TNBiz (TN.cz)
Pojištění  |  27.04.2019 18:03:06

Proč není čas léčit pacienty? Lékař zveřejnil všechnu byrokracii

Přebujelá administrativa zabírá lékařům čím dál víc času, který by mohli věnovat pacientům. Zbytečné papírování sežere až polovinu jejich času - stráví delší dobu vyplňováním papírů než léčením. Lékař Otto Herber zveřejnil seznam všech byrokratických zbytečností, které ho obírají o to nejdůležitější - čas pro pacienty.

Vypisování formulářů pro sociálku, zprávy pro pojišťovny - to jsou největší žrouti času lékařů. Místo, aby se naplno věnovali léčení pacientů, jsou nuceni čím dál víc času trávit nad horami zbytečných papírů.

"Přebujelá administrativa krátí lékařům prostor pro pacienty – zabírá 40–50 % jejich času. Říkají, že delší dobu stráví vyplňováním papírů než léčením pacienta," tvrdí Společnost všeobecného lékařství.

"Je neuvěřitelné, že v dnešní technologicky vyspělé době nám chybí on-line komunikace v systému. Přepisujeme a opisujeme, posíláme si papíry. Osobně považuji za největší absurditu „lístek na peníze“ – tradiční poukaz, který má ubezpečit instituce, že pacient je stále pacientem," říká lékař Otto Herber.

"Přichází si pro něj jedou až dvakrát do měsíce, přestože jsem sociální správě i zaměstnavateli dal vědět vypsáním neschopenky, že pan XY je nemocen a je nemocen až do doby, než jim dalším dílem neschopenky dám vědět, že nemoc skončila. Stejně tak nechápu vypisování potvrzení o schopnosti studovat vysokou školu – za 30 let praxe jsem nezažil, že by někdo nemohl na vysoké škole studovat," tvrdí Herber.

To ale nejsou jediné absurdity administrativy, které doktor Herber popisuje. Ordinace se podobnými byrokratickými výmysly jenom hemží. "V součanosti platí, že co není na papíře, jako bys neudělal. Jinými slovy lékaři se snaží ve strachu před případným napadením vše písemně zaznamenávat do úplných detailů," říká Herber.

Dalším příkladem je vypisování kontrolních zpráv pro sociálku u stavů, které jsou pro pacienta nezvratné. "Například po ztrátových úrazech končetin, u vrozených vad či metabolických vad," dodává Herber.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688