TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  23.04.2019 22:21:42

Počasí: Vítr převrátil kamion na dálnici. Lámal stromy, zastavil vlaky

Silný vítr po celé republice lámal a vyvracel stromy a strhával střechy. Desítky zásahů mají za sebou například hasiči na jihu a severu Čech a na Vysočině. A co hůř, vítr se v nejbližších hodinách neutiší.

Vítr bral s sebou vše, co mu přišlo do cesty. Prudké poryvy větru například v Jablonci nad Nisou strhly plechovou střechu z panelového domu. “Ozvala se rána a za minutu volal soused odnaproti, že se nám srolovala střecha a že nám odlétla,“ popsal jeden z obyvatel domu.

Vítr byl tak silný, že hasiči nemohli použít výškovou techniku. Čekali, až se poryvy trochu uklidní. “Je to nebezpečné, jak pro lidi venku, tak i pro lidi zasahují nahoře. Obáváme se, aby vítr nepodebral tu část střechy, která tam ještě je, a nesmetl je ze střechy,“ řekl velitel zásahu Zdeněk Průša.

Ve Středočeském kraji na dálnici D8 okolo 21. kilometru kvůli silnému větru odpoledne havaroval kamion. Náklaďák se převrátil na bok, kabina s řidičem sklouzla ze svahu o několik metrů níže. Průjezdný zůstal jenom levý pruh, v místě se tvořily kolony.

V Liberci zase spadl strom na dvě osobní auta. Jedno bylo zaparkované a druhé místem zrovna projíždělo. Jeho řidička se podruhé narodila. “Byla to pořádná rána, prostě jsem seděla v autě, zastavila jsem a najednou 'ďuch' ho,“ přiblížila řidička děsivý zážitek.

V Praze zasahovali hasiči od ranních hodin do osmi večer celkem u 30 případů, které souvisely se silným větrem. Většinou se jednalo o popadané stromy či uvolněné plechy na střechách. Nejvíce práce měli hasiči z odklízením stromu, který spadl v ulici Nuselská na zaparkovaný automobil.

“Lezci pražských hasičů pak museli zajistit uvolněný billboard na fasádě domu v ulici Arabská v Praze 6. Zásah navíc komplikoval dopravu na Evropské třídě,“ uvedl mluvčí pražských hasičů Martin Kavka.

Na Vysočině dělal problémy zvednutý prach z polí. Na některých místech byla mračna prachu tak mohutná, že nebylo vidět na metr. Silný vítr rozfoukával po okolí odpadky a také lámal stromy, hasiči měli už od rána plné ruce práce.

“Nejčastěji hasiči odstraňovali větve a stromy, které padly na komunikace a bránily tak plynulému provozu,“ sdělila mluvčí hasičů Petra Musilová.

Na Pardubicku komplikoval vítr hašení požárů. Na čtyřech místech, tedy v Němčicích, Horním Bradle, Vraclavi a Olešné u Brandýsa nad Orlicí hořel lesní porost.

Vítr na mnoha místech zastavil vlaky. Na hlavních železničních koridorech z Českých Budějovic na Prahu a na Plzeň a také mezi Dačicemi a Telčí polámané stromy zpřetrhaly trakční vedení a popadaly na koleje.

Vítr měl v nárazech rychlost až 70 kilometrů v hodině, na horách 90. Výstraha platí až do středeční druhé hodiny ranní.



TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Více zpráv k tématu Počasí






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688