Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  10.05.2019 09:34:14

Nezaměstnanost v dubnu klesla na 2,7 procenta

Nezaměstnanost v Česku v dubnu klesla na 2,7 procenta z březnových tří procent. Bez práce bylo zhruba 210.000 lidí, nejméně od června roku 1997. Oznámil to dnes Úřad práce ČR. Ještě výrazněji se snížil podíl nezaměstnaných meziročně, protože loni v dubnu činil 3,2 procenta. Zároveň stoupl meziměsíčně i meziročně počet volných míst, kterých úřad evidoval ke konci dubna téměř 340.000.

Situace podle úřadu odpovídá dlouhodobému vývoji na pracovním trhu i ročnímu období. "V plném proudu jsou už i sezonní práce, především ve stavebnictví, v gastronomii a cestovním ruchu, zemědělství, zahradnictví, lesnictví, lázeňství či těžbě. V dubnu také už naplno běží veřejně prospěšné práce, v jejichž rámci probíhají jarní úklidy veřejných prostranství," sdělila generální ředitelka Úřadu práce ČR Kateřina Sadílková. "V následujících měsících by mohla nezaměstnanost ještě mírně klesat," doplnila.

Pokles nezaměstnanosti mírně předčil odhady odborníků oslovených ČTK, kteří očekávali snížení na 2,8 procenta. Počet uchazečů o práci v evidenci pracovních úřadů klesl v dubnu oproti březnu o více než 17.000, a ve srovnání s loňským dubnem dokonce o skoro 33.000. Ze zhruba 210.000 lidí bez práce byla naprostá většina - přes 188.000 - takzvaně dosažitelná, tedy schopna okamžitě nastoupit do práce.

Nárůst počtu volných míst byl na rozdíl od změn počtu nezaměstnaných jen velmi mírný. V dubnu přibylo míst oproti březnovým 339.331 jen přibližně o šest stovek. Zaměstnavatelé mají podle úřadu nadále zájem hlavně o pracovníky v technických a dělnických oborech. Na většinu z volných míst nabízených v dubnu byli ochotni přijímat i cizince.

Nezaměstnanost klesla v dubnu ve všech krajích republiky a v Praze stagnovala na 1,9 procenta. Nejnižší podíl nezaměstnaných měl Pardubický kraj s 1,8 procenta. Vystřídal tak Prahu, která si předtím dlouhodobě držela pozici regionu s nejmenší nezaměstnaností. Naopak největší podíl nezaměstnaných stále zůstává v Moravskoslezském kraji, kde dosáhl 4,4 procenta.

Z okresů byla v dubnu nejnižší nezaměstnanost stejně jako v březnu v Praze-východ, kde činila 1,1 procenta. Nejvyšší byla nadále na Karvinsku se 6,9 procenta. V okrese Praha-východ byl také nejmenší počet uchazečů o práci v poměru k počtu míst, protože na jedno volné místo připadalo pouze 0,1 uchazeče. Stejný počet uchazečů na jedno místo byl v okresech Praha-západ, Tachov a Pardubice. Naopak nejvíce uchazečů na jedno místo bylo na Karvinsku, a to rovných pět.

Podíl nezaměstnaných v jednotlivých krajích ČR (v pct.)
březen 2019 duben 2019
Praha 1,9 1,9
Středočeský kraj 2,6 2,4
Jihočeský kraj 2,3 2
Plzeňský kraj 2,1 1,9
Karlovarský kraj 3 2,9
Ústecký kraj 4,6 4,3
Liberecký kraj 3,1 2,9
Královéhradecký kraj 2,3 2,1
Pardubický kraj 2,1 1,8
Vysočina 2,8 2,4
Jihomoravský kraj 3,7 3,4
Olomoucký kraj 3,1 2,7
Zlínský kraj 2,4 2,1
Moravskoslezský kraj 4,6 4,4
ČR 3 2,7
Zdroj: Úřad práce ČR

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688