TNBiz (TN.cz)
Ze světa  |  30.04.2019 22:37:54

Ve Venezuele vypukl pokus o převrat. Minimálně 52 zraněných

Napětí ve Venezuele vygradovalo v masová povstání v ulicích a pokus o převrat. Šéf opozice Juan Guaidó spustil v úterý Operaci svoboda, jejímž cílem má být svržení režimu prezidenta Nicoláse Madura. Demonstrací se zúčastily desetitisíce lidí včetně armády, úřady hlásí nejméně 52 zraněných.

Napětí ve Venezuele eskaluje, v úterý v ulicích hlavního města Caracas vypukly násilné nepokoje. Akci spustil vůdce opozice a samozvaný prezident Juan Guaidó, který vyzval obyvatelstvo ke svržení prezidenta Madura. 

Ve městě se střetli jeho stoupenci s vojenskými vozidly. Demonstranti házeli kameny, ozbrojené složky proti nim ale použily slzný plyn a vodní děla. Televizní kamery také zachytily okamžik, kdy do davu lidí vjel obrněný vůz.

Zraněných při protestech přibývá. Televize CNN uvádí s odvoláním na zdravotní středisko Salud Chacao miminimálně 52 zraněných, kteří byli převezeni do nemocnice v Caracasu.

 

Guaidó se objevil ve videu po boku vojáků a prohlásil, že má jejich podporu. Maduro ale popírá, že by armáda stála za jeho protivníkem. Tento výrok podpořil i venezuelský ministr obrany, který v televizi zdůraznil, že armáda je loajální oficiálnímu prezidentovi.

 

Guaidó si však stojí za tím, že má na své straně velkou část armády včetně některých vrchních velitelů. Odmítl ale zveřejnit jejich jména.

Americký prezident Donald Trump v úterý na twitteru pohrozil Kubě embargem a tvrdými sankcemi, pokud kubánské vojenské jednotky ve Venezuele neskončí se zabíjením lidí a protiústavními činy. "Pokud kubánští vojáci a milicionáři okamžitě NEUKONČÍ vojenské a další operace, jejichž účelem je zabíjet a ničit ústavu Venezuely, bude na ostrov Kuba uvaleno plné a naprosté embargo společně s nejvyššími sankcemi," napsal Trump. "Doufejme, že všichni kubánští vojáci se rychle a spořádaně vrátí na svůj ostrov," dodal.

Havana patří k hlavním spojencům autoritáře Madura. Americká vláda podle agentury AP uvádí, že ve Venezuele Madurův režim podporuje asi 20.000 kubánských vojáků a agentů. Tento údaj ale Kuba zpochybňuje.

Nepokoje v ulicích hlavního města jsou vyvrcholením krize, která ve Venezuele odstartovala v roce 2014. Od té doby emigrovaly miliony lidí, další desítky milionů, které zůstaly, sužovala několik let hyperinflace, nedostatek léků, potravin, elektřiny a pracovních míst.

 

 

Maduro je ve funkci od roku 2013 a během jeho prezidentského období se mu podařilo naprosto zdevastovat tamní ekonomiku. Guaidó se za prezidenta prohlásil na začátku tohoto roku a více než 50 zemí ho uznalo za legitimního vůdce Venezuely.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688