Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  29.04.2019 09:14:28

Rozbřesk: ČNB se bude rozhodovat, kdy sáhnout ke zvýšení sazeb…

Španělské volby opět ukázaly, jak je dnes složité dát v Evropě dohromady funkční vládu. Socialisté sice zvítězili, ale aby mohli vládnout, museli by se spojit se separatistickou katalánskou stranou. Konzervativci dopadli sice nejhorším propadákem v historii, na jejich úkor ale výrazně posílila radikálně pravicová VOX, která naopak jakoukoliv vyšší autonomii Katalánska odmítá. Naštěstí na rozdíl od Itálie Španělsko nepatří k růstovým odpadlíkům a tento týden by to mohla potvrdit i čísla za HDP za první kvartál.

Přes špatné výsledky podnikatelských nálad v eurozóně tvrdá čísla z průmyslu, maloobchodu i stavebnictví tak zle nevypadala. I proto věříme, že se po mizerném konci roku 2018 ekonomika eurozóny začne postupně stavět na nohy a poroste podle našeho nowcastu o 0,5 % mezikvartálně (odhad trhu je 0,3 %). Toto lehce pozitivní překvapení však pravděpodobně nebude mít šanci euru výrazněji pomoci. Nejistoty spojené s růstem v eurozóně zůstávají nadále o poznání vyšší a eventuální manévrovací prostor ECB naopak nižší. Navíc nás čeká zasedání Fedu, po kterém guvernér pravděpodobně bude víc neutrální než trhy - ty sází na pokles sazeb do konce roku. To samo o sobě může dolaru také pomoci.

V Česku bude klíčové sledovat zasedání ČNB. Podle posledních výroků by centrální bankéři ještě rádi doladili měnovou politiku drobným zvýšením sazeb (což je i náš názor), jen si nejsou jisti, kdy to provést. Dočasný oddech od brexitu a obchodních válek, silnější tvrdá čísla z eurozóny a čerstvá prognóza ČNB hovoří již ve prospěch května. Přetrvávající slabé podnikatelské nálady v eurozóně spíše pro pozdější průběh roku.

*** TRHY ***

CZK a dluhopisy

Česká koruna se zastavila v blízkosti 25,70 EUR/CZK. Klíčovým pro ni v tomto týdnu bude zasedání ČNB. Pokud se centrální banka odhodlá ke zvýšení sazeb již tento týden, bude to pro korunu lehce pozitivní vzpruha. A to nehledě na to, že s růstem v horizontu 3M trhy již defacto počítají a i doprovodné komentáře by ukazovaly na pokračující stabilitu sazeb.

Zahraniční forex

Americká ekonomika jede na všechny válce, což stále více ostře kontrastuje s výkony eurozóny. V pátek zveřejněná data za americký HDP z prvního kvartálu totiž ukázala, že ekonomika akceleruje. Ba co více, k růstu tentokrát nejvíce přispěl zahraniční obchod.

Logika silného dolaru vyplývají z úrokového a potažmo růstového diferenciálu tedy přetrvává, což se může potvrdit i tento týden, který bude nehledě z pohledu událostí opravdu hektický. Zatímco eurozóna bude reportovat HDP (1. čtvrtletí) a inflaci (duben), tak v USA přijdou na řadu data z trhu práce a především ve středu bude zasedat Fed.

Ropa

Ropa Brent během pátečního obchodování výrazně ztrácela, což vedlo k propadu cen až pod hranici 72 USD/barel. Za takto silným poklesem přitom stojí jeden telefonát amerického prezidenta Trumpa, který opět zvyšuje tlak na Saúdskou Arábii, aby navýšila těžbu jako kompenzaci za zpřísnění íránských sankcí. Zda i tentokrát jeho tlak přinese kýžené ovoce, bude jasné v nejbližších měsících, minimálně ropný trh však Trumpova slova na lehkou váhu rozhodně nebere.

Tento týden nabídne várku tradičních dat, kterou odstartuje v úterý stav zásob od API a ve středu oficiální verze těchto čísel od EIA. Pátek pak přinese data k aktivitě amerických těžařů, která v posledním týdnu zaznamenala poměrně dramatický pokles (-20 aktivních vrtných souprav, celkem 805).

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

30.12.2022Bude ČNB donucena ke zvýšení sazeb? Jan Berka (Roklen24)
05.11.2021Komentář portfolio manažera ke zvýšení sazeb ČNB (5.11.2021) NN Investment Partners (NN Investment Partners)
05.10.2021Komentář portfolio manažera ke zvýšení sazeb ČNB (5.10.2021) NN Investment Partners (NN Investment Partners)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688