Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  01.05.2019 12:16:09

V dubnu pražskou burzu podržely rakouské tituly, v květnu přinesou dividendy

Divoký vývoj v závěru dubna stáhl pražskou burzu po třech měsících růstu tentokrát do záporu. Dle indexu PX nakonec přišla o 0,53 %, když se přitom v průběhu měsíce nejprve vyšplhala na půlroční maxima. Nakonec negativní výkonnost však ovlivnila také „výplata“ dividend od třech společností. Dle indexu PX-TR, který právě zahrnuje i výplatu dividend, v dubnu naopak posílila o 1,55 %. V průběhu měsíce se dle zmiňovaného indexu zisky dokonce blížily 4 %, čímž se pražská burza ocitla na více než 11 letých maximech (podrobnost zde).  

Pozitivní vliv v dubnu sehrály zejména oba rakouské tituly nakonec „jen“ s vyšším jednociferným procentuálním posunem. Jak pojišťovna VIG, tak bankovní skupina ERSTE uspořádají v druhé polovině května letošní valnou hromadu. Dojít by tak mělo ze strany akcionářů na schválení navrhovaných dividend. Akcionáři VIG se dle všeho dočkají na každou drženou akcii výplaty eura, od ERSTE pak rekordních 1,40 eur. Rozhodná data pro nárok na požitek v druhé půli května následně přinesou tradiční technickou kurzovou korekci a negativně ovlivní index PX.


Díky právě technické korekci po dividendě, která nakonec byla ještě vyšší než vyplácených hrubých 1600 , nejvýrazněji v dubnu ztratily akcie PHILIP MORRIS. Ocitly se tím již na téměř 2 letých minimech. Další negativní příčky obsadily s obdobnými ztrátami akcie KB a MONETA. Tituly, které si rovněž prošly rozhodným dnem pro nárok na letošní dividendu. V závěru měsíce je však navíc negativně ovlivnily zprávy o sektorové dani. Při propadu se rázem ocitly na zajímavých cenových úrovních, které se technicky ukazují oporou (podrobnosti zde).

Vzhledem k historickému vývoji lze o výrazné technické hranici u 530 již také hovořit u hlavního titulu pražské burzy akcií ČEZ. Ty se již vlastně ocitly nejníže od konce loňského roku, když investoři zatím ani nevědí, jakou dividendu letos mohou nakonec očekávat. Budoucnost, resp. způsob výstavby jaderných zdrojů zůstává stále nerozhřešen, ceny elektřiny navíc ztratily letos růstový impuls.

Za zmínku stojí další pokles akcií PFNONWOVENS, které v dubnu zaznamenaly již téměř 3 letá minima. Dostaly se tedy na úrovně, kde se obchodovaly ještě před ovládnutím ze strany skupiny R2G Rohan. Jak známo titul pod novým vlastníkem již nenabízí dividendy, což se jistě projevuje právě i na zájmu investorů.

Z hlediska brzkých dividend možno závěrem zmínit akcie Avast, které si v dubnu po nejprve poklesu na 2,5 měsíční minima nakonec solidně polepšily. Titul nabídne svou první dividendu, když na nicméně vlastně nevýrazných 0,086 USD (necelé 2 ) společnost stanovila rozhodný den pro nárok na 24. května.

 

Tento měsíc však především přinese investorům informace o hospodaření za 1. čtvrtletí většiny firem obchodovaných na pražské burze. Ještě v tomto týdnu výsledky zítra představí MONETA a následně v pátek KB a ERSTE. Následovat bude PHOTON ENERGY (13.5), ČEZ a STOCK (14.5.), KOFOLA (15.5.), O2 a PFNONWOVENS (16.5.) a nakonec VIG (22.5.).






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688