Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  14.05.2019 14:09:25

Vodafone (-1,2 %) vykázal ztrátu a poprvé snížil dividendu


Mobilní operátor Vodafone Group ve finančním roce 2018/19 vykázal ztrátu 7,6 miliardy eur (téměř 196 miliard ) a poprvé snížil dividendu, aby si zajistil dostatek prostředků pro budování mobilních sítí nové generace 5G a na dokončení akvizice firmy Liberty Global. Oznámil to dnes šéf společnosti se sídlem v Londýně Nick Read.

Read, který je v čele druhého největšího mobilního operátora na světě od loňského října, nesnadný krok vysvětlil také nutností splácet dluhy. Roční dividenda za finanční rok, který skončil v březnu, bude snížena o 40 procent na devět eurocentů. Analytici podle agentury Reuters přitom očekávali pokles na 14,55 z předchozích 15,07 eurocentu. Společnost dividendu snížila poprvé od jejího zavedení v roce 1990.

Vodafone stáhly do červených čísel především větší konkurenční tlaky ve Španělsku a Itálii. V předchozím roce hospodařila s čistým ziskem 2,8 miliardy eur. Příjmy skupiny se v uplynulém finančním roce snížily o 6,2 procenta na 43,7 miliardy eur.

Akcie společnosti na zprávu zareagovaly poklesem na londýnské burze o dvě procenta, ztrátu ale rychle vyrovnaly. Za posledních 12 měsíců akcie odepsaly 37 procent, protože investorům se nelíbí náklady na koupi kabelových aktivit poskytovatele kabelové televize a širokopásmových služeb Liberty Global v České republice, Německu, Maďarsku a Rumunsku, obávají se také výdajů na nové spektrum služeb 5G a tvrdších podmínek na některých evropských trzích.

Read zdůraznil, že společnost se nachází v klíčovém okamžiku transformace. Snižuje náklady, prodává vedlejší aktiva a uzavírá převzetí aktiv Liberty Global za 18,4 miliardy eur. Koncem března dlužila 27 miliard eur.

Vodafone Czech Republic je součástí Vodafone Group od roku 2005. V České republice poskytuje služby více než 3,9 milionu zákazníků.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688