Patria (Patria Finance)
Investice  |  06.05.2019 18:23:37

Francie, Británie a misky vah czexitu

Francouzi nejsou obvykle považováni za nejpodnikavější národ, ale možná jde o omyl. Na Seznamu jsme si mohli v pátek přečíst, že pokud se nemohou zúčastnit nějaké pro ně důležité demonstrace v jejich metropoli, „mají nyní možnost za sebe poslat náhradníka“. Tuto službu totiž prý nabízí přes internet jeden Francouz ze středozápadu země. Vytvořil server Wistand, který zprostředkovává „posly“ pro lidi, kteří se různých protestních akcí v Paříži nemohou osobně zúčastnit. Takže hezký podnikatelský nápad, který navíc stojí na silné stránce Francie, kterou jsou protesty a demonstrace. Mě to vše přivedlo k úvahám o tom, nakolik může daná země spokojeně „nezapadat“ do globálního ekonomického mustru.

Začnu s tím, že francouzská banka Natixis nedávno přišla s analýzou slabostí její domácí ekonomiky. V první řadě poukazuje na současné rostoucí tenze ve společnosti, které jsou dány neradostným vývojem reálných mezd, ale třeba také nedostatkem pracovníků v některých veřejných sektorech jako je třeba zdravotní péče. Podle Natixisu se navíc bude přidávat zhoršující se situace ve francouzském automobilovém sektoru. Na zaměstnanost v něm podle banky totiž dolehne přechod na elektromobilitu a následně pokles poptávky po spalovacích motorech.

K tomu bych doplnil, že za dieselovou velmoc je obvykle považováno Německo, ale z evropských zemí je jí zejména Francie. A je zajímavé, že zatímco u Německa se živě diskutuje o tom, zda tamním automobilkám neujel elektricko-autonomní vlak, ohledně Francie taková diskuse moc patrná není, i když ani tady nejsou automobilky podružnou součástí ekonomiky.

Zpět k ústřednímu tématu: Společnost ve Francii by si tedy jednoduše řečeno ráda prodemonstrovala vyšší mzdy, více blahobytu, ale vláda velký prostor pro rozdávání nemá. A hlavně - s globální konkurenceschopností to není žádná sláva. Podle Natixisu se totiž ke všem neduhům přidává drahá pracovní síla. A v neposlední řadě Francie nehýčká nová odvětví, jako jsou obnovitelné energie, výroba baterií, či podnikání spojené s internetem. To, kam Francie v Evropě patří, pak podle mne hezky vystihuje následující graf od Eurostatu s mírami nezaměstnanosti v jednotlivých evropských regionech:



Francie je pro mě země, která chce být hodně svá. Na tom není nic špatného, naopak. Tenze ale vznikají v takových situacích ve chvíli, kdy se domníváme, že lze mít to nejlepší ze všech světů. Tedy na jednu stranu být tak trochu rebel, ale na druhou stranu si žít v blahobytu většiny. Dobře patrný je podle mne tento efekt na brexitu:

Britové si odhlasovali, že již nechtějí být členy EU. Můžeme to vnímat tak, že dávají přednost tomu, dělat si věci po svém. Pokud by si byli zároveň vědomi toho, že to s sebou ponese své ekonomické náklady, je vše v pořádku a brexit by podle mne probíhal hladce. Zdá se ale, že Britové věří, či věřili dost nepravděpodobné tezi, že brexit ještě navíc zvedne jejich životní standard. Proto je s postupujícím časem zaděláno na velké tenze a není ani divu, že se ohledně brexitu nyní děje to, co se děje.

Hodně se nyní hovoří o tom, že globalizace dosáhla svého vrcholu a nastává obrat zpět směrem k větší regionalizaci. V nejedné oblasti by to možná byl vítaný jev, ale je podle mne hodně nepravděpodobné, že by s sebou sám o sobě nesl růst životní úrovně (měřené v penězích !). Naopak. Pokud jsme si toho vědomi a stejně se nám chce, hurá do toho.

Stejný princip pak platí o našich diskusích o czexitu. Můžeme samozřejmě věřit, že po případném odchodu z EU by se nějakým zázrakem zlepšil náš hospodářský výhled. Nicméně mnohem více na místě je ptát se, jak moc bychom po takovém kroku ekonomicky tratili. A proti tomu vážit, jak by nám odchod pomohl být „sami sebou“. Obávám se, že tady bychom byli na obou stranách nerovnice velmi, velmi zklamáni. V tom nejhorším případě bychom začali opět rychle hledat, čí že to oběti jsme tentokrát. I na Francii a Británii je ale vidět, že to není naše specifikum.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688