Patria (Patria Finance)
Investice  |  01.05.2019 06:18:31

Stiglitz: Kapitalismus může prospívat všem, nyní tomu tak ale není

V americké ekonomice nyní panuje nejnižší nezaměstnanost od konce šedesátých let, ale obyčejní lidé si jejích plodů i tak neužívají. Na stránkách The New York Times to tvrdí známý ekonom Joseph E. Stiglitz. Asi 90 % společnosti totiž během posledních 30 let čelilo stagnaci či dokonce poklesu svých příjmů a příčinou je prudký růst příjmové nerovnosti. Navíc platí, že budoucnost mladých lidí stále více závisí na bohatství jejich rodičů. „Tak to ale nemusí jít dál, existuje alternativa a tou je progresivní kapitalismus. Nejde o protimluv, ve skutečnosti je možné využít síly trhů k prospěchu celé společnosti,“ píše Stiglitz.

Ekonom tvrdí, že v osmdesátých letech proběhly Reaganovy reformy, které omezily schopnost vlády krotit excesy trhu. Byly přitom prezentovány jako něco, co povzbudí celou ekonomiku. K tomu ale nakonec nedošlo a podobný efekt měly podle Stiglitze daňové reformy současného amerického prezidenta Donalda Trumpa.

„Progresivní kapitalismus je založen na pochopení toho, co vede k růstu a zvýšení životního standardu společnosti a je cestou ze současných problémů,“ tvrdí ekonom. Dodává, že životní standard se dlouhodobě zlepšuje díky vědeckému pokroku a pokroku v organizaci celé společnosti včetně posilování vlády práva, institucí a demokracie. Vše pak musí stát na pravdivých faktech, ovšem „Trumpova vláda ohrožuje tyto pilíře ekonomiky a společnosti, protože útočí na samotné základy našich znalostí, odbornosti a instituce, které nám pomáhaly pravdu objevovat.“

Spojené státy podle Stiglitze zapomněly, že zdrojem bohatství je kreativita a inovace lidí. Namísto zvětšování celkového koláče tak probíhá boj o to, kdo si z něj utrhne více. Ten je veden například zneužíváním tržní síly nebo získáváním informací neférovými způsoby. K tomuto stavu výrazně přispěli politici, protože „trhy nefungují ve vakuu“, ale mají například svůj regulační rámec.

Podle Stiglitze se nyní roztáčí negativní spirála, kdy rostoucí nerovnost posiluje politický systém založený na moci peněz, což obratem zvyšuje nerovnost a oslabuje vládu práva. Řešení plyne z této diagnózy: Američané musí pochopit, že vláda hraje v ekonomice nezastupitelnou roli a platí to i o regulaci, která má pomáhat celé společnosti například tím, že zamezuje korporacím zneužívat svou pozici na trhu. Trhy pak samy od sebe nevyřeší problémy, jako je podpora nezaměstnanosti či fungování penzijního systému a potřebné investice do infrastruktury.

Progresivní kapitalismus má být podle Stiglitze založen na nové smlouvě mezi voliči, jejich politickými zástupci a korporacemi. Stranou bychom naopak podle Stiglitze měli dát „neoliberální fantazii, že nekontrolované trhy přinesou prosperitu všem“. Kapitalismus může přinášet blaho pro všechny, což se dobře ukázalo například v období po druhé světové válce.

Zdroj: The New York Times


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688