Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  18.04.2019 17:28:50

Summary: Pokles příjmů Morgan Stanley a lepší výhled Schlumbergeru

Ohlédnutí za výsledky Morgan Stanley a pozitivní výhled od Schlumberger naleznete v dnešním akciovém Summary.

Morgan Stanley 4Q18

Morgani sice svoje čísla reportovali už včera, my se k nim však pro pořádek ještě vrátíme. Tržby sklouzly o 7 % yoy na 10,3 mld. USD, avšak trh byl opatrný a počítal s propadem až na 9,9 mld. USD. Odměny pro zaměstnance, které tvoří hlavní složku provozních nákladů, ubraly 5 % yoy, čímž dosáhly jen 3,8 mld. USD. Efektivita banky měřená přes efficiency ratio (to jest poměr provozních nákladů a celkových tržeb; čím nižší tím lepší) se i tak zhoršila, jelikož tento ukazatel narostl o 2 p.b. yoy na 71 %. Čistý zisk na akcii po očištění od jednorázových položek klesl o 8 % yoy na 1,33 USD, avšak konsensus opět očekával mnohem větší drama (1,17 USD). Následující řádky přiblíží, kde se projevily největší problémy:

· Trhy a investiční bankovnictví: Klesající výnosy na dluhopisech a nízká volatilita na měnových kurzech se podepsaly na výnosech FICC segmentu každé banky. V případě Morganů se díváme na propad o bezmála 10 % yoy na 1,7 mld. USD, avšak při konsensu stanoveném jen na 1,5 mld. USD. Dominantní segment akciových trhů dostal nepřekvapivě ještě větší zásah – výnosy sklouzly o 20 % yoy na 2 mld. USD při konsensu 2,1 mld. USD. Důvod je opět stejný jako u konkurence, kde utichla klientská aktivita na derivátových produktech. Stejně na tom bylo i investiční bankovnictví, které postihl špatný vývoj napříč všemi segmenty a jeho výnosy spadly o 25 % yoy.

· Správa aktiv: Objem aktiv pod správou se proti předešlému roku zvýšil o 100 mld. USD na 2,5 bil. USD (z toho fee-based nadále 1,1 bil. USD), nicméně příjmy ze správy aktiv se stejně poklesly o 5 % yoy na 2,4 mld. USD. Plochá, místy až inverzní výnosová křivka prozatím na čistou úrokovou marži netlačí, což spolu s růstem poskytnutých úvěrů vyústilo v čistý úrokový výnos 1,1 mld. USD (+5 % yoy)

· Kapitálová pozice: Banka zaznamenala mezikvartálně jen velice jemný růst rizikově vážených aktiv a jelikož kapitálový polštář narostl o 2 % qoq, tak se kapitálová přiměřenost CET1 zvýšila o 20 bps qoq na 17,3 %. Banka je tedy co do kapitálu pořád velice dobře jištěna. Supplementary leverage ratio (poměr vlastního kapitálu k aktivům bez ohledu na rizikovost jednotlivých tříd aktiv) se drží na 6,5 % (+0 bps qoq). Pokles čistého zisku na akcii se musel zákonitě propsat do návratnosti vlastního kapitálu (ROTCE), která se propadla až o 2,3 p.b yoy na 17,2 %. Mezikvartálně však došlo k markantnímu zlepšení o 6,1 p.b. yoy.

Včerejší prvotní reakce byla dost negativní, akcie však posléze všechny ztráty smazaly.

Schlumberger (Investiční tipy) 1Q19

Poskytovatel služeb pro ropná pole v podstatě zopakoval svoje předešlé výsledky a uspokojivá čísla za první kvartál roku doplnil mírně pozitivním výhledem na rok 2019.

Tržby v uplynulém čtvrtletí znovu meziročně stagnovaly na 7,9 mld. USD, avšak konsensus 7,8 mld. USD se jim podařilo mírně překonat. To samé můžeme říct o hrubé marži (23,2 %) a čistém zisku na akcii, jenž se usadil na 0,30 USD (-20 % yoy). Situace se výrazně zklidnila v severoamerickém segmentu, jenž pro Schlumberger generuje třetinu tržeb, a jeho mezikvartální pokles byl nyní už jen 3 % (předtím -12 % qoq). Mezinárodnímu segmentu uškodily sezónní výkyvy (-5 % qoq) v podobě utlumení produkce v Rusku kvůli zimním měsícům. Z jednotlivých divizí můžeme pozorovat největší poklesy v identifikaci nových nalezišť (Reservoir Characterization -7 % qoq) a Cameron (také -7 % qoq). V prvním případu šlo opět o efekt sezónnosti, v tom druhém o doběhnutí několika dlouhodobějších projektů. Takže v podstatě nic dramatického.

Jak jsme zmínili na začátku, výhled pro trh s ropou na rok 2019 si zachovává svůj opatrný optimizmus. Produkce Severní Ameriky by měla narážet na svoje přepravní limity a rostoucí náklady kapitálu. Těžaři se navíc budou soustředit na svůj volný cashflow a výdaje na průzkum a těžbu by tady měly klesnout o 10 %, což je samozřejmě pro Schlumberger negativní. Na druhou stranu, mezinárodní segment bude potřebovat po létech nedostatečných investic obnovit svoje těžební soupravy, už jen aby udržel současnou produkci (vyjma Blízkého východu a Ruska kvůli těžebním omezením). Stabilnější cena ropy by navíc mohla místy vést i k postupnému nárůstu počtu těžebních souprav a výdaje na průzkum a těžbu by tak mohly v tomto segmentu narůst o 7 až 8 %. Jelikož většina tržeb Schlumberger plyne právě z mezinárodního prostředí, tak jsou tyto investice extra důležité.

Suma sumárum se pro Schlumberger prozatím nic moc nezmění, což odrážejí i akcie klesající o 1 %.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Út 11:08  Graf dne - US100 (23.04.2024) X-Trade Brokers (XTB)
Út 11:07  SAP: Výsledky celkově v souladu s projekcemi Research (J&T BANKA)
Út   9:34  Indexy v pondělí poskočily výše Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688