Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  12.05.2019 13:06:16

BCPP před reporty dalších výsledků propadla nejsilněji v tomto roce


Pražská burza prožívá nejpesimističtější šňůru za téměř rok. Dle indexu PX totiž ztratila čtvrtý týden v řadě, což naposledy předvedla loni na přelomu května a června. Navíc pokles v uplynulém týdnu o výrazných 2,78 %, byl vůbec nejsilnějším od poloviny prosince. Tehdy vyeskaloval negativní sentiment a pražská burza se dostala nejníže od června 2017. Tehdejší výrazné technické úrovně u 980 bodů dopomohly k obratu. Nyní se zdá, že v současnosti by nejbližší technickou oporu mohla burza nalézt u hranice 1 040 bodů.

Proti trhu se v týdnu dokázaly vydat jen akcie slovenské TMR. Ty však nejsou součástí indexu PX, navíc obchod se s nimi uskutečnil pouze v úvodu týdne. Při pohledu na jejich domovský trh v Bratislavě navíc někdo v Praze nakupoval v přepočtu za o zhruba 3 % vyšší ceny.

 

Hlavním negativním hybatelem se v týdnu staly finanční tituly. Nejvíce z nich odepsaly akcie MONETA, které se ocitly na 4 měsíčních minimech. Druhé akcie KB závěr týdne posunul dokonce nejníže od konce prosince. Oba rakouské tituly ještě čeká v tomto měsíci rozhodný den pro nárok na letošní dividendu a i si letos vedou znatelně lépe. Vidina vypláceného požitku jakoby v pátek již dopomohla k obratu alespoň na ERSTE.

Čtvrtý týden v řadě sestupovaly z předchozích více než ročních maxim akcie CETV. Na domovském trhu v USA na titulu dle aktuálně zveřejněných údajů nicméně pokračovalo v druhé polovině dubna uzavírání short pozic.

Zajímavým volatilním vývojem procházejí akcie AVAST. Za necelý měsíc poskočily z předchozích „minim“ o 10 , když se ve čtvrtek obchodovaly již za 95 a tedy na nových historických maximech. Tržní hodnota firmy tak v ten okamžik překročila 90 mld. , resp. 3 mld. GBP. V pátek se však rázem překvapivě obchodovaly i zpět pod hladinou 90 . Titul má již před sebou necelé dva týdny obchodování s nárokem na letošní dividendu.

Čtěte také: Termíny letošních dividend na BCPP aneb kompletní přehled včetně zdanění

Také druhý londýnský titul STOCK předvedl volatilní vývoj. Investoři již pomalu také začínají vyhlížet oznámení firmy o výši mezitimní dividendy, kterou firma plánuje vyplatit 22. června. Oznámení by mělo přijít v úterý společně právě s reportem výsledků za úvodní čtvrtletí roku.

Nejasno a nervozita ohledně dividendy je však stále především u hlavního titulu domácího trhu ČEZ. Titul prolomil v předchozích reportech opakovaně zmiňovanou hladinu u 530 a ocitl se již nejníže od loňského června, kdy přitom již právě procházel obdobím po rozhodném datu na dividendu. V úterý ráno firma zveřejní výsledky hospodaření za úvodní čtvrtletí roku a od managementu trh očekává konečně i zveřejnění návrhu letošního požitku pro akcionáře. A tedy informace, zda dojde v závislosti na loňském propadu hospodaření k jeho poklesu na nejnižší úrovně za více než dekádu, či firma sáhne do nerozdělených zisků a pozmění vlastně svou nastavenou dividendovou politiku.

Hospodářských výsledků se ve středu dočkáme od nápojové KOFOLy, ve čtvrtek pak od PFNONWOVENS. U akcií výrobce netkaných textilií každopádně pokračuje prodejní vlna. Ztratily již pátý týden v řadě a prohloubily tím svá více než 3 letá minima.

Nejméně v týdnu ztratily konzervativní akcie O2, které vlastně stále oscilují u hladiny 250 . A ke změně zatím nepomohly ani v pátek zveřejněné solidní hospodářské výsledky. Zatímco se v úvodu měsíce již zdálo, že na titul přineslo uklidnění potvrzení dividendové politiky, kurzovému vzedmutí zabránily politické debaty ohledně sektorového zdanění telekomunikací či podmínek připravované aukce kmitočtů pro sítě 5G.

Ohledně reportů výsledků možno pro úplnost zmínit i očekávaný pondělní report méně sledované, a přitom podnikatelsky solidně růstové, PHOTON ENERGY.

Letošní zisky pražské burzy se každopádně smrskly na 6,4 %, resp. po zahrnutí dividend na 8,7 %.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Výsledky firem - tržby, zisk






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688