Michal Dvořák (TradeCentrum)
Investice  |  15.05.2019 11:56:11

IPO Luckin Coffee vstoupí na americkou burzu 17. 5. 2019

Čínský řetězec kaváren Luckin Coffee, který plánuje vystřídat amerického konkurenta Starbucks v čele čínského trhu, hodlá uvést své akcie na americkou burzu Nasdaq, datum vstupu je naplánovaný na pátek 17. 5. 2019. Manažeři emise jsou: Credit Suisse/ Morgan Stanley/ CICC/ Haitong International. Díky cenovému rozpětí IPO, které je v rozmezí $15 - $17 za akcii a počtu 30M akcií, firma získá 480 milionů dolarů (zhruba 11 miliard ). Tržní kapitalizace společnosti je $530M USD.

Zdroje agentury Reuters obeznámené se situací uvedly, že Luckin chce prodejem akcií získat 500 až 800 milionů dolarů. To by představovalo zatím největší primární emisí čínských akcií v USA v letošním roce.

Podle dalšího zdroje firma usiluje o to, aby primární nabídka akcií ohodnotila celý podnik na čtyři až pět miliard dolarů.

Společnost Luckin Coffee byla založena teprve v polovině roku 2017. V současnosti provozuje 2370 kaváren v 28 čínských městech a v letošním roce plánuje otevřít dalších 2500 kaváren. Frost & Sullivan uvádí, že LK je druhou největší kávovou sítí z hlediska počtu obchodů.

Klíčové ukazatele výkonnosti ukazují, že LK roste velmi vysokým tempem. K 31. prosinci 2017 měla společnost devět prodejen a o rok později se toto číslo rovnalo 2 073 obchodům. Navíc v prosinci 2017 se počet zákazníků rovnal 11 tisícům, v březnu 2019 se přiblížil k více než 16,8 milionu. Další podrobnosti o této záležitosti naleznete v následující tabulce:

Zdroj: Prospekt

S poměrem aktiv a pasiv (asset/liability ratio) na úrovni trojnásobku se finanční situace společnosti jeví jako velmi stabilní. Kromě toho je velmi příznivá skutečnost, že hotovost tvoří 46% z celkového objemu aktiv.

Nedávný nárůst počtu aktiv je velmi pozoruhodný, což by určitě nemělo zůstat bez povšimnutí. Mějme na paměti, že celkový počet aktiv vzrostl v roce 2018 o 937% na 519 milionů dolarů. V roce 2018 navíc došlo k navýšení peněžní hotovosti o 644%. Mnoho investorů dává firmě peníze rychlým tempem. Níže uvedený obrázek nabízí seznam aktiv:

 

Zdroj: Prospekt

Seznam závazků by naopak neměl investory znepokojovat. Seznam závazků je uveden níže:

Zdroj: Prospekt

Luckin Coffee sází na stoupající spotřebu kávy v Číně, která se podle jejích údajů v uplynulých pěti letech téměř zdvojnásobila. Loni se podle podniku v zemi vypilo 8,7 miliardy šálků kávy, zatímco v roce 2013 to bylo pouze 4,4 miliardy. Do roku 2023 počítá firma s nárůstem spotřeby na 15,5 miliardy šálků.

Lucking Coffee nabízí kávu latte za cenu o 30 procent nižší ve srovnání se Starbucksem. Navíc umožňuje i objednání on-line s donáškou do kanceláře. Společnost nabízí 100% bezhotovostní prostředí. Zákazníci mohou k získání produktů používat mobilní aplikace.

Společnost se snaží velmi rychle vybudovat značku, která by mohla soupeřit se Starbucksem, který působí v Číně posledních 20 let. Prostřednictvím agresivních propagačních akcí a kupónů společnost vykázala v roce 2018 ztrátu ve výši 475 milionů USD (rok 2018 je jediný dosud platný rok jejího podnikání), s tržbami ve výši 125 milionů USD. Za první čtvrtletí roku 2019 dosáhla ztráty ve výši 85 milionů dolarů s celkovým prodejem 71 milionů dolarů.

Mnoho analytiků tvrdí, že LK by se mohla stát vážným konkurentem společnosti Starbucks (NASDAQSBUX ) v Číně. LK ještě nemůže být srovnána se Starbucks, protože společnost nemá tolik obchodů, ale to se rychle mění. Řekněme to takto. Růst příjmů je značný, což by mělo LK umožnit, aby se brzy stala velkou společností. Kromě toho, obchody společnosti vypadají podobně jako Starbucks.

Seznam finančních institucí, které investovali do LK je rozsáhlý. Nelze zaznamenat všechny společnosti, které nabyly akcie nebo konvertibilní cenné papíry. Investoři by si tak měli soustředit na zajímavá jména a tedy alespoň jen na některé z následujících akcionářů. Např. společnost BlackRock investovala do LK více než 50 milionů USD, což je rozhodně příznivým faktorem. Znamená to, že za firmou stojí mmj. i mocní finanční manažeři.

Zdroj: Prospekt:

 

 

TradeCentrum

TradeCentrum.com je investiční platforma. Poskytuje ekonomické informace, analýzy měnových párů a analytickou podporu pro obchodování na forexu a s CFD.

Více informací na: www.tradecentrum.com

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688