Úřady odhalily jedovaté hračky s kadmiem, olovem a ftaláty

TNBiz, 16.5.2019

V českých obchodech odhalili pracovnici ministerstva zdravotnictví a České obchodní inspekce hned několik nebezpečných hraček. Posledním nálezem je autíčko, které může uškodit dětem i životnímu prostředí.

Laboratorní testy odhalily u dálkově ovládaného auta od čínského výrobce Animal World “Cartoon Dinosaur Car“ vysoké překročení obsahu jedovatých látek.

“Na čtyřech pájených spojích uvnitř hračky bylo potvrzeno mnohonásobné překročení obsahu olova i kadmia oproti povoleným limitním hodnotám. Nedodržení požadavků platné legislativy představuje závažné environmentální riziko kvůli možnému znečištění životního prostředí,“ uvedla Česká obchodní inspekce.

Nebezpečné autíčko na dálkové ovládání:

https://img.cz.prg.cmestatic.com/media/images/640x800/May2019/2280534.jpg?d41d

Podle inspekce mohou nebezpečí představovat i zmatečné informace o vhodném věku dítěte, a chybějící návod v češtině. Inspekce proto distributorovi uložila zákaz prodeje a okamžité stažení hračky z trhu.

Ministerstvo zdravotnictví označilo za nebezpečnou další čínskou hračku, tentokrát panenku Girl Fashion. Hlava panenky totiž obsahuje příliš velké množství látky ftalátů označovaných jako DEHP, které působí na reprodukční orgány.

“Riziko spočívá v tom, že při hře mohou estery kyseliny ftalové přicházet do kontaktu s ústy a kůží dítěte, mohou přecházet do slin, ulpívat na rtech a sliznici a v neposlední řadě mohou být společně se slinami konzumovány,“ uvedlo ministerstvo zdravotnictví.

Panenky s vysokým obsahem ftalátů:

https://img.cz.prg.cmestatic.com/media/images/640x800/May2019/2280532.jpg?b840

Limit pro DEHP je stanovený na 0,1 procenta hmotnosti, hlava panenky přitom obsahuje asi 7,01 procenta. Limit byl tak překročený sedmdesátinásobně.

Minulý týden informovala Česká obchodní inspekce o hračce Piano na baterie “Animal world“. Baterie nebyly dostatečně zajištěné, děti si je tak mohly strčit do úst a hrozilo jim poleptání. Hračka navíc obsahovala jedovaté látky.




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy