Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Z domova  |  12.08.2002 12:40:50

Vltava stoupne ještě o 2 metry


PRAHA (ČIA) - Praha se připravuje na 20letou vodu. Hladina Vltavy by měla dnes ve 22 hodin stoupnout o dva metry oproti současnému stavu. Průtok ve Vltavě v té době dosáhne 2500 metrů krychlových za vteřinu. "V Orlíku je teď asi čtyř metrová rezerva. Počítáme, že dokážeme odtok regulovat tak, aby dvacetiletá voda dorazila do Prahy v deset večer, až budou hotova všechna opatření," řekl dnes ředitel závodu Dolní Vltava Pavel Uher.

Voda se rozleje do obydlených zón. Magistrát se chystá dnes ve 14 hodin po jednání povodňové komise zveřejnit seznam zatopených ulic s určením výšky, kam bude voda dosahovat. Jako krizové oblasti označil primátor Prahy Igor Němec Kampu, Novotného lávku, Střelecký ostrov, Radotín, Štvanici a Troju. Lidé by podle jeho doporučení měli začít vyklízet sklepy a zabezpečovat svůj majetek v dolních patrech domů.

Protipovodňová opatření řídí výbory na jednotlivých městských částech. Do pohotovosti jsou uvedeny jednotky Integrovaného záchranného systému. Podle Uhra jsou přerušovaně stavěny montované zábrany proti vodě v úseku od Národního divadla po ministerstvo průmyslu a obchodu. Městské části používají jako zábrany proti vodě pytle s pískem. Podle Němce jich má město v zásobě kolem 100 tisíc. "O organizované, hromadné evakuaci obyvatelstva neuvažujeme. Lidé by měli sledovat média a v případě nebezpečí opustit ohrožená místa," řekl Němec. Podle něho se zatím Praha nechystá povolat armádu.

V Praze vyhlásila protipovodňová komise stupeň ohrožení dnes v 11 hodin. Stav ohrožení představuje třetí stupeň povodňové aktivity a je vyhlašován povodňovou komisí při průtoku vyšším než 1500 metrů krychlových za vteřinu. Stav ohrožení znamená vylévání vody do obydlených zón a pro tento případ existují krizové plány, které určují protipovodňová opatření.

 

-hab-,-ave-

Diskuse je uzavřena





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688