TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  23.05.2019 15:35:02

Strach, nejistota. Rakovina neubližuje jen tělu, ničí i psychiku

Rakovinou onemocní každý třetí Čech. Nejdůležitější je začít s léčbou včas. Zásadní je také správná výživa a často i psychologická pomoc..

Lidé, kteří v Česku onemocní rakovinou, se nejčastěji potýkají s kožními nádory, rakovinou tlustého střeva, prostaty, prsu a plic. K bezprostředním pocitům pacientů po sdělení nepříjemné diagnózy patří obvykle strach či nejistota.

Proto je důležité se obrátit na skutečné odborníky z onkologických center, kteří pacientům sdělí nejen podrobnosti k léčbě, ale poskytnou nemocným i jejich blízkým informace o psychologické pomoci. Vyrovnat se s rakovinou je totiž obtížné jak pro pacienta, tak pro jeho rodinu.

Každý druh rakoviny má své specifické příznaky a projevy. Stejně tak se liší forma i intenzita léčby, kterou zvolí lékař na základě podrobného vyšetření pacienta. Vždy ale platí, že základem je včasná diagnostika. U některých onemocnění, například rakoviny prsu, má pacient při včasné diagnostice velkou šanci na vyléčení.

Zhoubné nádory je možné léčit lokálně i systémově. Do lokální léčby spadají například chirurgické zákroky či radioterapie, které prostřednictvím záření cílí na konkrétní postižené místo. Systémová léčba působí na celý organismus nemocného. Spadá sem například chemoterapie, cílená léčba nebo imunoterapie. Odborníci mnohdy kvůli větší efektivnosti využívají kombinaci lokální i systémové léčby.

Při léčení rakoviny je velmi důležité nezapomenout jíst a dbát na správnou výživu. Úbytek váhy totiž pro léčeného představuje rizikový faktor, který může onkologickou léčbu výrazně zkomplikovat. Nemocní by se měli snažit dodržovat standardní režim i přesto, že při léčbě mohou trpět nechutenstvím či nevolností a že jídlo je tím posledním, na co mají pomyšlení.

Lékaři doporučují, aby lidé s rakovinou přijímali potravu pravidelně a po malých dávkách. Strava by měla být pestrá a bohatá na vitamíny a bílkoviny.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688