TNBiz (TN.cz)
Ze světa  |  14.05.2019 09:46:50

I Brity čekají eurovolby. Zastánce brexitu vládne průzkumům


Vládní konzervativci a opoziční labouristé se pár dní před volbami do Evropského parlamentu snaží ukončit politickou krizi. Rozruch totiž vzbudil dosavadní lídr předvolebních průzkumů, Nigel Farage. Se svou protiunijní stranou válcuje jak opoziční labouristy, tak vládní konzervativce. Premiérka Mayová je tak pod stále větším tlakem, aby rezignovala.

Týdny hádek mezi vládní koalicí a opozicí o tom, jak zajistit Brexit, uvěznily Velkou Británii v Evropské unii. Už za devět dní budou muset britští voliči rozhodnout, koho vyšlou do Evropského parlamentu.


Že na rčení, když se dva perou, třetí se směje, něco bude, potvrzují předvolební průzkumy. Na koni je lídr protiunijní Strany pro Brexit a hlavní postava Brexitu Nigel Farage. Jeho stranu by volilo 34 procent voličů. Druhé labouristy a čtvrté konzervativce nejspíš naopak čeká volební debakl.


“Měli jsme odejít 29. března. Všech pět set poslanců hlasovalo pro to, abychom ten den odešli, ať už s dohodou, nebo bez dohody. Nechali nás ve štychu a lidi jsou opravdu naštvaní,“ okomentoval lídr Strany pro Brexit Nigel Farage.

 


Eurovolby tak můžou pořádně zamíchat kartami na domácí politické scéně. Do boje se už vložil i bývalý labouristický premiér a zastánce druhého referenda o brexitu Tony Blair. Ten vyzval britské voliče, aby Farage ve volbách přehlasovali.


“Nigel Farage a lidi kolem něj, se nesnaží vysušit bažinu, ve které se britská politika ocitla, ale jsou to oni, kdo tu bažinu vytvořili,“ řekl bývalý britský premiér Tony Blair.


Z pořádně hluboké bažiny se už několik týdnů pokouší při společných jednáních s opozičními labouristy dostat vládní konzervativci. Zatím bez úspěchu. Labouristé, prosazující uspořádání druhého referenda o Brexitu, navíc varovali, že jakékoliv ujednání mezi oběma politickými bloky musí potvrdit voliči v referendu, jinak návrh přehlasují.

 


“Jsou tací, kteří neuznávají výsledky referenda a tvrdí, že by se mělo konat další. Jejich cílem je zastavit Brexit. Já s nimi nesouhlasím. Pokud dáte lidem na výběr, musíte podle toho také jednat,“ prohlásila britská premiérka Theresa Mayová. Mayová čelí čím dál tím většímu tlaku, aby rezignovala. Přesné datum prý má potvrdit už v průběhu tohoto týdne.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688