Patria (Patria Finance)
Investice  |  01.05.2019 16:05:30

Jak snížit náklady na výrobu elektřiny? Zaplatit zákazníkům za posun spotřeby

Rostoucí závislost na solárních a větrných elektrárnách změnila způsob, jakým je nakládáno s vrcholy poptávky po elektrické energii. Jak na stránkách VoxEU popisují Laura Morch Andersen, Lars Garn Hansen, Carsten Lynge Jensen a Frank Wolak, Dánsko v této oblasti provedlo experiment, jehož cílem mělo být vyrovnání poptávky po elektrické energii a snížení její výše ve špičce. Nástrojem měly být náhodně udělované slevy založené na tom, jak moc daný spotřebitel snížil poptávku během špičky a přesunul ji na jiný čas.

Laura Morch Andersen a její kolegové tvrdí, že podobné systémy motivující k přesunu poptávky během dne snižují celkovou potřebu výrobních kapacit a zároveň zvyšují celkovou poptávku po elektrické energii. Kapacity totiž musí být nastaveny tak, aby uspokojily poptávku i během špičky. Pokud se ji podaří snížit, je možné omezit i velikost výrobních kapacit a se spotřebitelem se podělit o úspory.

Zdroje jako větrné či sluneční elektrárny se neřídí tím, jaká je právě poptávka po elektřině, ale počasím. To znamená, že roste potřeba přesunu poptávky do doby, kdy tyto zdroje vyrábí největší množství elektrické energie. A podle ekonomů k tomu může sloužit stejný systém motivace zákazníků.

Například v Kalifornii je velká část elektrické energie generována solárními elektrárnami a pro vyrovnání rozdílu mezi poptávkou a nabídkou jsou většinou používány elektrárny plynové. Ty tak nabíhají s příchodem noci a jsou vypínány ráno, když roste produkce solárních elektráren. V takové situaci by bylo možné využít cenových signálů a motivace k tomu, aby klesla celková potřebná kapacita plynových elektráren. A vyhlazení poptávky by také přineslo snížení nákladů spojených s rychlým náběhem těchto zdrojů na plný výkon a poté jejich rychlého vypínání.

Laura Morch Andersen na základě dánského experimentu tvrdí, že popsaný systém motivace k přesunu poptávky může skutečně generovat významné úspory. Pokud by pak zákazníci dostávali odměny za to, že během špičky výkonu obnovitelných zdrojů zvednou vlastní spotřebu, pomohlo by to financovat kapacity k uskladnění elektrické energie (tedy zejména baterie). Celkově by pak nastal posun k systému s vyšší spotřebou elektrické energie, ale menší potřebou zdrojů, protože ty stávající by byly využity efektivněji.

Zdroj: VoxEU

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688