Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  19.05.2019 10:19:05, aktualizováno 20.05.2019 00:52:45

Pražská burza se v týdnu jen mírně nadechla, začíná přítok dividend


  • akcie KB klesly pátý týden v řadě - zažívají nejdelší pesimistickou šňůru od prosince 2017
  • akcie PHILIP MORRIS se navrátí do jednoho z indexů MSCI
  • během následujících 2 týdnů se akcionáři fyzicky dočkají letošních dividend hned od 4 společností
  • díky dalším rozhodným dnům na dividendu se ještě více letos rozroste rozdíl mezi indexy PX a PX-TR

Po čtyřech týdnech ztrát, a také v předchozím týdnu nejsilnějším poklesu v tomto roce, tentokrát index PX přidal alespoň nevýrazných 0,11 %, když týden zakončil na necelých 1 051 bodech. V úvodu týdne se však nejprve podíval na nová 3,5 měsíční minima pod 1 044 bodů, tedy přiblížil se v minulém reportu zmiňované technické hranici u hladiny 1 040 bodů. Tlak na index nicméně může přetrvávat, když příští týdny přinesou další rozhodné dny na dividendy a tedy i následnou technickou kurzovou korekci daných titulů.

Hned v pondělí nejspíše zaznamenají právě technický pokles akcie ERSTE, když se titul začne obchodovat bez nároku na letošní rekordní dividendu 1,40 EUR (36 ). Titul se v posledním týdnu před dividendou pokoušel po předchozích poklesech jen o nevýrazný nádech. Lze očekávat, že se nyní podívá na 2 měsíční minima k hladině 840 . Pomoci mu však následně může přítok nových prostředků, když k akcionářům začnou prostředky proudit hned od středy a řada z nich je může použít k dalším nákupům akcií.

Něco obdobného lze následně čekat i u druhého rakouského titulu VIG. Akcie pojišťovny byly v tomto týdnu nejrůstovější. Valná hromada dle všeho v pátek 24. května schválí navrhovanou eurovou dividendu, resp. od středy 29. května se akcionáři také dočkají finančního požitku, když titul se s nárokem bude obchodovat již jen tento týden.


Fyzickou výplatu dividendy již vyhlížejí také akcionáři PHILIP MORRIS a KB. Tabáková firma ji začne rozdělovat 29. května, banka o 2 dny dříve. Akcie KB nejsou při pohledu na týdenní graf statisticky zvyklé na dlouhé poklesy a pokud by měly zopakovat vývoj po poslední rovněž 5 týdenní negativní šňůře z prosince 2017, následující týden by měl přinést již vyšší ceny.

K finančním titulům stojí za zmínku akcie MONETA, které v týdnu nakonec rovněž podpořily index PX, nicméně v pondělí uzavřely vůbec nejníže za poslední 3 roky na 71 .

Týden byl každopádně velmi živý z hlediska reportů dalších hospodářských výsledků. K nádechu z 3letých minim to nejvýrazněji pomohlo akciím PFNONWOVENS, když výrobce netkaných textilií vydal především solidní růstový výhled. Index však svou vahou podpořily zejména akcie ČEZ, když oznámené výsledky ani dividenda přitom nepřinesly výrazná překvapení. Hlavní titul domácího trhu se nicméně zarazil o rezistenci u hladiny 530 , která do proražení byla dříve naopak podporou. Ceny elektřiny navíc v závěru týdne právě také tlačily titul zpět níže.

Akcie KOFOLA si v týdnu nakonec polepšily o něco více, nicméně výsledky i tak vlastně jen přinesly kurzovou oscilaci u předchozích hodnot. Ztrátu tak nakonec po výsledcích utrpěly jen akcie STOCK, když své oproti vývoji v domovském Londýně částečně sehrála i libra, resp. její oslabení také ke koruně. U likérky lze zmínit společně s výsledky, a oznámenou akvizicí domácího výrobce Bartida, také rozhodnutí o meziročním více než 5% navýšení mezitimní dividendy (více zde).

Akcie Avast dokázaly zmiňované oslabení libry ustát. Obchodovat se s nárokem na svou první dividendu po vstupu na trh budou naposledy ve středu, resp. v pátek 24. května je rozhodný den pro nárok.

Za zmínku závěrem nutno zmínit akcie PHOTON ENERGY, které jinak jakoby stojí stranou širšího zájmu investorské veřejnosti. Tento týden však potvrdily svou jasnou letošní dominanci na pražské burze, když zveřejněné růstové hospodářské výsledky je vystřelily o dalších téměř 15 % výše na nová historická maxima 20,90 . Letos tak již akcionářům přinesly kurzové zhodnocení 140 %.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688