsledkem bude další pokles cen ropy na světových trzích. Ten se s obvyklým zpožděním, v první polovině června projeví ustáním růstu cen pohonných hmot v České republice. V příštím týdnu však cena pohonných hmot ještě vzroste, a sice v rozsahu do deseti haléřů na litr. Efekt eskalující obchodní války bude tlumit slábnoucí koruna, která slábne ze stejného důvodu – kvůli růstu nejistoty v mezinárodních obchoních vztazích.

Lukáš Kovanda, Ph.D.
Hlavní ekonom, CZECH FUND

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)
Čt   9:17  S&P500 uzavřelo na nových rekordech Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688