TNBiz (TN.cz)
Doprava  |  13.05.2019 22:57:52

Stát chystá velké dopravní stavby. Chybí ale lidi a povolení trvá dlouho

Dálnice, silnice a železnice, ale také přehrady a nové rozvody vody, které budou vznikat kvůli boji se suchem. To jsou stavební projekty, na které se vláda hodlá v dalších letech zaměřit. Jenže stavební firmy tvrdí, že už teď pracují na hranici svých možností a těžko seženou další pracovníky. Opozice upozorňuje, že stavět už se mělo dávno.

Českým stavebním firmám se daří. V současnosti jsou vytížené až na 94 %. Další výrazný růst se nečeká - chybí totiž pracovní síla.

"Aktuálně mají firmy nasmlouvány zakázky v zásobnících práce až na 10 měsíců. Což znamená jejich schopnost přijímat nové zakázky je limitovaná," uvedl ředitel výzkumné společnosti Jiří Vacek.

Situaci podle ministryně pro místní rozvoj zlepší chystaná změna stavebního práva - má zrychlit a zjednodušit zisk stavebního povolení. To prý naláká i další zahraniční firmy.

"Česká republika zrovna ve vydávání stavebního povolení na tom zrovna není nejlépe. Je za zeměmi jako Kongo a Rwanda, na nějakém 157. místě. A to samozřejmě může odrazovat ty investory," řekla ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová.

Stavební projekty řeší i prezident Miloš Zeman - třeba na poslední cestě v Číně se zabýval dálnicí D3. "Přivážím závazek jedné z největších světových stavebních firem, že je okamžitě ochotna poslat do České republiky projekční tým a účastnit se této práce," prozradil prezident.

Stavět by se podle ministrů měly dopravní liniové stavby jako dálnice či železnice. Podobnou prioritu ale budou mít i investice do vodohospodářství a boje se suchem.

"Bude to především do posilování vodovodních sítí - vodovodních přivaděčů, převádění vody z jednotlivých povodí do těch sušších oblastí, bude to třeba i výstavba přehrad," řekl ministr životního prostředí Richard Brabec.

Opozice s investicemi do dopravy a distribuce vody souhlasí. Měly ale údajně přijít dřív. "To jsou jasné priority. Na tom se s vládou shodujeme. Vláda o tom hodně mluví, ale bohužel toho hodně málo dělá. Těch konkrétních kroků je opravdu málo," myslí si místopředseda ODS Martin Kupka.

Nedostatek pracovní síly bude muset Česká republika podle ministra průmyslu Karla Havlíčka i nadále řešit také cizinci - a to zejména těmi z východní Evropy či Balkánu.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688