Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
15.05.2019 17:16:22

O víkendu bude kolem 23 °C. Těšíte se?

 

Stále den za dnem sledujeme modely, jestli nám opravdu dopřejí teplý víkend. Zatím to tak stále vypadá, takže jistota se zvyšuje. Slušné teploty by měly ve střední Evropě vydržet, třebaže se v příštím týdnu asi znovu sníží pod 20 °C. Od pátku se začne počasí zlepšovat a proudění se otočí na jihovýchodní až jižní. Ve vzduchu bude více vlhkosti a teploty budou stoupat, takže se objeví také přeháňky a bouřky. Zpočátku ojediněle, postupně místy. Sucho se v Česku citelně zmírnilo, zůstávají ale ostrůvky extrémního sucha kolem Prahy, dolního Poohří, střední Moravy a Ostravska. Někde spadlé srážky nestačily. Přibližně na 60 % území se však sucho výrazně zmírnilo.

Ve čtvrtek bude oblačno až zataženo, občas déšť nebo přeháňky. Během dne od východu ustávání srážek a ubývání oblačnosti. Teploty 9 až 13 °C. Na východě 13 až 17 °C.V pátek bude oblačno, postupně i polojasno. Jen ojediněle přeháňky. Teploty 15 až 19 °C.V sobotu bude polojasno až oblačno. Ojediněle přeháňky nebo bouřky. Teploty už vysoké 19 až 23 °C.V neděli bude podle všeho ještě tepleji. Znovu bude polojasno až oblačno, ojediněle přeháňky nebo bouřky. Teploty už 21 až 25 °C.Od pondělí se mírně ochladí a přibude více oblačnosti. Teploty by se pak měly vejít mezi 17 a 22 °C. Místy se objeví přeháňky nebo bouřky.

Teplý obrat počasí přijde také ve východním Středomoří, které bylo do teď chladnější než v posledních letech. Vysoké teploty rychle vyhřejí moře napříč oblíbenými destinacemi a sezóna dovolených může začít. V Egyptě je už kolem 35 °C a vysoké teploty se budou stěhovat směrem na sever. V Řecku se oteplí na 26 °C, v Turecku na 32 °C. Itálie, Chorvatsko nebo Španělsko ještě budou na příchod letních teplot čekat. Teplota moří by měla během 14 dní stoupnout až o 3 °C na 20 °C nejčastěji.

Zdroj: ČT24.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty