Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  20.05.2019 08:38:57

ČEZ ESCO kupuje od podnikatele Lukeše majoritu ve firmě e-Dome

Firma ČEZ ESCO z energetické skupiny ČEZ kupuje od slovenského podnikatele Petera Lukeše majoritu ve společnosti e-Dome, která je předním poskytovatelem komplexních energetických úspor a energetického managementu na Slovensku. ČTK to dnes řekl mluvčí ČEZ Roman Gazdík. Cenu nespecifikoval.

Lukeš je podle aktuálního žebříčku časopisu Forbes 25. nejbohatším Slovákem s majetkem asi 100 milionů eur (asi 2,6 miliardy ). Je spojen například s IT firmou Ditec nebo developerskou společností Immocap Group. V e-Dome mu po transakci zůstane 49procentní podíl, ČEZ ESCO získá 51 procent.

"Vstup do společnosti e-Dome pro nás znamená posílení naší pozice v energetických službách na Slovensku," uvedl generální ředitel ČEZ ESCO Kamil Čermák. Společnost e-Dome byla založena v roce 2010, v současnosti má 20 kmenových zaměstnanců. Průměrné roční tržby v letech 20162018 dosahovaly 1,9 milionu eur (asi 49 milionů korun). "Vzájemná spolupráce nám umožní rychlejší rozvoj našich produktů a služeb na slovenském trhu," doplnil Lukeš.

Mezi referenční zakázky e-Dome? patří například takzvané EPC projekty (projekty na snížení energetické náročnosti se zaručenou úsporou) pro síť nemocnic Svet zdravia a Divadlo Nová Scéna Bratislava, realizace energetického managementu pro společnosti New Europe Property Investments a Jaguar Land Rover Bratislava nebo energetické audity pro hotelové řetězce Tatry Mountain Resorts a Sorea.

Sektor komplexních energetických služeb (ESCO - Energy Service Company) se zaměřuje na komplexní energetické potřeby firem, obcí a institucí, zajišťuje dodávky komodit, energetické audity a energetické poradenství, externí dodávky tepla a elektřiny nebo výstavbu kogeneračních jednotek a instalaci fotovoltaických elektráren. Je také dodavatelem služeb souvisejících s veřejnou a firemní elektromobilitou.

ESCO službám se v ČEZ věnují dva týmy spadající pod divizi obchod a strategie: ČEZ ESCO působící v Česku a na Slovensku a ESCO International působící v dalších zemích. ČEZ ESCO má téměř 2000 zaměstnanců, tržby firmy v roce 2018 dosáhly 5,5 miliardy korun.

Místopředseda představenstva ČEZ Tomáš Pleskač v březnu uvedl, že celkové tržby ČEZ v ESCO službách stouply loni meziročně o 120 procent na 16 miliard korun. Generální ředitel ČEZ Daniel Beneš doplnil, že letos očekává ČEZ tržby v segmentu přes 20 miliard korun. Tržby celé skupiny ČEZ loni činily 184,5 miliardy korun, meziročně stouply reálně o téměř 11 miliard korun. Celá skupina ČEZ zahrnuje 190 společností, jen ČEZ ESCO má 20 dceřiných firem.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688