Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  25.04.2019 12:07:36

Nokia utržila v boji o 5G sítě ránu, akcie reagovaly až 11% poklesem

Výrobce bezdrátových zařízení Nokia reportoval nečekanou čtvrtletní ztrátu. Tuto ránu utržil v bitvě o dodávky do mobilních sítí nové generace a ztěžuje mu šanci splnit své cíle pro rok 2019. Finský prodejce se vyjádřil, že čelí „značnému tlaku na výkon v druhém pololetí“. Jeho akcie po reportu klesaly až o 11 %, což je největší intradenní ztráta od října 2017.

Čisté tržby vzrostly meziročně o 2 % na 5 miliard EUR. Přidusila je zejména divize Group Common and Other, kde byl hlavní příčinou pokles probíhajících projektů na podmořské kabely. Provozní ztráta se meziročně zvýšila, a to o více než polovinu na 524 milionů EUR z loňských 336 milionů EUR. K tomu ji dotlačila hlavně divize sítí, která se dostala z mírného loňského provozního zisku hluboko do červených čísel (-254 mil. EUR). Provozní marže se tak po minulém zeleném kvartálu prokopala zpátky a ještě hlouběji do záporného teritoria na -10,4 %. Čistá hotovost a současné finanční investice klesly o polovinu na 1,99 miliard ze 4,18 miliard EUR.

Tato ztráta kontrastuje s rostoucím výkonem svého švédského bratra Ericssonu. I když si obě společnosti potřebují zajistit zákazníky sítí páté generace nízkými cenami v naději, že jim toho budou moci později prodat víc, Ericsson minulý týden i přesto publikoval silnější výsledky, než se očekávalo. Nokia a Ericsson se také snaží těžit ze strastí svého čínského rivala Huawei Technologies, který čelí potížím v několik zemích kvůli obavám, že jeho zařízení mohou být využita pro špionáž. Očekává se, že Británie se stane poslední západní zemí, která oznámí opatření, která by mohla Huawei dále ztížit jeho podnikatelskou činnost.

Výhody pro zbylé dva konkurenty by se ale mohly projevit až za několik let - zatím se všichni tři přetahují o kontrakty na 5G, které by jim pomohly udržet dlouhodobé výnosy. „První čtvrtletí bylo opravdu slabé, ale jde o pořád tu stejnou písničku, že na konci roku vyletí strmě nahoru díky dodávkám 5G,“ řekl Mikael Rautanen, analytik u Inderes. “Jde o hru nervů.”

Stále dozrává

Nokia se již dříve vyjádřila, že výdaje na sítě 5G se překlopí spíše v druhé polovině tohoto roku. Generální ředitel Radžív Suri ve čtvrtek řekl, že konkurence je v prvotních fázích více „komerčně agresivní“.

To se děje proto, že „někteří zákazníci přehodnocují své dodavatele ve světle bezpečnostních obav a vytváří krátkodobý tlak, ale dlouhodobou příležitost,“ uvedl Suri. Dodal, že chabý výkon jeho firmy v prvním čtvrtletí nebyl překvapením. „Ekosystém 5G stále zraje a s tím rostou naše příležitosti.“

Některé tržby softwaru 5G, o kterých Nokia doufala, že si je zajistí, nebyly v daném čtvrtletí materializovány. Suri se vyjádřil, že jde o „tak trochu dokonalou bouři“, která by měla v dalších čtvrtletích ustoupit.

Svůj výhled letošního zisku na akcii firma potvrdila mezi 25 a 29 euro centy a očekává i mírně pozitivní free cash flow.

Zdroj: Bloomberg, Nokia, Patria.cz

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688