ec.europa.eu (Evropská komise)
Daně a účetnictví  |  15.05.2019 17:13:58

Nový nástroj umožní zemím EU zakročit proti podvodům v oblasti DPH a vrátit do veřejných rozpočtů miliardy eur

@EU

Nástroj, nazvaný „analýza transakčních sítí“ (TNA), umožní co nejrychlejší a nejefektivnější jednání v případě podvodů s DPH. Daňové orgány tak získají rychlý a snadný přístup k informacím o přeshraničních transakcích, které jim umožní rychle reagovat na potenciální podvot.

15/05/2019

Nový nástroj se nazývá „analýza transakčních sítí“ (TNA). Přichází poté, co se v médiích opět objevily reportáže odhalující obrovské škody, které podvody v oblasti DPH způsobují veřejným financím, a to, jak kriminální gangy dosahují zisků na úkor poctivých daňových poplatníků. Tento nástroj je součástí dlouhodobého úsilí Komise o zavedení moderního systému DPH odolného proti podvodům

Komisař pro hospodářské a finanční záležitosti, daně a cla Pierre Moscovici prohlásil: Podvody v oblasti DPH aktuálně představují pro naše veřejné finance jeden z hlavních problémů. Jejich eliminace by měla být pro vlády zemí EU prioritou. Díky tomuto novému nástroji budou úřady schopny rychleji odhalovat podezřelé aktivity a reagovat na ně. Stále však platí, že je třeba hlubší a fundamentálnější reforma systému DPH v EU, aby se dokázal vypořádat s obrovským objemem obchodu, který probíhá přes hranice v rámci EU.“ 

K podvodu s DPH může dojít během chvilky, takže je nesmírně důležité, aby členské státy disponovaly nástroji, které jim umožní jednat co nejrychleji a nejefektivněji. Díky nástroji TNA, který začaly členské státy používat dnes, získají daňové orgány rychlý a snadný přístup k informacím o přeshraničních transakcích, a ty jim umožní rychle konat na základě upozornění na potenciální podvod

TNA vznikl díky úzké spolupráci mezi členskými státyKomisí. Tento nástroj rovněž umožní podstatně těsnější spolupráci odborníků celoevropské sítě pro boj proti podvodům zvané Eurofisc a jejich společnou analýzu informací, takže budou úřady schopny odhalit karuselový podvod v oblasti DPH a zakročit proti němu s maximální rychlostí a efektivitou. TNA zintenzivní spolupráci a výměnu informací mezi vnitrostátními daňovými orgány, a členové Eurofiscu tak budou moci konfrontovat jeho informace s rejstříky trestů, databázemi a informacemi v držení Europolu a úřadu OLAF, určenému k boji s podvody v EU, a koordinovat přeshraniční šetření.

Odborníci na boj proti podvodům z členských států účastnících se programu TNA se v těchto dnech sešli, aby se dohodli na tom, jak bude nástroj fungovat a jak budou shromážděné informace v budoucnu využity.

 

Souvislosti

Společný systém DPH hraje na evropském jednotném trhu významnou roli. DPH představuje významný a rostoucí zdroj příjmů členských států EU. Její objem v roce 2015 dosáhl více než 1 bilionu eur, což odpovídá 7 % HDP EU. Na DPH je založen i jeden z vlastních zdrojů rozpočtu EU. Jakožto daň ze spotřeby patří mezi formy zdanění, které nejvíce prospívají ekonomickému růstu. 

Komise soustavně prosazuje reformu systému DPH, aby byl odolnější vůči podvodům. K pokroku došlo, pokud jde o dohodu na nových pravidlech o DPH z online tržeb a na efektivnějších pravidlech pro výměnu informací a spolupráci mezi členskými státy. Pokrok je naopak pomalý u návrhů Komise na vytvoření jednotné oblasti DPH v EU, jež by byla vstřícná pro podnikatele a odolnější vůči podvodům. Zásadní reforma současného systému byla předložena v říjnu 2017 (odkaz).

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Daně a účetnictví:

Čt   1:00  Za deset let Daňová Kobra uchránila celkem 16 miliard Kč FS (Finanční správa)
St 14:59  Spotřební daň z tabáku – co se mění od 1. dubna 2024 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
St   9:11  Velké změny v DPH finančních služeb JUDr. Lumír Schejbal (SCHEJBAL&PARTNERS)




?

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688