Štěpán Hájek (Bossa)
Okénko investora  |  23.04.2019 13:16:49

Euru možná pomůže Čína

Fundament v Evropě se nadále zhoršuje poté, co dnes dopoledne byly zveřejněny PMI členský státu eurozóny. Především nálada ve výrobním sektoru se nelepší a pod tlak se dostává euro. Oživení ekonomického růstuČíně a blížící se obchodní dohoda se Spojenými státy však dává Evropě naději, že se blýská na lepší časy. Zatím můžeme mluvit pouze o naději, jelikož Evropa má vlastní problémy a nová hrozba celní přestřelky s USA může vše ještě více zkomplikovat.

Dnes dopoledne zveřejněná data PMI naznačila, že nálada ve výrobním průmyslueurozóně se nezlepšuje. Především pak dataněmecké ekonomiky mohou být problémem pro expanzi v Evropě. Na horšící se data reaguje také německá vláda, která včera již podruhé za tři měsíce zhoršila svůj odhad růstu domácí ekonomiky z 1% na 0,5%. Konkrétně PMI ve výrobním sektoru mírně rostlo ze 44,1 bodů na 44,5, to však stále bylo pod očekávanými 45 body a hlavně pod 50 bodovou hranicí, která značí expanzi. Hůře dopadlo také PMI za výrobní sektor v celé eurozóně, když kleslo na 47,8 bodů. Ostatní sektory přitom pokračují v expanzi, například sektor služeb zůstává i nadále nad 50 body. Zveřejnění výsledků dostalo pod silný tlak hlavní evropskou měnu, ta se tak na páru s americkým dolarem vzdálila od úrovně 1.13, kterou celý týden držela. Slabší euro paradoxně pomohlo k ziskům na DAXu, ten zase pohodlně zpevňuje nad 12 200 euro.

Data za první kvartál v Číně však pro změnu naznačují, že možná bude lépe. Peking reportoval za první kvartál lepší, než očekávané výsledky růstu HDP. Skutečnost, která by mohla pozvednout sentiment v globální ekonomice. HDP rostlo meziročně o 6,4%, odhad byl na 6,3%. Průmyslová produkce zrychlila na 8,5%, pozitivně dopadly také maloobchodní prodeje, které rostly na 8,7%. Investice rostly podle očekávání na 6,3%. Lepší data mimo jiné upozorňují na vylepšení čínské ekonomiky díky nedávným stimulům v podobě nižších daní a investic do infrastruktury. Čína se podle všeho již blíží dohodě s USA, což by měl potvrdit summit, který by se měl konat někdy koncem května v Japonsku. Růst protekcionismu a bariér v globálním obchodu dokázal zpomalit čínskou ekonomiku, která si tak musela pomoci různými stimuly. Právě odeznívající riziko plynoucí z možného zpomalení Číny by se mohlo projevit i na dynamice růstuEvropě. Německo je totiž závislé na expanzi a hlavně poptávce v Číně a na Německu zase další země EU.

Evropa však má i své vlastní problémy, které nemohou zcela vždy ovlivnit. Nedávno svou pozornost Spojené státy přesunuly k Evropské unii a pohrozily jí uvalením cel na některé evropské dovozy kvůli nelegálním subvencím unie pro výrobce letadel Airbus, o kterých WTO rozhodla, že měly pro USA nepříznivý dopad. USA tedy zahájily proces odvety za škody přesahující právě zmíněnou částku 11 mld. dolarů. Evropská unie stále čeká na rozhodnutí WTO o „odvetných právech“, kterými disponuje poté, co organizace v roce 2012 zjistila, že Boeing také získával miliardy dolarů v nelegálních subvencích, které byly na úkor Airbusu. EK včera dokonce zveřejnila předběžný seznam zboží, na která by mohla uvalit cla v souvislosti s dotacemi pro Boeing. Seznam výrobků od zemědělských produktů až po potraviny by měl být o objemu přibližně 20 mld. dolarů. Evropa má i další problémy jako brexit nebo zadluženou Itálii, u kterých je stále budoucnost nejistá.

Štěpán Hájek

Analytik finančních trhů Bossa

Pracuje jako analytik finančních trhů ve společnosti Bossa. Obchodování na finančních trzích se věnuje 6 let. Trhy analyzuje především pomocí technické analýzy, kterou kombinuje s náhledem na makroekonomickou situaci ve světě.



BOSSA

Makléřský dům polské banky ochrany životního prostředí zabývající se obchodováním na devizových, komoditních a akciových trzích. Na českém trhu působí od roku 2012, kde nabízí 130 investičních nástrojů, měny, komodity a akciové indexy. Bossa podléhá dohledu České národní banky ale i polské KNF.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Po 14:55  Kdy a komu se vyplatí využít DIP (dlouhodobý investiční produkt) Jiří Cimpel (Cimpel & Partneři)
Po 13:13  Vláda USA prosadila $1,2 bilionový finanční balíček Mgr. Timur Barotov (BHS)
21.03.2024  Konečně se dočkáme! Očekávané IPO Reddit klepe na dveře Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688