Research (Česká spořitelna)
Akcie ve světě  |  23.05.2019 09:21:15

Prohra Qualcommu, boj s firmou Huawei a Brexit

Americké akcie včera oslabovaly kvůli obavám z rostoucího obchodního napětí, zejména z důvodu omezování spolupráce mezi čínskými a americkými technologickými firmami, kdy se společností Huawei začínají přerušovat spolupráci další americké i evropské firmy. Naposledy se přidal britský vývojář čipů AMR. Nově by se restrikce měly rozšířit i na čínského výrobce bezpečnostních kamer Hikvision. Američtí zákonodárci také představili legislativní návrh, který by měl pomoci americkým telekomunikačním firmám s odstraněním zařízení od firem představující bezpečnostní riziko ve výši 700 mil. USD.
Index S&P 500 klesal o 0,3%, Dow Jones o 0,4% a společně s nimi i Nasdaq o 0,4%. Výrazný propad zaznamenaly akcie společnosti Qualcomm (-10,9%), u které vydal federální soud Spojených států rozsudek, že společnost nezákonně potlačovala konkurenci na trhu s čipy pro mobilní telefony a zneužívala svoji pozici k vybírání nadměrně vysokých licenčních poplatků. Firma musí se zákazníky udělat nové smlouvy, ve kterých sníží cenu licenčních poplatků a nebude v nich zakazovat nákup čipů od konkurence.

Evropské akciové trhy včera nejprve klesaly, v závěru obchodování však umazaly ztráty. Pan-evropský STOXX 600 tak končil -0,1%, zatímco DAX a FTSE v mírném plusu. Negativním vlivem bylo opětovné rozvíření brexitových vod, když premiérka Mayová představila novou dohodu o odchodu z EU, která by zahrnovala i možnost druhého referenda. Politická reprezentace napříč stranami však nový návrh veskrze odmítla a spekuluje se, že velmi brzo odstoupí. Vyvstává tedy otázka, kdo ji nahradí a jaký bude další postup, což přidává k další nejistotě.
Vývojem byl zasažen zejména bankovní sektor, který ztrácel 1,2%. Reportovanými výsledky zklamal retailový řetězec Marks and Spencer, jemuž za fiskální rok klesaly tržby (-3,5%) i zisk před daní (-10%), již 3 rok po sobě. Firmě se prozatím nedaří provést úspěšnou transformaci, aby byla schopna konkurovat online obchodům.

Dnes dopoledne budou v Evropě publikována průmyslová PMI, odpoledne následována těmi americkými, kde rovněž budou zveřejněny údaje o prodeji nových domů a počtu nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti. Výsledky za 1Q19 zveřejní například firmy Best Buy či Hewlett Packard.

Marek Dongres, analytik České spořitelny

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688