Václav Horák (AliaWeb)
Údaje o firmách  |  09.08.2002 13:41:37

Moody's posuzuje finanční rizika Českého Telecomu

13:29 PRAHA/LONDÝN (ČIA) - Přítomnost nového strategického investora v Českém Telecomu by měla vést ke změně profilu finančního rizika společnosti po její privatizaci. Uvedla to ve svém hodnocení ratingová agentura Moody's, která poukazuje na skutečnost, že v současné době Český Telecom těží ze silných koeficientů ochrany dluhů, s disponibilním cash flow na úrovni 76 procent v roce 2001 a čistým EBITDA dluhem ve výšce 0,7x na konci roku 2001.

Přestože je změna vlastníka Českého Telecomu téměř jistá, podle Moody's se mohou ještě objevit témata, která bude potřeba dořešit. "Moody's bude sledovat tento vývoj velmi pozorně a pokud si bude jistá, bude jednat tak, aby zvýšila průhlednost celého procesu vývoje," sdělil ČIA Stuart Lawton z Moody's.

Agentura dodává, že provozní strategie a všechny změny v ní představují důležitý faktor v odhadu dopadu změny ve vlastnictví na profilu dluhového rizika Českého Telecomu. Klíčovým faktorem je podle Moody's vlastnictví 51procentního podílu v Eurotelu a dlouhodobý strategický výhled integrace a kontroly mobilního operátora v rámci Českého Telecomu. Moody's také poukazuje na potencionální důležitou roli vlády během zadržování "zlaté akcie" v Českém Telecomu.

O prodeji majoritního podílu Českého Telecomu rozhodla česká vláda ve středu 8. srpna. Novým vlastníkem ČT se stane konsorcium Deutsche Bank a TeleDanmark (součástí konsorcia již není Blackstone Group), které za 51,1procentní podíl v držení Fondu národního majetku zaplatí 1,820 miliardy eur, tedy zhruba 55 miliard korun. Smlouva by měla být podepsána do 31. října.

Hlavním akcionářem Českého Telecomu zatím s 51 procenty akcií zůstává stát prostřednictvím Fondu národního majetku ČR. Nizozemsko-švýcarské konsorcium TelSource, tvořené společnostmi KPN Royal Dutch Telecom a Swisscom, vlastní 27 procent. Dalších 6,5 procenta akcií vlastní přímo KPN Royal Dutch Telecom.

Zdroj:ČIA, www.cianews.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688